Siirry sisältöön
13.06.2019

Lumotut sanat sekä Minä tykkään nyt -näyttely tavoitti reilut 11 000 kävijää

– ja ilahdutti, ihastutti sekä sai puhumaan tunteista 

Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikot järjestettiin 13. kertaa Oulussa 27.4.–9.6.2019. Tapahtuma toi tänäkin keväänä kaupunkiin kirjailijavieraita, sanataidepajoja, esityksiä, konsertteja, kirjoituskursseja ja paljon muuta. Festivaalin päätuotantona Valvegalleriaan rakentui aivan uusi taidemaailma: Minä tykkään nyt – näyttely ilosta, surusta ja muista tunteista. Näyttely keräsi 11 100 vierailua, ja sen kävijöistä n. 2 600 osallistui Valveen sanataidekoulun järjestämiin ohjattuihin näyttelykierroksiin tai sanataidepajoihin.

Elämyksellinen Minä tykkään nyt -näyttely perustuu Lumottujen sanojen avajaisissa julkaistuun samannimiseen kirjaan (WSOY), jonka on kirjoittanut Eppu Nuotio ja kuvittanut Liisa Kallio, ja josta löytyy myös festivaalin taiteellisten johtajien Anna Anttosen ja Kati Inkalan valmistamia sanataidetehtäviä. Kirjantekijänelikko vastasi myös näyttelyn käsikirjoituksesta ja luovasta suunnittelusta. Kokonaisuudessaan työryhmässä oli mukana parikymmentä taiteilijaa ja tekijää.

Minä tykkään nyt on moniaistinen taideseikkailu, jossa sukelletaan tunteisiin turvallisesti ja mielikuvituksen voimalla: näyttelyssä kävijöillä oli mahdollisuus lueskella kirjavan ilon keskellä, tykätä täydellisillä treffeillä, punnita surun helminauhoja ja runoilla ihan itse. Näyttely on suunniteltu kiertäväksi, ja sitä tarjotaan varattavaksi eri paikkakunnille syksystä alkaen.

Minä tykkään nyt on taidemaailma, jota kukaan ei olisi voinut tehdä yksin. Kaikki alkoi lapsista, nuorista ja heidän ajatuksistaan. Kirjan- ja näyttelyntekoprosessin aluksi Eppu ohjasi työpajoja Saksan Suomi-kouluissa ja keräsi talteen 3–13-vuotiaiden ajatuksia eri tunteista. Pikkuhiljaa lasten ajatusten ympärille alkoi kasvaa Liisan kuvia, Epun runoja, meidän sanataidetehtäviämme sekä lopulta kokonainen tunteellinen taidemaailma, Anna Anttonen ja Kati Inkala kertovat.
Näyttelyn ja kirjan tekeminen käsikädessä oli todella kiinnostavaa. On ollut huippua työskennellä hienon työryhmän kanssa ja kokea, miten yhteisestä ajatustyöstä tulee näkyvää ja elämyksellistä. Hienoa on myös se, että Minä tykkään nyt kiinnosti yleisöä niin paljon. Näyttelyn työpajat täyttyivät ennätysvauhtia, ja niissä huomasi, että tunneasiat herättävät paljon ajatuksia ja puhuttavat kaikenikäisiä. Saimme kuulla monia hauskoja ja koskettavia tarinoita työpajojen aikana. Se tuntui merkitykselliseltä.

Poimintoja näyttelyn vieraskirjasta:
”Minä muutan näihin huoneisiin, ihanaisiin.”
”Paras näyttely mikä täällä on ollu.”
”Aivan upea kokonaisuus ja hienosti lasten kanssa pystyy vaikeistakin asioista puhumaan näyttelyn avulla.”
”Kiitos tunteiden esiintuomisesta ja lasten äänestä.”
”Edelleen sykähdyttävä ja täällä avautuu kaikkea uutta joka kerralla.”
”Ihana näyttely! Olen oppinut paljon sen kautta. Kiitos kovasti! Haluan enemmän tämän tyyppisiä näyttelyitä.”

Anttosen ja Inkalan työryhmä on aiemmin tuottanut elämykselliset näyttelyt Saareen (2010, Onnimanni-palkinto 2013) sekä Unikudelmia (2017), jonka on viidellä paikkakunnalla nähnyt jo yli 61 000 kävijää. Parhaillaan Unikudelmia on esillä Nurmijärvellä.

www.lumotutsanat.fi
www.facebook.com/lumotutsanat

Takaisin


Lisää ajankohtaisia uutisia

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501