Koulutukset

 
Sivistys- ja kulttuuripalvelut tarjoaa opettajille maksutonta täydennyskoulutusta. 
 
Koulutuspaikka: Kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7, Oulu
  
 
 

Luova luokka -seminaari 

Luova luokka -seminaarissa virtuaalitodellisuutta ja muita mediakasvatuksen ilmiöitä 

Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin yhteydessä marraskuussa järjestettävän Luova luokka -seminaarin teemana on tänä vuonna virtuaali- ja lisätty todellisuus, jotka tulevat olemaan lähivuosina keskeisiä trendejä opetuksessa. Seminaarissa tuodaan esille kuinka näitä voidaan hyödyntää opetuksen, nuorisotyön ja terveyden edistämisessä. Aiheeseen pääsee perehtymään myös käytännönläheisemmin iltapäivän työpajoissa.
 
Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön asiantuntija Matleena Laakso avaa puheenvuorossaan VR- ja AR-teemaa lisätyn todellisuuden osalta. YMCA Finlandin Kim Härkönen puolestaan opastaa virtuaalitodellisuuden saloihin. Keinoälyn ja virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksista kertoo MeKiwi Oy:n Jani Kaipainen.
 
Seminaarissa on mukana myös perinteisempiä opetusteknologioita. Yle:n Uutisluokan mediatoimittaja Jukka Koski kertoo miten Yle Triplet -sovellus muuttaa päivän uutiset oppimateriaaliksi. Elokuvakasvattaja Kaisa Kukkolan puheenvuorossa ja työpajassa on mahdollisuus päivittää omia valmiuksia kriittiseen analyysiin, kykyä katsoa elokuvaa taiteena sekä lisätä tietoa elokuvan kielestä ja tekniikoista.
 
Seminaarissa julkaistaan lisäksi Valveen elokuvakoulun ja Koulujen elokuvaviikko -tapahtuman Kaupunkisinfonia-kartta. Verkossa olevalle Suomen kartalle on mahdollisuus kuvata videoita siitä, miltä satavuotias Suomi näyttää. Kaupunkisinfonia-kartta on osa Suomi 100 -juhlavuoden virallista ohjelmaa.
 
Luova luokka -seminaari tarjoaa virikkeitä ja sisältöjä perusasteen koulujen ja lukioiden sekä nuorisotyön ja kirjastoalan media- ja taidekasvatukseen sekä opetushenkilöstön täydennyskoulutukseen.
 
 
Luova luokka -seminaari to 16.11.2017
Oulun kaupunginkirjasto, Pakkalan sali, Kaarlenväylä 3
Tilaisuus on maksuton
 
Alustukset klo 9.00–12.00 Oulun kaupunginkirjasto, Pakkalan sali
Työpajat klo 13.00–16.00 Kulttuuritalo Valve, Oulun kaupunginkirjasto, Tiedekeskus Tietomaa
 
Ohjelma ja ilmoittautuminen:
 
Lisätiedot:
Tommi Nevala
tuottaja, Valveen elokuvakoulu
Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut
p. 044 703 7547 /etunimi.sukunimi@ouka.fi
 
 
Luova luokka -seminaarin järjestäjinä toimivat Valveen elokuvakoulu yhteistyössä Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin ja Pohjois-Suomen Aluehallintoviraston kanssa.
 

Opettajien täydennyskoulutuspaketit (á 7 x 45 min)

Valveen elokuvakoululta on mahdollista tilata seuraavanlaisia täydennyskoulutuskokonaisuuksia:

Kuvaus- ja editointikoulutus
Tutustutaan kuvaamisen ja videoeditoinnin perusteisiin ja tehdään oma lyhyt harjoitustyö.

Animaatiokoulutus
Työpajassa tutustutaan animaation luonteeseen, valmistetaan hahmot ja lavasteet, kuvataan animaatio sekä liitetään siihen tarvittavat tehosteäänet. Animaatioita voidaan tehdä tietokoneavusteisesti tai pelkästään käyttämällä videokameraa. Animaatiotekniikoina ovat mm. vaha-animaatio ja pala-animaatio.

Kamerakynä-koulutus
Kuinka videokameralla voi kirjoittaa kuin kynällä? Työpajassa esitellään erilaisia tapoja käyttää videokameraa opetuksen välineenä eri oppiaineissa.

Dokumenttielokuvan koulutus
Työpajassa tutustutaan dokumenttielokuvan lajeihin ja toteutetaan oma dokumentaarinen projekti kuvaamalla ja editoimalla.

Mainoselokuvan koulutus
Mistä näitä mainoksia oikein tulee? Valveen elokuvakoulun mainoselokuvatyöpajassa perehdytään printti- ja tv-mainoksiin.

Mobiili- ja markkinointivideokoulutus
Koulutuksessa käydään läpi Internetissä julkaistavan markkinointivideon tunnusmerkkejä mobiilivideoiden näkökulmasta (esim. älypuhelimella ja tabletilla katsotut/tuotetut videot). Millaisista videoista tulee ns. viraalivideoita, jotka saavat jopa kymmeniä miljoonia näyttökertoja. Koulutuksen aikana osallistujat suunnittelevat, kuvaavat ja editoivat pienryhmissä markkinointivideot. Videoista keskusteltaessa sivutaan eri mediakasvatuksellisia näkökulmia kriittisistä tulkintataidoista, ikärajoista ja ammattietiikasta.

Elokuva-analyysin koulutus
Perehdytys elokuva-analyysiin. Koulutuspäivän aikana tuodaan esille erilaisia elokuvan analysointitapoja tarkastelemalla elokuvan keskeisiä kerrontakeinoja ja elokuvakasvatuksen suuntauksia.

Aikamatka elokuvaan
Tutustutaan elokuvan historian ensimmäisiin vuosikymmeniin ja keskeisiin elokuvallisiin kerrontakeinoihin toiminnallisten kuvaustehtävien avulla.

Uutiskoulutus
Mikä tekee uutisesta uutisen? Kuka päättää mikä on uutisoimisen arvoista? Valveen elokuvakoulun uutistyöpajassa pohditaan näitä asioita ja tehdään uutisia lähiympäristön tapahtumista.

Musiikkivideokoulutus
Hittivideo-työpajassa tehdään musiikkivideoita luovalla ja hauskalla tavalla. Pienryhmät valitsevat oman suosikkibiisin Hittivideon musa-arkistosta ja tekevät siihen sopivan kuvituksen. Työpajan päätteeksi kaikki videot katsotaan yhdessä.

Luennot

Musiikkivideoluento
Luennon aiheena esim. kotimaiset klassikkomusiikkivideot, kansainväliset klassikkomusiikkivideot tai animaatiomusiikkivideot.

Elokuvakasvatusluento
Luennolla esitellään elokuvakasvatuksen keskeiset historialliset suuntaukset sekä pedagoginen malli koulujen elokuvakasvatusopetukseen.

Elokuva-analyysi
Tarkastelussa ovat elokuvien lähiluku, tulkinnan teoriat ja terminologia. Päivän sisältö on seuraavanlainen: johdanto elokuva-analyysiin, elokuvan eri muodot, kuvallinen ilmaisu, leikkaus ja montaasi, mise-en-scéne elokuvassa, erilaiset analyysimenetelmät

Aikamatka elokuvaan
Aikamatka elokuvaan -luento perehdyttää osallistujat elokuvataiteen ja -kerronnan keskeisiin vaiheisiin kulkemalla läpi elokuvan historian ensimmäisten vuosikymmenten. Luento sisältää myös esimerkkejä käytännön harjoituksista, joiden avulla voidaan helposti tutustua elokuvakerronnan perusasioihin sekä elokuvan historian eri vaiheisiin, tekijöihin ja teorioihin.

Kamerakynän pedagogiikkaa
Kuinka videokamera voisi olla kuin kynä? Luento antaa virikkeitä ja käytännön ohjeita kuinka liikkuvaa kuvaa voi käyttää oppimisen välineenä eri oppiaineissa.