Siirry sisältöön
08.05.2024

Hän on [AlyÆŋ] -taidenäyttely yhdistää kahdeksan henkilön vision yhdeksi taiteilijaksi

Inventing Artists -yhteisötaideprojekti huipentuu kuvitteellisen taiteilijan taidenäyttelyyn 11.5.–11.6.2024

Valokuvia, runoja, maalauksia, polaroideja, kirjeitä. Kaikkea tätä löytyy Inventing Artists -projektin tekijöiden työpöydältä.

Inventing Artists -yhteisötaideprojektiin haettiin helmikuussa 2024 avoimella haulla osallistujiksi luovia ihmisiä. Hakijoista kahdeksan valittiin osaksi työryhmää, jota saksalainen taiteilijaduo deufert&plischke ohjaa englanniksi.

Ryhmän tavoite on ollut luoda taiteilija, jota ei ole olemassa – mutta joka voisi olla tai jonka ehkä pitäisi olla. Osallistujat ovat viimeisten viikkojen aikana luoneet kuvitteellisen taiteilijan elämää ja työn otteita keksimällä ja tekemällä niitä itse.

Projekti huipentuu Hän on [AlyÆŋ] -nimeä kantavaan monitaiteelliseen näyttelyyn, joka esittelee kuvitteellisen taiteilijan työtä yleisölle ensimmäistä kertaa. Näyttelyn avajaisia vietetään lauantaina 11.5. klo 17–21 Tuiran D-asemalla (Valtatie 53). Paikalla on myös Thomas Plischke, joka ohjaa ryhmää projektin viimeisen viikon ajan.

Näyttely on auki yleisölle D-aseman aukioloaikoina 11.5.–11.6.2024.

Näyttely antaa äänen vähemmistötaiteilijoille

Vuodesta 2005 lähtien deufert&plischke  –  eli taitelijat Kattrin Deufert and Thomas Plischke – ovat työskennelleet erilaisten yhteisöjen kanssa keksiäkseen naisartisteja, jotka eivät ole koskaan olleet oikeasti olemassa. Painopiste naistaiteilijoihin oli tarkoituksellinen, sillä heitä tunnustetaan liian vähän taidehistoriassa.

Projektin sovittamiseksi nykyhetkeen projektin painopistettä laajennettiin: uusi tavoite on keksiä vähemmistötaiteilijoita valtavirtaista taidehistoriaa vasten, korostaen näin taidekentän eksklusiivisia taipumuksia. Kuvitteellisen taitelijan kautta annetaan ääni sekä tämän edustamalle vähemmistölle, että hänet luoneille taiteilijoille.

“Yhteiskunnassamme on monista erilaisista taustoista tulevia ihmisiä, joilla on omat ainutlaatuiset näkemyksensä ja tavoitteensa. Jokainen yksilö kantaa omaa monimuotoisuuttaan, joka on muovautunut heidän elämänkokemuksiensa ja olosuhteidensa kautta ja joka syvästi vaikuttaa heidän polkuihinsa”, taiteilija Kattrin Deufert pohjustaa projektin taustaa.

“Vaikka kohtaammekin monimuotoisuutta päivittäin, se on usein aliedustettuna, erityisesti rakenteissa kuten kulttuurisektorilla.“

Inventing Artists: Hän on [AlyÆŋ]
Monitaiteellinen näyttely
11.5.–11.6.2024
D-asema (Valtatie 53, Tuira)
Vapaa pääsy

Taidenäyttelyn avajaiset
Lauantai 11.5.2024 klo 17–21
D-asema (Valtatie 53, Tuira)
Vapaa pääsy

Inventing Artitst -työryhmän jäsenet:
Arina Lykova
Kajetan Żelech-Alatarvas
Shima Salehi
Hamed Jalili
Jonna Malmberg
Suvi Autto
Inkeri Jäntti
Mahanaz Tabassum

Inventing Artists yhteisötaideprojektin toteuttavat yhteistyössä Valveen kaupunginosakulttuuri, deufert&plischke, D-asema, Photo North – Pohjoinen valokuvakeskus ja Goethe-Institut Finnland.

Takaisin


Lisää ajankohtaisia uutisia

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501