Siirry sisältöön

Lukulumoa ja kirjavimmaa

Lukulumoa ja kirjavimmaa on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama kehittämishanke, jonka tavoitteena on sanataidekasvatuksen lisääminen ja lukemisen innostaminen Oulussa 2020–22. Hankkeessa työskentelee kaksi päätoimista sanataideopettajaa, Anna-Leena Jurkkala ja Ainokaisa Veteläinen

Kirjallisuuslähtöisen sanataidekasvatuksen menetelmät edistävät lapsen mielikuvitusta, kielen kehitystä, lukuintoa ja kirjoittamisen taitoja. Hankkeen tavoitteena on, että yhä useampi lapsi saisi kokea lukemisen ja sanataiteen iloa osana tavallista arkeaan koulussa ja päiväkodissa. Haluamme olla mukana kasvattamassa sukupolvia, joille lukeminen ja kirjoittaminen ovat luonteva tapa viihtyä, olla, ymmärtää ja vaikuttaa.

Hankkeen kolme toimintalinjaa

Kirjakummit

Kirjakummit ovat sanataideopettajia, lukemaan innostamisen pedagogisia ammattilaisia, jotka tuovat kirjallisuuslähtöisen sanataidekasvatuksen sisällöt osaksi lasten arkea päiväkoti- ja koulupäivän aikana. Ryhmien omat aikuiset osallistuvat toimintaan ja saavat näin uusia kirjallisuus- ja sanataidepedagogisia työtapoja tulevia työvuosia varten.

Tarinoiden talo – Sanataiteen aarrearkku esiopetukseen

Sanataiteen aarrearkku kutsuu avaamaan kirjan kannet, heittäytymään sanojen vietäväksi ja pitämään hauskaa tarinoiden, runojen ja sanataiteen maailmoissa! Aarrearkku innostaa lapsia kuuntelemaan, juttelemaan, keksimään ja kertomaan ihan itse. Tarinoiden talo on taideteos, jonka kaikki suuret tai pienet yksityiskohdat, paikat ja esineet ovat peräisin kokonaisuuteen valittavien kotimaisten lastenkirjojen kansien välistä. Kuhunkin kirjaan liittyy myös teemaa syventäviä, keksimään, leikkimään ja kertomaan innostavia sanataideharjoituksia.

Sanataiteen nopean toiminnan joukot

Nopean toiminnan joukot on konsepti, jolla hanke haluaa reagoida lasten, perheiden tai heidän kanssaan työskentelevien aikuisten akuutteihin lukuintoa lisääviin tarpeisiin ja toiveisiin. Hankkeen sanataideopettajat voivat toteuttaa myös lyhytkestoisia koulutuksia, työpajoja, tempauksia tai vaikkapa vanhempainiltoja.

Ota yhteyttä kirjakummeihin: 
Anna-Leena Jurkkala, p. 050 411 8193
Ainokaisa Veteläinen, p. 040 185 9868
etunimi.sukunimi@ouka.fi 

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501