Projektit ja yhteistyö

Syksy 2010

Oulun kaupungin opetustoimi

Valveen elokuvakoulu järjestää oululaisille kouluille monipuolisen valikoiman erilaisia elokuva-aiheisia työpajoja. Koulujen valittavana ovat Taikalamppu-, animaatio-, Videopensseli- ja mainostyöpajoja. Kohderyhmänä ovat perusasteen ja toisen asteen oppilaat ja opiskelijat.

Oulun kaupungin opetustoimi / Erityisen tuen keskus

Oulun kaupungin opetustoimen perusopetukseen valmistavan opetuksen ryhmät valmistavat lyhytelokuvia, jotka esittelevät eri oppimisympäristöjä. Elokuvat perustuvat oppilaiden tekemiin opintovierailuihin. Lyhytelokuvat valmistetaan Oulun kaupungin opetustoimen toteuttaman ja Opetushallituksen rahoittaman kehittämistoiminnan tuotoksina. Elokuvien tavoitteena on tutustuttaa maahanmuuttajataustaiset oppilaat ja heidän perheensä paikalliseen kulttuuriin ja saatavana oleviin palveluihin. Valveen elokuvakoulu perehdyttää alakoulun oppilaat animaatioiden tekemiseen ja yläkoulun oppilaat videokuvaamiseen. Oppilaiden tekemiä lyhytelokuvia voidaan hyödyntää mm. perusopetukseen valmistavassa opetuksessa ja suomi toisena kielenä -opetuksessa.

Oulun kaupungin opetustoimi / Erityisen tuen keskus

Valveen elokuvakoulu järjestää Videopensseli-työpajan jokaiselle perusopetukseen valmistavan opetuksen ryhmälle. Syksyllä 2010 järjestetään neljä ja keväällä 2011 viisi pensselipajaa. Videopensseli-menetelmä on mediakasvatuksellinen välinen matematiikan, kuvataiteen ja kielten opiskeluun.

Sytyke

Valveen elokuvakoulu järjestää Leffamestarit-elokuvatyöpajoja koululaisille ja päiväkotilapsille osana Turun kulttuuripääkaupunkivuoden Sytyke-hanketta. Työpajat jalkautuvat Oulun päiväkoteihin ja kouluihin syksyllä 2010 ja Turkuun marraskuussa 2011. Oulussa järjestetään seitsemän elokuvatyöpajaa, joista kaksi perusasteen kouluissa ja viisi päiväkodeissa. Lasten tekemät elokuvat nähdään Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin yhteydessä marraskuussa 2010. Turkuun Valveen elokuvakoulu vie kolme elokuvatyöpajaa lapsille ja nuorille. Työpajoissa syntyneet elokuvat saavat ensi-iltansa yhdessä oululaislasten tekemien elokuvien kanssa Sytyke-päätapahtumassa Lapsen oikeuksien päivänä 20.11.2011.

Sytyke-toiminnan taiteelliseen työryhmään kuuluvat tuottaja Tommi Nevala, mediaopettaja Antti Haaranen ja elokuvakasvatuksen tuntiopettajia Valveen elokuvakoulusta. Hankkeen kansainvälisenä taiteilijavieraana on festivaalijohtaja Hermann Greuel, Nordic Ungdoms Film Festivalista Norjasta. Hän osallistuu Leffamestarit-työpajojen ohjaukseen yhdessä Valveen elokuvakasvattajien kanssa sekä vierailee Mitä kuuluu mediakasvatus? –seminaarissa 18.11.2010.

Toiminnan tuottaa Oulun Taikalamppu – Kulttuuritalo Valve / Valveen elokuvakoulu

Nuorisioasiainkeskus / TurPO-hanke

Valveen elokuvakoulu järjestää elokuvaopetuksen Rajakylän 9.lk oppilaille, jotka ovat mukana TurPO - hankkeessa (turvallinen ja päihteetön Oulu). Oppilaat saavat opastusta elokuvan käsikirjoittamisesta, kuvasuunnittelusta sekä kuvaamisesta ja editoinnista. Projektin tuotoksena tehdään lyhytelokuva.

Haapaveden opisto

Valveen elokuvakoulu kouluttaa perinteiseen tapaan Haapaveden opiston opiskelijoita. Tällä kertaa kohderyhmänä ovat nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkintoa suorittavat opiskelijat.  Aiheena on Taikalamppu-menetelmä sekä Taikalamppu-työpajojen järjestäminen lapsille. Tavoitteena on, että opiskelijat vetävät koulutuksen saatuaan Taikalamppu-työpajoja alueensa kouluissa.

 

Musiikkivideofestivaalit ry

Oulun Musiikkivideofestivaalit (OMVF ry) järjestää yhteistyössä Valveen elokuvakoulun kanssa koululaisille suunnattuja musiikkivideonäytöksiä Oulun Musiikkivideofestivaalien yhteydessä 25.-27.8.2010 kulttuuritalo Valveella. Koululaisnäytösten teemana ovat kengännauhabudjetin videot otsakkeella "Pienen budjetin mestariteokset". Näytös esittelee suomalaisia musiikkivideoita, joissa hyvä idea ja kekseliäs toteutus korvaavat vähäiset resurssit. Videonäytös sisältää myös johdatuksen tee-se-itse-videontekokulttuuriin, joka on ajan henkeä myös kansainvälisesti ja liittyy laajempaan musiikin levittämisen murrokseen.

Kevät 2010

Oulun kaupungin opetustoimi

Valveen elokuvakoulu järjestää oululaisille kouluille monipuolisen valikoiman erilaisia elokuva-aiheisia työpajoja. Koulujen valittavana ovat Taikalamppu-, animaatio-, Videopensseli- ja mainostyöpajoja. Kohderyhmänä ovat perusasteen ja toisen asteen oppilaat ja opiskelijat.

Oulun Lääketieteellinen Kilta Ry

OMENA on Oulun Lääketieteellinen Kilta Ry:n, eli oululaisten lääketieteenopiskelijoiden ja Valveen elokuvakoulun yhteinen nuorten terveys- ja mediakasvatusprojekti, joka järjestetään osana OLK Ry:n 50-vuotisjuhlavuotta keväällä 2010.

OMENA on suunnattu oululaisille 3.-6. luokan peruskoululaisille. Se sisältää lääketieteen opiskelijoiden antaman kahden oppitunnin mittaisen terveyskasvatusosion sekä Valveen elokuvakoulun kanssa tehtävän lyhytelokuvan kuvaamisen terveysoppituntien pohjalta.

Oulun kaupungin opetustoimi / Erityisen tuen keskus

Oulun kaupungin opetustoimen perusopetukseen valmistavan opetuksen ryhmät valmistavat lyhytelokuvia, jotka esittelevät eri oppimisympäristöjä. Elokuvat perustuvat oppilaiden tekemiin opintovierailuihin, joiden kohteina ovat Tiedekeskus Tietomaa, Timosenkosken luontokoulu ja Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha. Lyhytelokuvat valmistetaan Oulun kaupungin opetustoimen toteuttaman ja Opetushallituksen rahoittaman kehittämistoiminnan tuotoksina. Elokuvien tavoitteena on tutustuttaa maahanmuuttajataustaiset oppilaat ja heidän perheensä paikalliseen kulttuuriin ja saatavana oleviin palveluihin. Valveen elokuvakoulu perehdyttää alakoulun oppilaat animaatioiden tekemiseen ja yläkoulun oppilaat videokuvaamiseen. Oppilaiden tekemiä lyhytelokuvia voidaan hyödyntää mm. perusopetukseen valmistavassa opetuksessa ja suomi toisena kielenä -opetuksessa.

Oulun kaupungin 6. musiikkiluokat

Valveen elokuvakoulu järjestää keväällä Tutti Juttu -elokuvaprojektin, jonka aikana Teuvo Pakkalan koulun 5. musiikkiluokka seuraa ja taltioi videolle kuudensien musiikkiluokkien harjoittelua Oulu Sinfonian ja Oulun musiikkiluokkien Tutti Juttu -konserttiin. Projektin aikana tutustutaan dokumenttielokuvan luonteeseen, tehdään kuvaus- ja haastatteluharjoituksia sekä kuvataan materiaalia orkesteri- ja kuoroharjoituksissa. Oppilaat editoivat materiaalista inserttejä, jotka esitetään Tutti Juttu -konsertissa.

Aivovammaliitto ry, Oulun seudun Av-klubi

Nuorille aivovammautuneille miehille (ikä 18-40v) kohdennettu animaatiokurssi. Kokoontumiskertoja on kevään aikana kahdeksan. Kurssilla suunnitellaan ja toteutetaan oma animaatioelokuva. Viimeisellä kerralla pidetään elokuvien ensi-ilta.

Valmistamo-hanke

Valveen elokuvakoulu on mukana toteuttamassa maksuttomia työpajoja Työpajateatteriviikolla 22.-26.2.2010. Kaikki työpajat soveltuvat 13 ikävuodesta eläkeläisiin asti. Pajat järjestetään Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion tiloissa.

Annantalon taidekeskus, Helsinki

Musiikkivideonäytös ja -luento yläkoulun ja lukion oppilaille ja opiskelijoille. Luento sisältää johdatuksen kotimaisen musiikkivideon historiaan ja aiheen taustoitusta muuttuneiden mediaympäristöjen näkökulmasta. Luennon kokonaiskesto on 90 min, joka sisältää keskustelun ja yleisön kysymykset. Vetäjänä toimii mediaopettaja Antti Haaranen Valveen elokuvakoulusta.