Siirry sisältöön

Lukulumoa ja kirjavimmaa

Lukulumoa ja kirjavimmaa oli opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama kaksivuotinen kehittämishanke, joka toteutettiin Oulussa vuosina 2020–2022. Oulun lastenkulttuurikeskuksen sekä Valveen sanataidekoulun hankkeessa tavoitteena oli, että yhä useampi oululainen lapsi saisi kokea lukemisen ja sanataiteen iloa osana tavallista arkeaan koulussa ja päiväkodissa. Hankkeessa työskenteli kirjakummeina kaksi päätoimista sanataideopettajaa, Anna-Leena Jurkkala ja Ainokaisa Veteläinen.

Hankkeen kolme toimintalinjaa

Kirjakummit

Kirjakummi vieraili perusopetuksen kakkosluokissa kerran viikossa 8 viikon ajan. Päiväkotiryhmissä kirjakummi vieraili 3–5-vuotiaiden ryhmissä kaksi kertaa viikossa neljän viikon ajan. Kummi ohjasi ryhmissä ikätasolle sopivia kirjallisuuslähtöisiä sanataidetuokioita ja -tehtäviä.

Kirjakummitoiminnassa varhaiskasvatuksen henkilökunta sekä luokanopettajat saivat lapsille suunnatun sanataidetuokion ohella muun muassa työpaikalle tuodun ”hands on” -täydennyskoulutuksen sekä tehtävä- ja materiaalivinkkejä, joiden avulla heillä on mahdollisuus toteuttaa sanataidepedagogisia tuokioita omassa työssään jatkossakin. 

Tarinoiden talo – Sanataiteen aarrearkku esiopetukseen

Tarinoiden talo on esiopetusikäisten ikioma sanataide- ja kirjallisuuskasvatuskokonaisuus ja taideteos, jonka kaikki suuret tai pienet yksityiskohdat, paikat ja esineet ovat peräisin yhdeksän kotimaisen lastenkirjan kansien välistä. Kuhunkin kirjaan liittyy myös sanataideharjoituksia. Tarinoiden talo -kokonaisuus on suunniteltu ja rakennettu osana hanketta. Ensimmäiset Tarinoiden talo -koulutukset pidettiin tammikuussa 2023, jolloin talot pääsivät ensimmäistä kertaa oululaisiin esiopetusryhmiin.  

Tarinoiden talo on toteutettu yhteistyössä Oulun lastenkulttuurikeskuksen, Oulun kaupunginkirjaston sekä Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen asiantuntijoiden kanssa.

Lisätietoa Tarinoiden talosta löydät Kirjastoreitin sivuilta >>

Sanataiteen nopean toiminnan joukot

Sanataiteen nopean toiminnan joukot vastasivat koulutus- ja työpajapyyntöihin sekä järjestivät lyhytkestoisia koulutuksia ja sanataidetunteja. 

 

<< Palaa takaisin Timanttista yhteistyötä – Sanataiteen yhteistyökuvioita

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501