Siirry sisältöön
01.10.2021

ValveLivessä kuullaan Vanhustenviikolla ikäihmisten toivekappaleita

Lue lisää >>

Osmo Hakosalon ja Anne-Mari Kanniaisen muodostaman Rällä-duon soittamat toivekappaleet ja ikäihmisten tarinat yhdistyvät 4.10. ValveLivessä julkaistavissa musiikkivideoissa.

Vanhustenviikon kunniaksi ValveLivessä julkaistaan viisi tarinallista musiikkivideota, joissa kuullaan ikäihmisiltä kerättyjä toivekappaleita kansanmusiikkiyhtye Rällä-duon esittämänä. Suomalaisten klassikkokappaleiden lisäksi videoilla kerrotaan tarinoita toivekappaleiden takaa.

Idea videoihin syntyi Rällä-duon pohtiessa, miten ikäihmisten arkea voisi piristää koronasulun aikana, jolloin livekeikkoja ei voitu järjestää.
– Päätimme tarjota ikäihmisille tavan nauttia personoiduista musiikkitervehdyksistä omien tarinoiden ja toivekappaleiden kautta. Ja niin syntyi ajatus tarinallisista musiikkivideoista, duon viulisti ja laulaja Osmo Hakosalo kertoo.

Rällä-duo on suomalaista kansanmusiikkia ja -lauluja soittavan kansanmusiikkiyhtye Rällä-yhtyeen kahdesta jäsenestä koottu duo, joka keikkailee itsenäisesti omalla ohjelmistollaan. Duoon kuuluu Hakosalon lisäksi haitaristi Anne-Mari Kanniainen.

Verkkosisällöt tavoittavuuden asialla

Toivekappaleista ja tarinoista kuuluu kiitos myös Oulun palvelutalojen ja hoivakotien henkilökunnalle, joka keräsi niitä syksyllä 2020. Näihin kerättyihin toivekappaleisiin Hakosalo ja Kanniainen tekivät pienimuotoiset sovitukset, jonka jälkeen kappaleet tarinoineen äänitettiin ja kuvattiin Valveella.
– Valitettavasti projektin toteuttaminen viivästyi niin, että tarinoiden keruusta on nyt materiaalia julkaistaessa lähes vuosi. Tähän vaikutti ennen kaikkea koronapandemia ja myös se, että kulttuurin verkkosisältöjä tehdään usein muun työn ohessa, kulttuuritalo Valveen vastaava tuottaja Ville-Mikko Sikiö kertoo.

Verkkosisällöt ovat olleet tärkeä keino tavoittaa eristyksessä olevia yleisöjä koronapandemian aikana, mutta Sikiö arvelee niiden olevan tärkeitä myös tulevaisuudessa.
– ValveLiven kaltaisten kanavien kautta voimme jatkossakin saavuttaa heidät, jotka eivät syystä tai toisesta voi osallistua esityksiin ja kulttuuritoimintaan paikan päällä.

Samanlaisia ajatuksia on myös Rällä-duon jäsenillä:
– Olemme kokeneet tämän erittäin tarpeelliseksi tässä ajassa, ja tämä tukee mielestämme hienosti taiteen saavutettavuuden periaatteita yleisestikin, Hakosalo kuvailee.

Merkityksellisiä hetkiä ja jatkosuunnitelmia

Yhden haastattelun tehnyt askartelunohjaaja Kristiina Rajala kertoo myös haastatteluhetken olleen merkityksellinen kokemus sekä haastateltavalle että haastattelijalle.

– Siinä pääsi kurkistamaan henkilön elämäntarinaa, ja minut haastattelijana otettiin vastaan kuin olisin tullut henkilön kotiin odotettuna vieraana. Haastateltava sai kuunnella useaan otteeseen toivekappaleensa ja innostuimme jopa tanssimaan hänen huoneessaan, Rajala kuvailee.

Palaute ikäihmiseltä tuli siinä hetkessä, kun tarinaa taltioitiin.
– Haastateltava oli onnellinen, että häntä kuunneltiin ja hänestä oltiin kiinnostuneita ihmisenä, jolla on oma tarinansa.

Projektille on suunnitteilla myös jatkoa, ja tavoitteena on tilanteen normalisoituessa toteuttaa konsertteja mukana olleissa palvelutaloissa.
–Toiveena on, että tarinat ja toivekappaleet toimisivat konserteissa keskustelun herättäjinä. Keskustelujen kautta voisi sitten syntyä myös uutta materiaalia mahdollisia lisävideoita ja -konsertteja varten, Sikiö kertoo.


Kappaleet ovat kuunneltavissa ValveLiven Youtube-kanavalla 4.10. klo 8 alkaen.

Lisätietoa ValveLivestä sivulta valvelive.fi >>


Osmo Hakosalo on oululainen kansanmuusikko ja yhteisömuusikko, viulisti ja laulaja. Hakosalo on soittanut useissa eri kansanmusiikkiyhtyeissä ja valmistunut musiikkipedagogiksi sekä yhteisömuusikoksi.

Anne-Mari Kanniainen on monen eri musiikkigenren taitaja ja tehnyt pitkän uran muusikkona muun muassa sirkuksen ja teatterin parissa sekä freelance-muusikkona. Kanniainen on valmistunut musiikin kandidaatiksi Sibelius Akatemian kansanmusiikin osastolta. 

Takaisin


Lisää ajankohtaisia uutisia

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501