Siirry sisältöön
19.04.2022

Lumotut sanat -festivaali käynnistyy tällä viikolla!

Festivaali haluaa nostaa esiin katveeseen jäävän taiteenalan tekijöineen

Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikot alkaa tällä viikolla. Runsas ja monipuolinen ohjelmisto käynnistyy tulevana perjantaina aikuisille suunnatulla Art goes afterwork -tapahtumalla sekä lauantaina 23.4. vietettävillä koko perheen Sanakarnevaali-avajaisjuhlilla. Festivaalia vietetään aina 5.6. saakka.

Lumotut sanat -festivaali 2022 nostaa tuttuun tapaan esiin kirjoja, lukemista ja lukemisen tärkeyttä. Tänä vuonna keskiössä on lasten- ja nuortenkirjallisuuden erityinen esiin nostaminen.
”Lasten- ja nuortenkirjailijat sekä kuvittajat jäävät yhä usein kirjallisuuden marginaaliin. Se mikä ei ole esillä, ei ole olemassa, ja sitä me haluamme osaltamme olla muuttamassa”, festivaalin taiteelliset johtajat Anna Anttonen ja Kati Inkala sanovat.

Festivaalin aattona, perjantaina 22.4. H2O Konstilassa vietetään aikuisille suunnattua Art goes afterwork -tapahtumaa Suomen supernaisten seurassa. Suomen supernaisia on kirjailija-toimittaja Leena Virtasen ja kuvittaja Sanna Pelliccionin viisiosainen kirjasarja, jossa on jo julkaistu teokset Minna Canthista, Ellen Thesleffistä, Eeva Kilvestä sekä Fredrika Runebergista – parhaillaan työn alla on kirja runonlaulaja Larin Paraskesta. Virtanen ja Pelliccioni ovat tapahtumassa kertomassa työstään kirjaprojektin parissa. Projekti on esillä myös festivaalin ajaksi H2O Konstilan tiloihin avautuvassa Pelliccionin kuvitusnäyttelyssä.

”Leenan ja Sannan kirjasarja kohdistaa valokeilan mahtaviin, suomalaisiin uranuurtajanaisiin. Me puolestaan haluamme nostaa esiin heidän tärkeää projektiaan – ja sen myötä kuvakirjallisuutta sekä ylipäänsä lapsille ja nuorille suunnattua kirjallisuutta taiteen alana. Kuvakirja on taide-esine ja edustaa parhaimmillaan vaikuttavaa ja merkityksellistä kirjallisuudenlajia, joka sopii aivan kaikille, ei vain lapsille. Yksi tämän vuoden festivaalin tavoitteista onkin käynnistää uusi ’Lanua kaikille' -ohjelmasarja, jonka myötä toivomme lasten- ja nuortenkirjallisuuden saavan valtakunnallisestikin ympärilleen myös aikuisille suunnattuja tapahtumia.”
– Anna Anttonen ja Kati Inkala

Pelliccioni ja Virtanen ovat kunniavieraina paikalla myös festivaalin varsinaisessa avajaistapahtumassa Sanakarnevaalissa, jota vietetään lauantaina 23.4. klo 14–16 Valvegalleriassa ja kahvila H2O Konstilassa. Koko perheelle suunnattu tapahtuma täyttää talon muun muassa supersuosituilla pistäytymispajoilla!

Myös Valvegalleriaan avautuva elämyksellinen Lue minut -näyttely on festivaalin vuoden kuvittaja Sanna Pelliccionin käsialaa ja perustuu hänen ideoimaansa samannimiseen kirjaan.

Näyttelyihin ja avajaisviikonlopun tapahtumiin on vapaa pääsy. Festivaalin ohjelmisto löytyy kokonaisuudessaan sivuilta www.lumotutsanat.fi. Verkossa voit myös selata sähköistä käsiohjelmaa.

Takaisin


Lisää ajankohtaisia uutisia

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501