Siirry sisältöön

Elokuvakerronnan ABC

Tässä tehtävässä tutustutaan elokuvan historiaan ja tehdään pieniä elokuvia Lumièren veljesten varhaisten elokuvien hengessä. Kerrontaa rikastutetaan harjoittelemalla eri kuvakokoja.

Tavoitteet:

  • oppia millaisia olivat varhaiset elokuvat ja saada käsitys elokuvan kehityksestä
  • oppia ajallista ja tilallista rajaamista
  • oppia eri kuvakokojen käyttöä
  • oppia, miten erilliset otokset muodostavat kokonaisuuden, kohtauksen
  • oppia tunnetilan tai reaktion kuvaamista

 

Tarvittavat välineet:

  • tabletti, älypuhelin tai muu kuvausväline per pienryhmä. Suositellaan älylaitteilla käytettäväksi videoeditointisovellusta, kuten iMovie tai FilmoraGo.

1. Lumière-elokuva

Työskentelymuoto: pienryhmissä
Kesto: 45 min

Ranskalaiset Lumièren veljekset järjestivät ensimmäisen elokuvanäytöksen Pariisissa 1895. Katsokaa Lumièren veljesten varhaisia elokuvia, kuten “Työläiset poistuvat tehtaasta” ja “Juna saapuu asemalle”. Nämä löytyvät esim. Youtubesta hakusanoilla Lumiere brothers first films. Millaisia elokuvat ovat? Millaisia asioita ne esittävät ja millä tavoin ne on kuvattu? Miten ne eroavat nykyajan elokuvista?

Kuvataan pareittain tai pienryhmissä omat 50 sekuntia pitkät Lumière-elokuvat:

  1. Valitkaa kameran paikka ja päättäkää tilanne tai näkymä, joka kameran edessä tapahtuu tai näkyy.
  2. Lumière-elokuvassa kamera ei saa liikkua. Pitäkää kamera paikallaan laittamalla se jalustalle tai tukemalla se esim. seinää tai pöytää vasten.
  3. Käynnistäkää kamera ja kuvatkaa tilannetta 50 sekuntia.
  4. Katsokaa kuvattu otos. Jos se ei onnistunut, kuvatkaa uusi.
  5. Lopuksi voitte käyttää videoeditointisovellusta (kuten iPadin iMovie-sovellusta) ja muuttaa videon mustavalkoiseksi, poistaa siitä alkuperäiset äänet ja lisätä siihen musiikin.
  6. Valmiit elokuvat katsotaan yhdessä.

2. Lähikuva ja montaasi

Työskentelymuoto: pienryhmissä
Kesto: 45 min

Elokuvantekijä voi kiinnittää katsojan huomion haluamaansa asiaan esimerkiksi näyttämällä sen lähikuvassa. Kun elokuvantekijä yhdistää useita otoksia peräkkäin, hän luo kokonaisuuden, jota kutsutaan montaasiksi. Näiden elokuvakerronnan oivallusten - lähikuvan ja montaasin - avulla elokuvasta tulee vaikuttavampi.

Kuvatkaa uudestaan sama tilanne kuin edellisessä harjoituksessa, mutta yhden otoksen sijaan kuvatkaa se kolmessa osassa: alku, keskikohta ja loppu. Kamera pidetään samalla paikalla kuin viimeksikin, paitsi keskimmäisessä otoksessa: siirtäkää ennen keskimmäisen otoksen kuvaamista kameraa niin, että siinä näkyy lähikuvassa jokin tilanteesta valitsemanne yksityiskohta. Lopuksi otokset katsotaan peräkkäin tai yhdistetään editointisovelluksella.

Esimerkkinä voitte katsoa George Albert Smithin elokuvan The Sick Kitten (1901/1903). Se on yksi varhaisimmista elokuvista, joissa on käytetty leikkausta ja lähikuvaa kuten harjoituksessamme:

Neljä yleisintä kuvakokoa

Yleiskuva esittelee tapahtumapaikan.

 

Kokokuvassa ihminen näkyy kokonaan.

Puolikuvassa näkyy puolet ihmisestä.

Lähikuva näyttää kasvot tai muun yksityiskohdan läheltä.

Palaa Elokuvareitin pääsivulle

 

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501