Siirry sisältöön
25.05.2022

DigiCult-hanke pyrkii lisäämään kulttuuri- ja luontokohteiden näkyvyyttä ja saavutettavuutta

DigiCult-hankkeessa kehitettävä digitaalinen palvelualusta tuo kulttuurikokemukset ja luontokohteet entistä tutuimmiksi kuntalaisille ja kunnassa vieraileville. Uuden alustan avulla voi paikan mukaan hakea vaivattomasti saavutettavia, laadukkaita ja monipuolisia palveluita. Myös eri ikäryhmien ja erityisryhmien on helpompi löytää ja hyödyntää kunnan palveluita. Kaikki tämä helpottaa arkea sekä parantaa hyvinvointia, toimintakykyä ja kokemusta osallisuudesta. Kulttuurikokemusten ja luontokohteiden esille nostaminen lisää myös alueen vetovoimaa ja houkuttelee vierailijoita. DigiCult-hanke toimii kulttuuritalo Valveella.

Luon­to- ja kult­tuu­ri­koh­tei­den di­gi­taa­li­sen pal­ve­lua­lus­tan toi­mit­ta­jak­si va­lit­tiin Zo­neat­las Oy

DigiCult-hankkeessa kehitettävän digitaalisen palvelualustan kilpailutus on tullut päätökseen Oulun, Espoon ja Kuusamon kaupunkien yhteisvoimin. Tarjouskilpailuun jätettiin neljä tarjousta, joiden arvioinnin suoritti moniammatillinen ja poikkihallinnollinen projektiryhmä. 

Projektiryhmän kokonaisvaltaisen arvioinnin perusteella Zoneatlas täyttää ne vaatimukset, joilla varmistetaan tarvittavat voimavarat alustan toteuttamiseksi. Heidän laatimansa projektisuunnitelma on innostava, se sisältää merkittävästi lisäarvoa ja innovatiivisia ominaisuuksia alustan kehitystyöhön liittyen. Osaamisen arvioinnissa projektiryhmä puolestaan painotti matkailun kehittämisen ja markkinoinnin kokemusta, digitaalisen toimintaympäristön ja tiedolla johtamisen prosessien hallintaa, sekä matkailualan tietovarantojen, kuten Visit Finlandin Datahubin, tuntemusta.

Toimittajan aikataulu ja projektisuunnitelma on raadin mielestä uskottava ja projekti-, sekä kehityssuunnitelman kattavuus ja yksityiskohtaisuus vakuuttivat projektiryhmän. Lisäksi arvioinnissa arvostettiin Zoneatlaksen tarjoamia innovatiivisia ominaisuuksia ja kehittäjälähtöistä otetta, näkemyksiä, sekä uusia ideoita asiakaskokemuksen ja elämysten kehittämiseen.

– On hienoa, että hankekaupunkien Kuusamon ja Espoon sekä Oulun kaupungin Yleisten kulttuuripalveluiden sekä Tapahtuma- ja viestintäyksikön huolellisen valmistelun ja kehitystyön yhteisponnistus päästään nyt toteuttamaan konkreettisesti, projektipäällikkö Atte Karjalainen tiivistää.

Kartta- ja paikkatietopohjaisiin palveluihin erikoistuneessa Zoneatlaksessa ollaan myös innoissaan yhteistyöstä:

– On mahtavaa päästä viemään luonto- ja kulttuurikohteiden löydettävyyttä maailmanluokan tasolle. DigiCult-hankkeen sisältö on juuri sitä, mitä myös yrityksenä haluamme edistää niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Erityisen lisän tähän tuo se, että hankkeen veturikaupungeista kaksi on Pohjois-Pohjanmaalta, jossa on myös yrityksemme juuret, Zoneatlas Oy:n toimitusjohtaja Teemu Joensuu hehkuttaa.

DigiCult-hankkeessa siirrytään uuteen vaiheeseen varsinaisen kehitystyön alkaessa

Alustaa kehitetään useassa vaiheessa. Kesän aikana käynnistetään varsinainen muotoilu- ja tekninen suunnittelutyö. Lisäksi tavoitteena on julkaista kesän ja syksyn taitteessa alustasta rajoitetun toiminnallisuuden versio, jonka avulla kerätään käyttäjäkokemuksia kehitystyön tueksi.

Alustan sisällöntuotanto on aloitettu jo kilpailutuksen valmisteluvaiheen aikana, joten hankkeessa päästään nyt hyvällä vauhdilla kehittämään sisältöjä ja testaamaan niitä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näin varmistetaan, että palvelussa on julkaisuhetkellä riittävästi koettavaa.

– Toki sisällöntuotannosta on tulossa jatkuva prosessi ja toivommekin kulttuuri- ja luontokohteiden toimijoiden ottavan yhteyttä, mikäli he haluavat mukaan testaamaan alustaa omilla sisällöillään jo alustan kehitysvaiheessa, lisää hankkeen digituottaja Sanni Harju-Nikula.

Ensimmäisen version julkaisun jälkeen alustaa jatkokehitetään uusilla ominaisuuksilla ja sisällöillä. Syksyn aikana keskitytään myös navigoinnin suunnitteluun. Prosessin aikana kerättyä käyttäjäpalautetta hyödynnetään miellyttävän käyttäjäkokemuksen takaamiseksi. Loppuvuodesta suunnitelmissa on puolestaan keskittyminen pelillisyys- ja raportointiominaisuuksien kehittämiseen, sekä saavutettavuuteen.

Lisätietoa löydät DigiCult-hankkeen verkkosivuilta >>

Takaisin


Lisää ajankohtaisia uutisia

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501