Siirry sisältöön

Esim. Esa

Teos 2007
Henriikka Tavi
GENRE
Runot
FESTIVAALIVUOSI
2016
KOHDERYHMÄ
Nuoret, Aikuiset

Runoilija Henriikka Tavinesikoisteos Esim. Esasai Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ilmestymisvuotenaan 2007. Esim. Esa sisältää tekstin rakennetta, muotoa ja myös aiheita villisti kieputtavia runoja, joistariittää ihmeteltävää ja ajateltavaa pitkäksi aikaa.

Kenelle? Teossopii erityisesti yläkouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin äidinkielen tunnille ja inspiraatioksi luovaan kirjoittamiseen myös aikuisille. Myös paljon lukevat isommat alakoululaiset kiinnostuvat Esim. Esan kielileikittelyistä.

KIRJAINRUNO

Esim. Esassa on runoja, joiden sanoissa toistuu jokin tietty kirjain, kuten O. Esim. Esassa on myös kuvarunojaeli runoja, jotka näyttävät joltakin asialta, kuten s. 81risti. Vai mikä se mahtaa olla? Valitse jokin aakkosen kirjainja listaa sanoja, jotka sisältävät tämän kirjaimen.

Mieti seuraavaksi, miltä valitsemasi kirjain tuntuu, kuulostaa ja maistuu.Kuulostele kirjaimen sointia, sano se vaikka ääneen ja tunnustele, miltä kirjain tuntuu suussa. Onko se pehmeä tai pyöreä, kulmikas tai kapea? Mitä makuja kirjain tuo mieleesi? Listaa sitten mieleesi tulevia sanoja. Kokoa kaikista kirjoittamistasi sanoista runo, jonka sommittelet kirjaimen muotoiseksi.

RUNON RAKENNUSPALIKAT

Soitan. Vastaat. Kysyn. Sanot.Puhut. Tuulet. Tuulee. Tuulen. Kiellät. Myönnän. Kiellän. Tiedät. Paasaan. Kiität. Otat. Annan. Aiedän. Siedät. Työnnä. Pyydän. Annan. Kiität. Luet. Pohdin. Pysyn. Emmin. Ostan. Maksan. Pysyt. Tiedän. Tulet. Avaan. Istun. Nouset. Tohdin. Sanon. Maksat. Ostan. Seisot. Makaan. (Ote runosta s. 83.)

Tässä runossa käytetään pelkästään yhtä sanaluokkaa, verbiä. Kirjoita oma verbirunosi, substantiivirunosi, tai adjektiivirunosi. Aloita ensimmäisestä mieleentulevasta sanasta ja jatka kirjoittamista tajunnanvirtamaisesti, assosioiden millaisen, samaan sanaluokkaan kuuluvan sanan se tuo seuraavaksi mieleesi.

©Valveen sanataidekoulu 2016
Lumotut Sanat