Siirry sisältöön
15.06.2022

Haluaisin kuulua (parveen)! -teos valaisi vuoden loppua

Lumo-valofestivaali toi myös vuonna 2021 Valveelle yhteisöllisen teoksen. Lue lisää Valveen toimintakertomuksen jutusta >>

Artikkeli on osa kulttuuritalo Valveen toimintakertomusta 2021, joka on julkaistu 15.6.2022.
Tutustu toimintakertomukseen >>

Kulttuuritalo Valveen aulatiloissa ihasteltiin vuoden 2021 lopulla vaikuttavaa Haluaisin kuulua (parveen)! -teosta, johon olivat jättäneet kädenjälkensä sadat oululaiset lapset ja nuoret.

Näyttävä ja puhutteleva teos keräsi valtavasti ihastelijoita, ja oli tietysti tärkeä myös tekijöilleen. Teoksen takana olivat taiteilija ja opettaja Pia Leppänen sekä Oulun koulujen oppilaat. Sen valosuunnittelusta vastasivat Indrek Virronen ja Hannu Eskelinen.

Kun Pia Leppänen alkoi ideoida yhteisöllistä taideteosta, rauhan ja toivon symbolina tunnettu kurki puhutteli häntä.
”Olin kuullut, että kurkiorigamiperinteen mukaan yli 1000 kurkea poistaa maailmasta pahuutta ja sairauksia. Se tuntui toisen pandemiavuoden lopulla valoisalta”, Leppänen kertoo.

Ajatus sai myös kouluilla innostuneen vastaanoton, ja kulttuuriyhdysopettajien kautta kymmenet oululaiskoulut vastaanottivat häneltä materiaalipaketin teokseen osallistumiseksi. Kurjet taiteltiin koulujen 1.–8.-luokissa lokakuun 2021 aikana.

Yksilölliset teokset yhteisessä parvessa

Valmiiseen teokseen kuului yli 1500 uniikkia kurkea, jotka oli ripustettu mm. 52 sateenvarjoon. Leppänen kertoi olleensa lopputuloksesta aivan hämillään:
"Se on määrällisestikin jotain aivan huikeaa! Oli uskomatonta, että ylitimme tuhannen kurjen 'tavoitteenkin' reippaasti.”

Koululaiset saivat origamien tekemiseksi vain taitteluohjeet, muuten tyyli oli vapaa. 
”Teoksen keskiössä on yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys. Halusin että jokainen saa taitella paperista juuri omanlaisensa kurjen liitettäväksi parveen.”

Yhteisöllinen taide kiehtoo tekijää, joka on ollut toteuttamassa myös kahta aiempaa Lumo-valofestivaalin yhteisöteosta: vuoden 2019 Trillenium Gardenia ja vuoden 2020 Lumoavaa metsää. Itse hän kokee olevansa niissä vain alullepanija. 
”Yhteisöllisessä teoksessa kaikkien mukana olijoiden panostus on tärkeää, ja teos on aina valmis vasta kun viimeinenkin osanen on paikallaan. Se tekee näistä projekteista erityisen hienoja”, hän sanoo.
”Tähänkin parveen oli suuri ilo kuulua!”

INFO:

Haluaisin kuulua (parveen)! -teos oli esillä Valveella 15.11.–19.12.2021. Teos oli osa Lumo Light Festival Oulua, ja se oli toteutettu yhteistyössä Oulun lastenkulttuurikeskuksen kanssa. 

 

Kuva: Pekka Kallasaari
Kuvassa Pia Leppänen (vas.) sekä Indrek Virronen.

Takaisin


Lisää ajankohtaisia uutisia

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501