Siirry sisältöön
09.04.2021

Kaupunginosataitelija-hanke tuo yhteisön ja kaupunginosan yhteen

Lue lisää hankkeesta ja Pikisaaren Olet tässä -projektista Valveen toimintakertomuksen jutusta!

Artikkeli on osa kulttuuritalo Valveen toimintakertomusta 2020, joka julkaistiin 8.4.2021.
Tutustu toimintakertomukseen >>

Syksyllä 2020 alkanut Minna ja Tuomo Kangasmaan yhteisöllinen Olet tässä -taideprojekti tutkii Pikisaarta, sen nykyisyyttä, menneisyyttä, yhteisöä ja yksilöitä – eli etsii vastausta kysymykseen, mikä Pikisaari on.

Olet tässä -projekti on osa Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Oulun kaupungin rahoittamaa kaupunginosataiteilija-kokeiluhanketta, jota koordinoidaan kulttuuritalo Valveella. Hankkeessa toteutetaan yhteisöllisiä taideprojekteja Oulun kaupunginosissa. Sen tavoitteena on yhdistää taide ja kulttuuri osaksi eri kaupunginosia sekä vahvistaa kaupunginosien identiteettiä ja asukkaiden osallisuutta.

Kaupunginosataiteilija-hankkeen toteutusaika on tammikuusta 2020 joulukuuhun 2021. Tähän mennessä hankkeessa on toteutettu Olet tässä -projektin lisäksi myös Taikabox ry:n ja taitelija Mirjami Mäkelän Warjakka-
projekti.

Kaupunginosataiteilija-mallin ydin on kaupunginosien näköiset taidelähtöiset projektit sekä kaupungin kulttuuripalveluiden ja taiteilijoiden välinen yhteiskehittäminen.

– Tuo ydin on toteutunut hienosti sekä aiemmassa Warjakka-projektissa, että nyt käynnissä olevassa Olet tässä -projektissa. Yhteiskehittämisen merkitys on noussut arvoonsa etenkin koronaepidemian tuomien tapahtumajärjestämisen haasteiden myötä, kaupunginosakulttuurin vastaava tuottaja Ville-Mikko Sikiö kertoo.

Tutkimuksen kohteena Pikisaari

Tuomo Kangasmaa kuvailee Olet tässä -projektin syntyneen luonnollisesti: aineksia hankkeeseen löytyi Kangasmaiden Art Hub Pikisaari -tilasta sekä taiteilijoiden yhteisestä kiinnostuksesta ympäristön tutkimiseen ja
yhteisölliseen taiteeseen.

– Tässä meni monet hyvät palikat yhteen samanaikaisesti, Tuomo Kangasmaa kertoo.

Pikisaaren tutkiminen kiinnosti, sillä Kangasmaat ovat asuneet siellä pitkään ja olleet mukana monissa Pikisaaressa järjestetyissä projekteissa.

– Pikisaari on konkreettinen, fyysinen paikka, mutta myös joukko ihmisiä. Olemme todella kiinnostuneita ympäristön tutkimisesta ja siitä, mitä se tarkoittaa fyysisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja yhteisöllisesti, Minna
Kangasmaa sanoo.

Haasteena projektissa on ollut ihmisten tavoittaminen paikassa, jossa olemassa olevaa yhtä tiivistä yhteisöä ei ole. Projektissa tutustutaankin Pikisaarelaisten omiin kokemuksiin Pikisaaresta ja tutustutetaan sekä asukkaat että toimijat Pikisaareen nykyisellään.

Vierailuja, arkeologisia kävelyjä ja taiteilijakirjan kokoamista

Projektin aikana järjestetään kuukausittain kaksi tapahtumapäivää. Syyskaudella 2020 tapahtumapäivinä käytiin vierailuilla alueen toimijoiden luona Kulttuurilaboratoriossa, Taikaboxilla ja Merimiehenkotimuseossa sekä järjestettiin arkeologi, tohtorikoulutettava Marika Hyttisen vetämä arkeologinen kävely.

– Pyrimme projektissa tarttumaan siihen, mikä ihmisiä kiinnostaa. Pikisaaren menneisyys ja rakennukset kiehtovat ihmisiä, Kangasmaat kertovat.

Vuoden 2021 loppuun kestävän projektin lopputavoitteena on koota taiteilijakirja, jonka toteutusmuoto muotoutuu projektin edetessä – vaihtoehtoina Kangasmaat ovat miettineet muun muassa näyttelyä, videota ja jopa peliä.

Lisää tietoa Kaupunginosataiteilija-hankkeesta >>
Lisää tietoa Olet tässä -projektista >>

Tulevista Olet tässä -projektin tapahtumista löydät informaatiota projektitila Art Hub Pikisaaren ikkunasta (osoitteessa Pikisaarentie 8) sekä Art Hub Pikisaari -Facebookista (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Kuva: Leena Kangas

Takaisin


Lisää ajankohtaisia uutisia

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501