Siirry sisältöön
26.06.2024

Monitaiteinen Oulun juhlaviikot täyttää elokuun kulttuurilla

Oulun juhlaviikot on kuuden festivaalin ja oheistapahtumien kokonaisuus, joka järjestetään 31.7.–31.8.2024. Monitaiteinen verkosto on Valveella kotonaan.

”Mehän toimimme oikeastaan samalla periaatteella kuin kulttuuritalo Valve: eri taiteenaloja yhdistelevänä verkostona, jossa on mukana monenlaisia osaajia ja jolla on yhdessä osasiaan isommat muskelit”, Oulun juhlaviikkojen toiminnanjohtaja Pia Alatorvinen kuvailee.
”Valve on meille luontainen ympäristö. Tällaisen kulttuuritoimijoiden keskittymän hyödyt ovat meidänkaltaiselle toimijalle jokapäiväisiä. Valveella on aina mahdollisuus oppia toisilta ja sparrata yhdessä.”

Asiakkaalle monitaiteisuus tarkoittaa vaikkapa sitä, että siinä missä Valveelle voi vain tupsahtaa paikalle ja löytää jotain omaan makuun sopivaa, Oulun juhlaviikkojen ohjelmisto on samanlainen aarreaitta. Se mahdollistaa myös yllätykset:
”Yritämme kaikin keinoin onnistua kertomaan yleisölle sisällöistämme ja niiden tunnelmista, mutta kannustamme ehdottomasti myös testailemaan erilaisia tapahtumia ja eri taiteenlajeja – tämänkin vuoksi meillä on paljon myös maksuttomia sisältöjä ja muita matalan kynnyksen juttuja. Monipuolisuudessa parasta on se, että tunnelmaa voi vaihtaa jopa saman päivän aikana: jostain tapahtumasta voi saada rauhaa ja koskettavuutta, jostain toisesta taas ilon ja riemun hetkiä”, Alatorvinen kertoo.

Tapahtumat valtaavat uusiakin tiloja 

Suurimmalla osalla Oulun juhlaviikkojen jäsenistä on tapahtumia Valveella, ja esimerkiksi Lasten elämysten elokuu tuo kulttuuritaloon ohjelmaa viikonlopuksi 17.–18.8. Tapahtumassa yhdistyvät kaikki Juhlaviikkojen jutut ilmakitarasta kamarimusiikkiin, joten luvassa on varsin monipuolisia kulttuurimaistiaisia koko perheelle.

Tuttujen ja turvallisten paikkojen lisäksi tapahtumat ottavat myös uudenlaisia tiloja kulttuurin haltuun.
”Yksi kiinnostavimmista aluevaltauksista on Oulunsalon kunnantalo, jossa järjestämme oikeussalidraamaa ja kamarimusiikkia yhdistelevän draamakonsertin. Myös Tuiran entinen kuurojen koulu on uusi ja mielenkiintoinen kohde. Siellä koetaan Flow Productionsin immersiivisten teosten sarjaa jatkava Vihreät niityt”, Alatorvinen mainitsee.

Ohjelmistoon tuoretta otetta tuovat myös uudet taiteelliset johtajat, joita tänä vuonna on niin Elojazzilla, Oulunsalo Soi -festivaalilla kuin Musiikkivideofestivaaleillakin. Näiden lisäksi Juhlaviikkojen jäsentapahtumia ovat Muusajuhlat, Oulun Taiteiden Yö, Ilmakitaransoiton MM-kisat sekä Flow Productions.

Kulttuuripääkaupunkivuosi näkyy jo

Elokuussa on luonnollisesti Oulun juhlaviikkojen sesonki, jolloin töitä painetaan isolla porukalla. Silloin kulisseissa työskentelee yhteensä jopa noin viisikymmentä henkilöä, joihin kuuluu oman organisaation lisäksi muun muassa festivaaliverkoston tuottajia, taiteilijoita ja vapaaehtoisia. Muuna aikana Juhlaviikkojen tiimin katse on välillä kaukanakin edessäpäin: tulevien vuosien ohjelman ja rahoitusten suunnittelussa sekä tilojen ja esiintyjien varauksissa.

Tällä hetkellä heitä työllistää erityisesti Oulun tuleva kulttuuripääkaupunkivuosi 2026, jossa Oulun juhlaviikot on vahvasti mukana. Delta Life – Kaupunki syntyy suistoon -kulttuuriprojekti on jo käynnissä ja huipentuu elokuussa 2026 Oulujoen suistossa järjestettävään, Oulun juhlaviikkojen yhteiseen spektaakkeliin, joka tulee olemaan kulttuuripääkaupunkivuoden suurin ulkoilmatapahtuma. Suunnittelu on jo hyvällä mallilla.

”Kevään aikana etsimme nuoria taiteilijoita, ja nyt on käynnistynyt myös Oulun kirjailijaseuran vetämä Sanan ja runon malja -projekti. Sen myötä paikallisilta ammattikirjailijoilta on tilattu tarinoita alueen vesireiteistä. Tarinat ovat kaikkien taiteilijoiden käytettävissä ja toimivat pohjana vuoden 2026 taiteen ilmentymille. Syntyy uusia legendoja”, Alatorvinen kuvaa.

Vesireittitarinat heräävät eloon tämän vuoden juhlaviikoilla, jonka ohjelmistossa niitä jo esitetään.

Siirry Oulun Juhlaviikkojen sivuille >>

Kuvassa: Pia Alatorvinen
Kuvaaja: Marko Männistö

Takaisin


Lisää ajankohtaisia uutisia

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501