Siirry sisältöön

Hirveää, parkaisi hirviö & H niin kuin hirviö

WSOY 2005, 2007
Suna Vuori ja Katri Kirkkopelto
GENRE
Kuvakirja, Runot
FESTIVAALIVUOSI
2015
KOHDERYHMÄ
Lapset

Hirveää, parkaisi hirviö on kuvakirja suurten kysymysten äärellä. Se kertoo pienestä, painajaiseen heräävästä hirviöstä, joka kyseenalaistaa koko olemassaolonsa. Pikkuhirviö tietää, etteivät ihmiset usko hänenkaltaisiinsa. Hän pohtii vanhempiensa turvallisessa seurassa, miltä tuntuisi, jos elämä loppuisi, ja mitä kuoleminen tarkoittaa. Näyttävästi kuvitettu teos on kaunis ja lohdullinen – eikä unohda huumoria.

H niin kuin hirviö jatkaa nuoren Odysseus-hirviön tarinaa. Tällä kertaa leikitellään kielellä, kun Odysseus keksii mitä mielikuvituksekkaampia tarinoita eri kirjaimiin pohjaten.

Kenelle? Nämä hirviökirjat kuuluvat yhteisiin lukuhetkiin, tai ovat niissä ainakin parhaimmillaan. Juuri lukemaan opetteleva pieni lukija saa iloa Odysseuksen kirjainleikeistä.

H niin kuin Hirviö on proosarunoteos, älä lue sitä yhdeltä istumalta vaan annan ajatusten levätä teksteissä.

Hirveää, parkaisi hirviö on kirja heille, jotka eivät karta vaikeitakaan kysymyksiä ja jotka tietävät, ettei kaikkeen ole vastauksia.

OUTOJA VIESTEJÄ

AAARRGH!
Arvaamatta kajahtaa karmea parahdus aaveenkalvaassa aamussa. ”Auttakaa, karvakallot!” parkuu raavas hirviövaari.

Assonanssi onrunokielen tehokeino, jossa sama vokaali toistuu peräkkäisissä sanoissa. H niin kuin hirviö-kirjassa assonanssilla leikitään läpi kirjan kaikkien aakkosten kohdalla. Leikitään mekin! Keksi ja kirjoita lyhyt (vaikkapa tekstiviestin mittainen) arkinen viesti jollekin tutulle ihmiselle. Voit kertoa vaika, että olet kaverilla tai kaupassa tai että pyöränrenkaasi kumi on puhjennut tms. Käytä viestisi jokaisessa sanassa jotain toistuvaa vokaalia (A, E I, O, U, Y, Ä, Ö).

MIELIKUVITUSOLENNON LÖYTÖILMOITUS

Pikkuhirviö oli hiljaa ja mietti. Suuret kyyneleet valuivat sen leualle ja vierähtivät rotevalta rinnalta luolan lattialle. –Mutta entä jos sinäkään et ole olemassa ihan oikeasti! pikkuhirviö kysyi. –Eikä isä eikä koko meidän suku. Eivätkä naapurit eivätkä ne hassunnäköiset hirviöt, jotka asuvat meren toisella puolella.

Kirjassa Hirveää, parkaisi hirviöpikkuhirviö pohtii ja murehtii, onko hän oikeastaan ollenkaan olemassa. Entäpä jos olisikin aivan toisin? Mitä jos löytäisit vaikkapa kotoa tai pihalta jonkin aivan kummallisen olennon, kuten mörön, hirivön tai kummituksen? Millainen löytämäsi olento on? Kirjoita ja kuvita mielikuvitusolennon löytöilmoitus, josta käy ilmi olennon ulkonäkö, luonteenpiirteet, erityistuntomerkit, nimi ja kieli, jota olento puhuu, sekä yhteystiedot, joista löytynyttä otusta voi tiedustella

©Valveen sanataidekoulu 2015
Lumotut Sanat