Projektit syksyllä 2009

Oulun taidemuseo

Elokuvakoulu järjestää elokuvaopetusta yläasteikäisille nuorille, jotka tekevät videoprojekteja omasta elinympäristöstään. Kokonaisuus sisältää kolmivaiheisen opetuksen: käsikirjoittamisen ja ohjaamisen (2h), kuvaamisen ja videokameran käytön (3h) sekä editoinnin opetuksen (4h). Valveen elokuvakoulu antaman opetuksen jälkeen nuoret käsikirjoittavat ja kuvaavat materiaalin elokuvaansa. Editointi suoritetaan Valveen videopajalla. Projektiin otetaan mukaan maksimissaan 12 nuorta, jotka tekevät jokainen oman elokuvansa. Elokuvien kesto on 3-5 minuuttia / elokuva.

Ajankohta: Elo-syyskuu 2009

Oulun kaupungin sosiaali- ja terveystoimi

Valveen elokuvakoulu järjestää viikoittain kokoontuvan elokuvakerhon lasten- ja nuorisopsykiatrinen työryhmän asiakkaille kulttuuritalo Valveella syksyllä 2009. Kohderyhmänä ovat joko pojat 7.-9.lk tai pojat 16-18 -vuotiaat. Ryhmän kokoontuu syksyllä yhteensä kahdeksan kertaa Valveen videopajalla. Ohjauksesta ja sisällön suunnittelusta vastaa Valveen elokuvakoulu yhdessä Lanun nimeämän työparin kanssa.

Ajankohta: Syksy 2009

Haapaveden opisto

Haapaveden Opiston media-assistentti sekä nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja- opiskelijoiden iskuryhmäläiskoulutuksen ensimmäisenä päivänä opetellaan Taikalamppu-menetelmä käytännössä, keskustellaan eri sovellusmahdollisuuksista ja mahdollisista työpajoissa vastaantulevista tilanteista. Koulutuksen jälkeen iskuryhmäläiset voivat vetää Taikalamppu-työpajoja. Toinen koulutuspäivä perehdyttää osallistujat animaatiomenetelmiin, joiden avulla voidaan kouluissa tehdä lyhyitä animaatioelokuvia.

Ajankohta: Syyskuu 2009

Tiedekeskus Tietomaa

Valveen elokuvakoulu järjestää animaatioiden tekemiseen liittyvän työskentelyn ohjaamisen sekä tarvittavan tekniikan. Viisipäiväisellä animaatioleirillä 10-14 -vuotiaat lapset valmistavat muumioaiheisia animaatioita tietokoneavusteisesti.

Ajankohta: Elokuu 2009

Oulun kaupungin opetustoimi

Valveen elokuvakoulun järjestämä opettajien elokuvakasvatuksen täydennyskoulutus jatkuu syksyllä yhteensä kolmella kokonaisuudella: elokuva-analyysi, elokuvan historia ja dokumenttielokuva. Tavoitteena on opettajien elokuvakulttuurin tietämyksen lisääminen, mediataitojen kehittäminen sekä lisätä opettajien mahdollisuuksia käyttää liikkuvaa kuvaa opetusvälineenä eri oppiaineissa. Edellä mainittujen lisäksi elokuvakoulu järjestää elokuvakasvatuksen perehdytyksen erityisesti niille kouluille ja opettajille, jotka osallistuvat koulujen yhteiseen Ihmefilmi-elokuvakerhoon. Koulutus sisältää elokuva-analyysin ja elokuvan historian perehdytyksen. Koulutuspäivän aikana esitellään syksyn aikana esitettävät elokuvat sekä tuodaan esille erilaisia elokuvan analysointitapoja tarkastelemalla elokuvan historian keskeisiä kerrontakeinoja ja elokuvakasvatuksen suuntauksia.

Ajankohta: Syksy 2009

Opetusministeriö ja Suomen elokuvakontakti

Ihmefilmi-hankkeessa tarkoituksena on, että oppilaat kohtaavat elokuvaa osana kouluopetusta. Kohtaaminen voi jäädä kevyeksi tuuppaukseksi, mutta parhaimmillaan tapahtuu törmäys, joka jättää ikuisen jäljen. Koulujen katsottavana on 15 ihmefilmiä seitsemältä eri vuosikymmeneltä. Elokuviin on tarjolla lisämateriaalia, jos haluaa tutustua elokuvan taustoihin ja tekijöihin. Hanke toimii samanaikaisesti 30 paikkakunnalla yläkouluissa, lukioissa sekä nuorisotaloilla. Ihmefilmit alkavat näkyä syksyllä kulttuuritalo Valveella elokuvateatteri Studiossa. Näytöksiä järjestetään kouluajalla, mutta myös kerran viikossa koulun jälkeen kerhona sekä oppilaille että opettajille. Esityksiin on vapaa pääsy. Ainoana ehtona on, että sama luokka tai ryhmä katsoisi useamman elokuvan esityssarjasta. Yksittäisiä elokuvanäytöksiä ei järjestetä, sillä ajatus on toimia nimenomaan elokuvakerhona. Sarja soveltuu siis hyvin esimerkiksi koulun mediakurssin sisällöksi. Näytökset järjestää Valveen elokuvakoulu yhdessä Oulun elokuvakeskus ry:n kanssa. Lisätietoa elokuvista ja aikatauluista löytyy täältä.

Ajankohta: Syksy 2009

Oulun kaupungin opetustoimi / erityisen tuen keskus

Osana Oulun kaupungin opetustoimen erityisen tuen keskuksen Oppimisympäristöjen kehittäminen -projektia Valveen elokuvakoulu järjestää opetusta ja työskentelyn ohjaamista valmistavien luokkien oppilaille Paulaharjun, Koskelan, Kaakkurin, Terva-Toppilan, Merikosken, Kastellin ja Rajakylän kouluissa. Luokat vierailevat eri kohteissa (mm. Tietomaa, kasvitieteellinen puutarha, Ranuan eläinpuisto), joiden pohjalta tehdään esittelyvideoita ja animaatioita. Jokainen luokka vastaa yhden vierailukohteen videon tekemisestä. Kevään kohteista tehdään kaksi esittelyvideota ja kaksi animaatiota. Syksyn kohteista tehdään yksi esittelyvideo ja kaksi animaatiota.

Esittelyvideoiden tekeminen
kuvaamisen ja suunnittelun opetus (6h/luokka, syksyllä 12h)
editoinnin ohjaus Valveen elokuvakoulun videopajalla
editoinnin viimeistely (8h/luokka, syksyllä 16h)

Animaatioiden tekeminen
animaatio-opetus ja työskentelyn ohjaus (10h/luokka, syksyllä 20h)

Ajankohta: Syksy 2009

Cross-cultural Media in Schools -esivalmisteluprojekti

Valveen elokuvakoulu on mukana valmistelemassa kansainvälistä hanketta, jonka tarkoituksena on lisätä lasten ja nuorten osallisuutta elokuvien tekemisessä ja katsomisessa sekä elokuvista keskustelemisessa. Valmisteluvaiheessa ovat mukana lisäksi MediaCentre ja Tjugo25 -koulukinofestivaali Ruotsista sekä Kulturhuset TVIBIT ja NUFF – Nordic Ungdoms Film Festival Norjasta.

Musiikkivideofestivaalit ry

Oulun Musiikkivideofestivaalit (OMVF ry) järjestää yhteistyössä Valveen elokuvakoulun kanssa koululaisille suunnattuja musiikkivideonäytöksiä Oulun Musiikkivideofestivaalien yhteydessä 19.-21.8.2010 kulttuuritalo Valveella.

Koululaisnäytösten teemana ovat kotimaiset klassikkovideot. Videonäytös sisältää myös johdatuksen kotimaisen musiikkivideon historiaan ja aiheen taustoitusta muuttuneiden mediaympäristöjen näkökulmasta. Koululaisnäytökset esitetään festivaaliohjelman ulkopuolella ja ne on räätälöity perusasteen yläluokille ja lukiolaisille. Näytöksen kesto on noin 70-90 min. Alustajana toimii mediaopettaja Antti Haaranen Valveen elokuvakoulusta.

 

Projektit keväällä 2009

Heinätorin koulun animaatioprojekti

Projektin aikana Heinätorin koulun 8. luokkalaiset tutustuvat liikkuvan kuvan illuusioon, animaatiotekniikoihin ja tekevät oman animaatioelokuvan. Projekti huipentuu juhlaan, missä ensi-iltansa saavat kolmen luokan valmistamat tuotokset. Valveen elokuvakoulu vastaa projektin sisällöistä, opetuksesta ja tekniikasta. Työskentelyn tavoitteena on kehittää osallistujien ryhmätyö-, tarinankerronta- ja ilmaisutaitoja.

Kesto: 8h/luokka
Ajankohta: Kevät 2009

Oulun yliopiston koulutus- ja tutkimuspalvelujen Mediakasvatuksen verkkokurssi opettajille

Valveen elokuvakoulu vastaa mediakasvatuksen verkkokurssin elokuvaosuudesta. Jakso keskittyy tarkastelemaan liikkuvan kuvan käyttämistä opetuksen kohteena ja opetuksen välineenä. Jakson aikana tutustutaan elävän kuvan historiaan, elokuva-analyysiin ja mainoselokuvaan. Kurssin metodit ja materiaalit jaksossa elokuvakoulu tarjoaa osallistujien käyttöön erilaisia liikkuvan kuvan opetus- ja oppimismenetelmiä.

Ajankohta: 1.3.-22.3., 23.3.-19.4.

Oppimisympäristöjen kehittäminen -hanke

Osana Oulun kaupungin opetustoimen erityisen tuen keskuksen Oppimisympäristöjen kehittäminen -projektia Valveen elokuvakoulu järjestää opetusta ja työskentelyn ohjaamista valmistavien luokkien oppilaille Paulaharjun, Koskelan, Kaakkurin, Terva-Toppilan, Merikosken, Kastellin ja Rajakylän kouluissa. Luokat vierailevat eri kohteissa (mm. Tietomaa, kasvitieteellinen puutarha, Ranuan eläinpuisto), joiden pohjalta tehdään esittelyvideoita ja animaatioita. Jokainen luokka vastaa yhden vierailukohteen videon tekemisestä. Kevään kohteista tehdään kaksi esittelyvideota ja kaksi animaatiota. Syksyn kohteista tehdään yksi esittelyvideo ja kaksi animaatiota.

Esittelyvideoiden tekeminen:
kuvaamisen ja suunnittelun opetus (6h/luokka, keväällä 12h)
editoinnin ohjaus Valveen elokuvakoulun videopajalla
editoinnin viimeistely (8h/luokka, keväällä 16h)

Animaatioiden tekeminen:
animaatio-opetus ja työskentelyn ohjaus (10h/luokka, keväällä 20h)

Ajankohta: Kevät/Syksy 2009

Cross-cultural Media in Schools -esivalmisteluprojekti

Valveen elokuvakoulu on yhteistyössä Oulun kansainvälisen lastenelokuvien festivaalin kanssa mukana valmistelemassa kansainvälistä hanketta, jonka tarkoituksena on lisätä lasten ja nuorten osallisuutta elokuvien tekemisessä ja katsomisessa sekä elokuvista keskustelemisessa. Valmisteluvaiheessa ovat mukana lisäksi MediaCentre ja Tjugo25 -koulukinofestivaali Ruotsista sekä NUFF - Nordic Ungdoms Film Festival Norjasta.

Ajankohta: Kevät/Syksy 2009

Elokuvaklubi Kamraatti

Oulun kehitysvammaisten tuki ry:n Kamraatti-projekti ja Valveen elokuvakoulu järjestävät elokuvaklubi Kamraatin. Klubi kokoontuu keväällä 2009 kuusi kertaa 1,5 tuntia kerrallaan. Kevään teemana on animaatio. Osallistujat tutustuvat liikkuvan kuvan illuusioon, katsovat animaatioesimerkkejä sekä askartelevat omat animaatiohahmot. Klubin lopuksi järjestetään elokuvien ensi-ilta. Klubi vierailee myös Finnkino Plazassa katsomassa elokuvanäytöksen.

Kesto: 6x1,5h

Ajankohta: Kevät 2009

Tutti Juttu -dokumenttiprojekti

Elokuvatyöpaja, jonka aikana Teuvo Pakkalan koulun 5. musiikkiluokka seuraa ja taltioi videolle kuudensien musiikkiluokkien harjoittelua Oulun Sinfonian ja Oulun musiikkiluokkien Tutti Juttu -konserttiin. Kuvatusta materiaalista leikataan inserttejä konsertissa esitettäväksi. Insertit sisältävät seurantakuvaa, haastatteluja ja kevennyksenä lavastettuja kohtauksia.

Kesto: 13h

Ajankohta: Kevät 2009

Mainostyöpaja: mediakasvatuksellisen elokuvakasvatuksen pilottihanke

Yhteistyössä Oulun normaalikoulun kanssa Valveen elokuvakoulu järjestää Mainostyöpajan, jonka tavoitteena on tutustua monipuolisesti mainontaan ja vaikuttamisen keinoihin. Oppilaat valmistavat oman mainoselokuvan.

Kesto: 19h

Ajankohta: Maalis-huhtikuu 2009

Erityisopetuksen elokuvakasvatuspilotti

Toiminnan tavoitteena on lisätä mediakasvattajien ja opetushenkilöstön osaamista ja ammattitaitoa. Suunnitella ja tuotteistaa opetusmenetelmä kehitysvammaisten ja autististen lasten ja nuorten opetukseen. Menetelmä antaa mahdollisuuksia osallistujien luovaan itseilmaisuun ja tarinankerrontaan. Menetelmän perustana käytetään Valveen elokuvakoulun Taikalamppu-menetelmää. Lisäksi omana osa-alueena perehdytään videoeditointiin, jonka avulla voidaan esim. lisätä oppilaiden tekemää musiikkia osaksi Taikalamppu-menetelmällä tehtyjä elokuvia.

Yhteistyötahot: Valveen elokuvakoulu, Nuorten Ystävät ry, Martti Niemelän koulu, Valmistamo-hanke

Ajankohta: Kevät - syksy 2009

Videopensseli-menetelmä

Kevään 2009 aikana Valveen elokuvakoulu testaa Oulun alueen kouluissa ja päiväkodeissa kehittämäänsä Videopensseli-menetelmää. Menetelmän avulla voidaan mediakasvatuksellisuutta yhdistää esi- ja alkuopetukseen sekä äidinkielen, kuvataiteen ja matematiikan opetukseen.

Ajankohta: Kevät - syksy 2009

Dokumenttielokuvan rakennuspalikat -menetelmä

Valveen elokuvakoulu järjestää yhteistyössä Oulun kaupungin opetustoimen ja Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion kanssa dokumenttielokuvan kurssin, jonka aikana valmistetaan tuotos elokuvakoulun kehittämällä dokumenttielokuvan rakennuspalikat -menetelmällä.

Ajankohta: Kevät 2009