Siirry sisältöön
15.06.2022

Kaijontupa edistää kaupunginosakulttuuria

Yhteisötila Kaijontupa avattiin loppuvuonna 2021 osana Kestävä Kaijonharju -hanketta. Lue lisää Valveen toimintakertomuksen jutusta >>

Artikkeli on osa kulttuuritalo Valveen toimintakertomusta 2021, joka on julkaistu 15.6.2022.
Tutustu toimintakertomukseen >>

Kaijonharjuun avattiin yhteisötila Kaijontupa lokakuussa 2021. Entisen terveysaseman neuvolan tilat palvelevat nyt asukkaiden omana olohuoneena. 

Yhteisötilasta löytyy yksi iso kokoontumistila ja useita pienempiä huoneita, joissa voi kahvitella, työskennellä tai vaikka tutustua alueen kehityssuunnitelmiin. Toistaiseksi Kaijontuvalla on ollut kävijöille avoimet ovet kahtena päivänä viikossa, ja muina aikoina tilan on voinut varata maksutta omaan käyttöön.  
“Yhteisötila on asukkaille, yhdistyksille ja erilaisille käyttäjäryhmille vapaasti varattavissa. Tilan tulevaa käyttöä kehitetään asukkaiden toiveiden ja tarpeiden mukaan”, kaupunginosakulttuurin vastaava tuottaja Ville-Mikko Sikiö kertoo.

Yhteisötila on osa laajempaa Kestävä Kaijonharju -hankekokonaisuutta, joka kuuluu ympäristöministeriön koordinoimaan lähiöohjelmaan. Poikkihallinnollisen hankkeen tavoitteena on asuinalueen pitkän aikavälin kehitys sekä asukkaiden hyvinvoinnin lisääminen.

Asukkaita kuullen 

Kestävä Kaijonharju -hankkeessa on keskitytty asukkaiden osallistamiseen, ja heitä onkin kuultu kaikissa alueen kehitysvaiheissa. Samalla on pilotoitu kulttuurisuunnittelu-mallia, jossa perinteisemmistä maankäytön suunnittelun menetelmistä poiketen pyritään syvemmin ymmärtämään alueen erityispiirteitä ja elämäntapoja.  
”Tavoitteena on tehdä kaupunkisuunnittelusta asukkaille ymmärrettävämpää ja löytää asukaslähtöisiä ratkaisuja erilaisten kohderyhmien palvelemiseksi”, hanketta koordinoiva Mikko Autio yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista kuvaa.

Käytössä ovat myös taiteen keinot: yhteisötaideprojektien ja erilaisten työpajojen kautta voidaan kartuttaa arvokasta tietoa alueen asukkaiden asenteista ja mielipiteistä. Kaijontuvalla tällaista toimintaa ovat toteuttaneet esimerkiksi Kulttuuriosuuskunta ILME Toiveiden torstai -taidetyöpajoillaan sekä yhteistyössä Pohjoisen valokuvakeskuksen kanssa järjestetty valokuvakävelyjen sarja Kaijonharju Photowalk.

Kokonaisuudessa Kaijonharjusta rakennetaan aktiivista kaupunginosaa, jossa on erinomaiset asumis- ja vapaa-ajanviettomahdollisuudet. Suunnitelmissa on niin ostarille kohoava tapahtumalava erilaisten tapahtumien järjestämiseen kuin uusia virkistysreittejäkin: Kuivasjärven ja Pyykösjärven ympäristöön rakennetaan uusia kevyen liikenteen rantareittejä, ja Kaijonrannasta Ruskotunturille valmistuu kuntoreitti, joka talvisin palvelee hiihtolatuna.
”Kaijonharju tulee olemaan mielenkiintoisen identiteetin omaava kaupunginosa, joka erottuu muista”, Autio sanoo. 

Huvia ja hyötyä tuvan tapahtumista

Tapahtumavuosi 2022 käynnistyi Kaijontuvalla helmikuussa Koko Kaijon Talvijuhlalla, jossa kuultiin kansanmusiikkia, kokeiltiin uv-kasvomaalausta ja tanssittiin hiljaisessa metsädiscossa. Hankkeessa on tehty yhteistyötä myös kestävää kehitystä ajavan Folkverkstan-hankkeen kanssa, jonka kautta yhteisötilaan on saatu ompelutarvikkeita ja polkupyörän korjaustyökaluja. Kangasverstaan ja Pyöräverstaan avajaisia vietettiin korjaustyöpajojen merkeissä, jolloin paikalla oli ammattilainen neuvomassa osallistujia. Kevääksi on suunnitteilla myös ainakin kirpputori ja runoilta.

Kestävä Kaijonharju -hanke päättyy vuoden 2022 lopussa.  
”Myös Kaijontuvan tulevaisuus on vielä auki, mutta toivomme tietysti toiminnan jatkuvan jollain tavalla”, Ville-Mikko Sikiö päättää.

 

Kuva: Juuso Haarala
Kuvassa Ville-Mikko Sikiö (vas.) ja Mikko Autio

Takaisin


Lisää ajankohtaisia uutisia

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501