Siirry sisältöön
26.02.2024

Valveen kaupunginosakulttuuri tuo kansainvälistä tekoälytaidetta Martinniemeen ja Varjakkaan

Teos tarjoaa kyytiin hyppääville matkustajille yhdistelmän autoretkeä, keväisiä maisemia ja keskusteluja tekoälyn kanssa.

Valveen kaupunginosakulttuuri toteuttaa yhteistyössä australialaisen Madeleine Flynn ja Tim Humphrey -taiteilijakaksikon kanssa 22.25.3.2024 Bellwether – Kellokas -nimisen teoksen, jossa Oulun Martinniemessä ja Varjakassa ajelee tekoälyä hyödyntävä ajoneuvo.

Taiteilijat ovat syöttäneet tekoälylle Varjakan ja Martinniemen asukkaiden kertomia tarinoita ja muistoja. Tekoäly yhdistelee luotettavia ja epäluotettavia kertomuksia verkkolähteisiin tuottaen tarinaa autoa ympäröivästä maisemasta, epätodennäköisyyksistä ja tulevaisuuden kertomuksista. Teos syntyy jaetusta matkakokemuksesta yllättävien tarinoiden, totuuden ja epävarmuuden äärellä. Auton ikkunoista näkyvät Pohjois-Pohjanmaalaiset maisemat vaikuttavat vahvasti teoksen tunnelmaan.

Hyppää tekoälyauton kyytiin!

“Käytännössä osallistujat pääsevät siis tilataksin kyytiin, ja ympäristöä katsellessaan he voivat keskustella ajoneuvonsa kanssa tekoälyn avustuksella. Tekoälyn tiedot pohjautuvat paikallisten haastatteluihin. Tämä on kiinnostava, täysin uudenlainen juttu. Bellwether – Kellokas antaa mahdollisuuden nähdä meille tutun ympäristön uudesta näkökulmasta”, Valveen kaupunginosakulttuurin vastaava tuottaja Ari-Matti Lappalainen kertoo.

Tekoälyauto ajelee Martinniemessä 22.–23.3. ja Varjakassa 24.–25.3.2024. Lähdöt puolen tunnin välein. Liput taidematkalle tulevat myyntiin Valveen lippumyymälään ja Ticketmasterin sivuille 2.3.2024.

Teoksen toteutuksessa ovat olleet mukana myös Jaakko Junnila ja Taikabox ry sekä Martinniemen ja Varjakan asukkaat. Flynn ja Humphrey ovat toteuttaneet aikaisemmin vastaavan teoksen Skotlannissa.

Bellwether-sanalla on kaksoismerkitys: se on tulevan trendin varhainen indikaattori ja lauman johtava lammas – pohjoisen asukkaille tuttu käännös sanasta voisi olla kellokas.

Bellwether – Kellokas Valveen tapahtumakalenterissa.

Takaisin


Lisää ajankohtaisia uutisia

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501