ValveLiven Leffanurkka

ValveLiven Leffanurkka ylpeänä esittää! 

Toukokuun aikana sivumme kautta on katsottavissa kolme oululaisen Vaski Filmin tuotantoa: saamelaiskulttuuria kuvaavat Juuret On ja Minä ja pikkusiskoni ovat nähtävissä 4.5.–17.5. sekä Kiinaan sijoittuva Hip Hop Kiina 18.5.–31.5.

 

Hip Hop Kiina (8000 Miles from Hip-Hop)

Hip Hop Kiina on sympaattinen tositarina persoonallisista gangsta rapin pioneereista Kiinassa. Elokuva kertoo neljän lahjakkaan nuoren muodostamasta West Hill -bändistä, jonka he aikovat nostaa maailman huipulle. Ensin pitää valloittaa kotikaupunki Kunming, sitten Kiina ja lopuksi koko maailma.

Haasteeksi muodostuu kuitenkin, että westhilliläiset laulavat paikallisella murteella ja laulujen sanoitukset jäävät sensuurin hampaisiin. Lisäksi bändin jäsenten henkilökohtaiset ratkaisut hidastavat tavoitteen saavuttamista. Usean pettymyksen jälkeen bändi on jo hajoamassa, kun elokuvan ohjaaja puuttuu peliin ja järjestää heille elämänsä tilaisuuden toteuttaa unelmansa ja esiintyä ulkomailla.

Ohjaaja Yu Kuangchong törmäsi kesällä 2007 neljään pähkähulluun hiphoppariin, joiden herkullisia käänteitä täynnä olevaa vaellusta hän alkoi dokumentoida. Hip Hop Kiina kuvaa lämpimästi ja mitään peittelemättä afrotukkaisen CuiNanin johtaman muusikkoryhmän antaumuksellista matkaa kohti amerikkalaista unelmaa. Unelmaa, joka on tuhansien kilometrien päässä heidän todellisuudestaan

Ohjaajan sana

”Tutustuin West Hilliin työskennellessäni kiinalaisen pop-musiikkiteollisuuden parissa kesällä 2007. Bändin gangsta-tyylinen hip hop -musiikki oli ainutlaatuista ja omintakeista, kuten bändin johtohahmon CuiNanin afrokampauskin.” Heidän tyylinsä kuulosti ennenkuulumattomalta jopa pitkään musiikkiteollisuudessa työskennelleen tuottajan korvaan.

Neljä nuorta muusikkoa tilittää oman elämänsä karuutta valitsemansa ilmaisuvälineen – protestihenkisen rapin – välityksellä. West Hillin lahjakkaaseen musisointiin kuuluvat myös traditionaalisten instrumenttien hyödyntäminen, lyriikan höystäminen huumorilla ja satiirilla sekä aiheiden ammentaminen laajalti sosiaalisesta, emotionaalisesta ja poliittisesta maailmasta.

West Hillin ainutlaatuinen ratkaisu räpätä omalla Kunmingin murteellaan on saanut viranomaisten kulmat kurtistumaan kaukaisessa Pekingissä. Bändi on levyttänyt useita demoraitoja, jotka levy-yhtiöt järjestään ovat hylänneet. Kaikesta huolimatta bändin jäsenet uskovat itseensä ja jakavat yhteisen unelman rikkaudesta ja kuuluisuudesta.

Todellisuus muuttuu kuitenkin hitaasti ja bändillä on edessään pitkä ja mutkainen tie, joka todennäköisesti johtaa umpikujaan. Mutta siitä huolimatta he ovat jo saavuttaneet jotain. He ovat tehneet vaikutuksen kokeneeseen musiikkituottajaan, joka on bändiin tutustumisen myötä tehnyt kokonaan uuden aluevaltauksen elokuvantekijänä.

Uskon, että tämä elokuva tarjoaa varmasti erilaisen näkökulman moderniin Kiinaan, joka käy läpi historiansa suurinta, laaja-alaisinta ja nopeinta muutosta.”