20.11.2015 Oskari-kilpailun tulokset

Oskari-kilpailuun osallistui noin 200 elokuvaa eri puolilta Suomea. Gaalassa palkittiin kuusi Oskari-tuomariston valitsemaa elokuvaa sekä yleisön suosikkielokuvat. Yleisön suosikkeja saattoi tänä vuonna äänestää paitsi kouluilla ja Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvafestivaalin yhteydessä järjestetyissä elokuvanäytöksissä, myös sanomalehti Kalevan nettisivuilla.

Oskari-kilpailun tulokset

11.11.2015 Valveen elokuvakoulun elokuvaklubi Kolinalle pienrahoitusta Yle FOLKilta

Valveen elokuvakoulun 15–16-vuotiaat harrastajat ovat saaneet pienrahoitusta Yleisradion tuoreelta videopalvelu FOLKilta. Maanantaisin kokoontuvan elokuvaklubi Kolinan hakemusvideo näytettiin Yle FOLKin lähetyksessä viikonloppuna, ja sitä olivat kuratoimassa näyttelijä Joel Hirvonen, toimitusjohtaja Mikael Junger ja pelitubettaja Jonna Paananen. Päivän neljästä hakemusvideosta Kolinan video sai parhaat pisteet – esim. Junger antoi videolle yksitoista pistettä kymmenestä! Jungerin vakuuttivat ote ja yhdessä tekeminen:

”Kaikki arvokas syntyy vuorovaikutuksessa. Tässä oli selkeä vuorovaikutus. Siinä oli tiimi ja itseironiaa, joka on täysin aseistariisuvaa ja harvinaista.”Elokuvaklubi Kolina haki pienrahoitusta tyttöjen ja poikien välisistä eroista kertovaa lyhytelokuvaa varten. Elokuvassa käsitellään nuorten elämää ja siihen liittyviä tabuja. Kolinan nuoret elokuvaharrastajat käsikirjoittavat, kuvaavat, näyttelevät ja leikkaavat elokuvan itse. Elokuva valmistuu marraskuun lopussa, ja se tullaan esittämään televisiossa ja netissä Yle FOLKin lähetyksissä.

”Monet kolinalaista ovat harrastaneet elokuvan tekemistä jo vuosia, ja tällainen valtakunnallinen huomio on heille tosi iso juttu”, Kolinan ohjaaja Minea Taivalaho kertoo.

Linkki YleFOLKin jaksoon, jossa hakemusvideo esitetään.
 

26.10.2015 Elokuvakoulun elokuva Mariborissa, Little Elephant -festivaalilla

Valveen elokuvakoulussa tehty elokuva Inspiraatio hukassa esitettiin Little Elephant -festivaalilla Mariborissa, Sloveniassa lokakuun lopussa 20.-25.10.2015. Elokuva esitettiin osana pohjoismaisten elokuvien sarjaa.

Linkki festivaalin ohjelmalehtiseen.

 
28.8.2015 Valveen elokuvakoululta uusi oppimateriaali
 
Valveen elokuvakoulu julkaisee syyskuun alussa uuden pedagogisen menetelmäoppaan. Aikamatka elokuvaan -oppaan on kirjoittanut Valveen elokuvakoulun tuottaja Tommi Nevala. Opasta on saatavana sekä painetussa että sähköisessä muodossa. Opas vie aikamatkalle elokuvan historian ensimmäisille vuosikymmenille, jolloin kehitettiin keskeisiä elokuvakerronnan keinoja. Oppaan keskeisenä osana ovat lyhyet toiminnalliset kuvausharjoitukset joita voidaan integroida perusasteen ja toisen asteen opetukseen sekä opettajien täydennyskoulutukseen.
 
Julkaistu opas on paranneltu ja laajennettu versio aiemmin ilmestyneestä Aikamatka elokuvaan -oppasta, joka ilmestyi ainoastaan verkossa. Hyvän palautteen vuoksi materiaalista haluttiin myös painettu versio. Opasta, kuten myös muita elokuvakoulun oppaita voi tilata Valveen elokuvakoulun tuottajalta.
 
 
30.6.2015 Elokuvakoulun elokuvia elokuvafestivaalilla Pekingissä
 
Elokuvaklubi Kolinassa valmistuneet Särjetty  ja Inspiraatio hukassa ovat festivaaliesityksessä 11. Beijing Film Festival for Youth Welfare -festivaalilla Pekingissä Kiinassa heinäkuussa.

 
1.6.2015 Valveen elokuvakoulun kesä on täynnä toimintaa
 
Valveen elokuvakoulu järjestää kesäkuun aikana runsaasti ohjelmaa lapsille, nuorille ja aikuisille. Mukana on supersuositut Animaatioseikkailu Animoi -kesäleirit 7-9 -vuotiaille ja 10-12 -vuotiaille. Animaatioleirejä järjestetään yhteensä neljänä viikkona. Tämän kesän uutuutena on Elokuvan mestarikurssi, jonka aikana yli 15-vuotiaat nuoret pääsevät tekemään elokuvaa oikean elokuvantekijän ohjauksessa. 
 
Opettajia ei unohdeta myöskään kesällä. Mediapolulta monilukutaitoa -koulutuksessa osallistujat pääsevät päivän ajan tutustumaan elokuvaan itseilmaisun ja oppimisen välineenä.
 
Elokuvakoulun kevätkausi päättyy 25.6., jonka jälkeen toiminta käynnistyy jälleen elokuussa. Viikkoryhmät käynnistyvät syyskuun ensimmäisellä viikolla.
 

8.5.2015 Linssilude 2015 -elokuvakilpailu lapsille: Lemmikki 
 
Miten lapset ja nuoret näkevät ja kokevat luonnon?  Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali ja Valveen elokuvakoulu järjestävät kilpailun lasten omille luontoelokuville. Tänä vuonna kilpailun aiheena on lemmikki.
 
Kilpailun tavoitteena on saada lapset perehtymään luontoon ja luontoelämyksiin sekä kertomaan niistä muillekin. Kilpailu on suunnattu 6-12-vuotiaille. Siihen voivat osallistua yksittäiset henkilöt tai ryhmät. Elokuvan kestoksi on määritelty korkeintaan kolme minuuttia. Toivotaan, että elokuvista saa persoonallisen ja omaperäisen näkemyksen aiheeseen. 
 
Kilpailuun osallistuvat elokuvat tulee lähettää 30.10.2015 mennessä osoitteeseen
Oulun Elokuvakeskus, Kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7, 90100 OULU
Tunnus: Linssilude
 
Parhaat elokuvat palkitaan ja esitetään 34. Oulun kansainvälisellä lasten- ja nuortenelokuvien festivaalilla 16.-22.11.2015
 
"Lemmikin kanssa sattuu ja tapahtuu mitä hulvattomimpia asioita, ihan vaikka ulkoilureissulla tai puistossa. Teema inspiroinee myös animaationelokuvan tekijöitä. Linssilude-kilpailun kautta lemmikit pääsevät nyt isolle elokuvakankaalle asti. "  toteaa festivaalikoordinaattori Mika Anttolainen.
 
Osallistumisohjeet osoitteessa:
 
Lisätiedot:
34. Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali
festivaalikoordinaattori Mika Anttolainen, mika.anttolainen(at)oufilmcenter.fi

 

17.4.2015 Kamerakynäpakka Parasta Parasta -sarjan voittoon eEemeli-kilpailussa

eEemeli on valtakunnallinen laatukilpailu parhaan interaktiivisen median oppimisratkaisusta. Kilpailun tavoitteena on nostaa esille e-oppimisen ratkaisuja, edistää tuotteiden innovatiivisuutta ja laatua sekä kannustaa toimijoita luomaan ja kehittämään uusia e-oppimisratkaisuja. eEemeli-kilpailun tulokset julkistettiin ITK2015-konferenssissa 16.4.2015 Hotelli Aulangolla Hämeenlinnassa. Kilpailun järjestäjänä toimii Suomen eOppimiskeskus ry.

Kilpailun Parasta Parasta -sarjassa haettiin sellaista henkilöä, tahoa tai toimijaa, joka on erityisesti kunnostautunut hyvän oppimateriaalin, verkkokurssin, videoluennon tai muun vastaavan laadukkaan sisällön tuottajana tai tarjoajana. Sarjan voittajana palkittiin Kamerakynäpakka, jonka taustalla on helposti ymmärrettävä idea, jossa yhdistyy hienosti perinteisen pelikortin ja tietotekniikan vahvuudet. Tuote on aktivoiva, innostava ja pedagogisesti toimiva. Kamerakynäpakan sisällöt ovat hyvin mietittyjä ja ohjeistettuja. Aineisto on sovellettavissa muihinkin aihepiireihin kuin mediakasvatukseen. Tuote on avoin ja maksuton Erityistä kiitosta Kamerakynäpakka sai toteuttajien asiantuntemuksesta sekä omistautumisesta asialleen.

Kamerakynäpakan tekijät ovat
Ismo Kiesiläinen, Helsinki, nuorisotyöntekijä, mediapedagogi, elokuvantekijä
Tommi Nevala, Oulu, elokuvakasvatuksen tuottaja
Jukka Haveri, Tampere, mediapedagogi
Pasi Ylirisku, Sipoo, tuottaja 

Tutustu Kamerakynäpakkaan

 

13.4.2015 Inspiraatio hukassa -elokuva valittu NUFF 2015 kilpasarjaan Tromssassa

Valveen elokuvakoulun Elokuvaklubi Kolinassa syksyllä 2014 valmistunut Inspiraatio hukassa -elokuva on valittu kovatasoisen Nordic Youth Film Festivalin (Tromssa, Norja) alle 18-vuotiaiden kilpasarjaan. Elokuvan ovat tehneet Julius Mannermaa, Lauri Liimatainen, Tommi Ryynänen, Jimi Ahlroos, Onni Patrikainen ja Veeti Kainulainen.
 
Festivaali järjestetään Tromssassa Norjassa 27.-28.6. Festivaalia ennen järjestetään viikon kestävä kansainvälinen työpaja, johon on kutsuttu mukaan myös Inspiraatio hukassa -elokuvan ohjannut Julius Mannermaa.
 

9.4.2015 Valveen elokuvakoulun Superlapset-elokuvalle menestystä maailmalla

Valveen elokuvakoulun Elokuvaklubi Pikselissä keväällä 2014 valmistunut lyhytelokuva Superlapset menestyi australialaisella KidzFlicks – Sydney International Festival of Films by Children -festivaalilla. Elokuva voitti pääpalkinnon festivaalin kansainvälisessä sarjassa kategoriassa Best International Drama by a Child.

Superlapset-lyhytelokuvan ovat tehneet Angeline Holder, Leonoora Mehtälä, Roni Pellikka ja Teemu Rahkonen, ja se oli yksi Valveen elokuvakoulun ja Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin tammikuussa Australiaan lähettämistä lasten tekemistä elokuvista. Superlapset oli voitokas myös viime marraskuussa järjestetyssä Oskari-gaalassa. 

Elokuvan voi katsoa Valveen elokuvakoulun YouTube-kanavalla.

Sydneyn kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali järjestettiin maaliskuun lopussa. Sen elokuvia esitettiin neljän elokuvateatterin lisäksi kirjastoissa, ja festivaalin jälkeen niistä järjestetään näytöksiä muualla Australiassa.

Valveen elokuvakoulun harrastusryhmissä tehtyjä elokuvia on esitetty maailmalla lähes kaikissa maanosissa: Australiassa, Aasiassa, Afrikassa, Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Lisäksi Valveen elokuvakoulun menetelmiin perustuvia työpajoja on järjestetty Etelä-Amerikassa Venezuelassa.

 

8.4.2015 Kesäleirien ilmoittautuminen alkaa 8.4.

Valveen elokuvakoulun suosittujen kesäleirien ilmoittautuminen käynnistyy keskiviikkona 8.4. Kesäkuussa järjestetään Animaatioseikkailu Animoi! -leirejä 7-12 -vuotiaille. Yli 15-vuotiaille on luvassa viiden päivän mittainen elokuvan mestarikurssi. Lisäksi kesällä järjestetään opettajille kaksipäiväinen täydennyskoulutus.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen 

 

26.1.2015 Syksyn 2014 Kolina-elokuvia valittu FiSH 2015 -festivaalin ohjelmaan

FiSH – Filmfestival im StadtHafen Rostock – on vuodesta 2004 järjestetty jokakeväinen elokuvafestivaali Rostockin kaupungin satamassa. FiSH on tarkoitettu ponnahduslaudaksi sekä nuorille saksalaisille elokuvantekijöille että joka vuosi vaihtuvan vierasmaan  uudelle ohjaajasukupolvelle. Vuoden 2015 festivaaleilla vierasmaana festivaaleilla on Suomi ja nuoret suomalaiset elokuvantekijät.

FiSH2015 järjestetään 23.-26. huhtikuuta. Ohjelmassa on OFF Suomi -sarjan lisäksi kansallinen saksalaisten nuorten ohjaajien lyhytelokuvakilpailu JUNGER FILM, Mecklenburg-Vorpommerin osavaltion kattava medialukutaitokilpailu Medienkompetenz-Preis M-V, eri teemakokonaisuuksiin keskittyvä SehSterne sekä elokuvantekijöille järjestettävä vastaanotto sekä muut juhlatilaisuudet. Viikonlopun aikana tarjoutuu lukuisia mahdollisuuksia luoda kontakteja elokuvantekijöiden sekä muiden alan ammattilaisten kanssa.

Lyhytelokuvaohjelma OFF Suomi esitetään lauantaina 25. huhtikuuta M.A.U.-klubilla Rostockissa. Sarjassa on mukana kaksi Valveen elokuvakoulun Elokuvaklubi Kolinassa valmistunutta elokuvaa. Tekijät ovat iältään 14-16 -vuotiaita.

Inspiraatio hukassa, tekijät: Julius Mannermaa, Lauri Liimatainen, Tommi Ryynänen, Jimi Ahlroos, Onni Patrikainen, Veeti Kainulainen
 
Särjetty, tekijät: Rimma Hämäläinen, Bea Longhurst, Roosa Pekkala, Siru Väisänen, Verneri Niinimäki, Pyry Vaara, Heta Kenttämaa
 
Festivaalin järjestäjä on kutsunut paikalle molempien elokuvien ohjaajat.
 


14.1.2015 Koulujen elokuvaviikko -hanke käynnistyi 

Koulujen elokuvaviikko on Valveen elokuvakoulun, lastenkulttuurikeskusten verkosto Taikalampun, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) ja Koulukino ry:n valmistelema yhteistyöprojekti, jonka tarkoituksena on tuoda elokuvaa osaksi kouluopetusta sekä vaalia kansallista elokuvan kulttuuriperintöä. Hankkeella pyritään luomaan perusasteen oppilaitoksiin vuosittainen elokuvakasvatuksellinen viikko, jonka aikana oppilaat näkevät kotimaisen elokuvan klassikoita, tekevät elokuvia työpajoissa, käyttävät videokameraa oppimisen välineenä sekä tutustuvat elokuvakulttuuriin teematuntien kautta. Vuoden 2015 aikana elokuvaviikkoa on tavoitteena kokeilla Oulussa ja ainakin kahdella muulla paikkakunnalla. Hankkeen koordinaattorina on 14.1.2015 aloittanut Minea Taivalaho.

 

12.1.2015 Meidän dokkari -menetelmäopas julkaistu

Valveen elokuvakoulu on julkaissut uuden menetlmäoppaan. Meidän dokkari -opas esittelee helpon tavan tehdä omia dokumenttielokuvia ryhmän, esimerkiksi koululuokan, kanssa. Menetelmä on suunniteltu siten, että jos aihe valitaan lähiympäristöstä, niin valmis noin kymmenminuuttinen elokuva syntyy ryhmän voimin noin 14-18 tunnissa. Opas sisältää johdannon dokumenttielokuvaan, selkeitä tehtävänantoja ja hyödyllistä taustatietoa kenelle tahansa dokumenttityöpajan vetäjälle.

Painettua opasta voi tilata Valveen elokuvakoululta. Sähköinen versio oppaasta julkaistaan Valveen elokuvakoulun opppimateriaalit sivulla.