Siirry sisältöön

Aavepianisti ja muita kertomuksia

Suuri Kurpitsa 2011
Reetta Niemensivu
GENRE
Sarjakuva
FESTIVAALIVUOSI
2015
KOHDERYHMÄ
Nuoret, Aikuiset

Kiehtovat sarjakuvakertomukset perustuvat tiettävästi Niemensivun suvultaan kuulemiin tositapahtumiin. Kuka soittaa pappilan pianoa, entä miten kummittelevat yövieraat voi saada katoamaan? Millainen mahtaa olla aavepianistin soittama kaunis sävelmä?

Kenelle: Sävymaailmaltaan tummat ja utuiset tarinat kuvineen sopivat nuorille ja aikuisille.

TAVAROIDEN TARINOITA

Naapurin puolella oli paljon jännittäviä tavaroita. Kiinnostavin niistä oli suuri kirstu, Amerikan arkku. ”Siinä on varmasti merirosvojen aarre!” Mutta siihen ei saanut koskea. Eikä kyllä oikein mihinkään muuhunkaan. Naapurin hienolla rouvalla oli erikoisia taipumuksia kun olimme poissa, meidän puolelle taloa syttyi valot. Tieto tuli luotettavasta lähteestä. ”On kuin kotonaan.” Näiden vierailujen jälkeen hävisi pieniä esineitä. ”Taas!” Eräänä iltana meidän äiti oli yksin kotona, kun naapurista alkoi kuulua meteliä. Sisällä ei ollut ketään, mutta Amerikan arkku hyppi ja kolisi. Mutta äitiä ei pelottanut sillä: ”Varastetut tavarat siellä vain meteliä pitivät.” Vähitellen kolinaan tottui. Aikanaan arkku kannettiin ullakolle. Silloin tällöin ullakolta kuului kolinaa. ”Vie se kammotus pois silmistäni.”

Amerikan arkussa kolisee varastettu tavara. Miksi tavarat pitävät siellä meteliä? Kerätkää porukalla kokoelma erikoisista tavaroista, jotka ovat peräisin tarinan Amerikan arkusta. Tutkikaa tavaroita ja valitkaa jokainen niistä yksi, joka pyytää kertomaan tarinansa. Kertokaa ja kirjoittakaa Amerikan arkun tavaroiden tarinoita minä-muodossa: Kuka hän on ja miksi hän arkkuun joutui? Mistä tämä tavara on kotoisin? Millainen tavara on esimerkiksi luonteeltaan? Miksi hän kolisee?

Voitte kirjoittaa myös kahden arkussa asustelevan tavaran dialogin. Ovatko kyseiset tavarat ystävystyneet arkussa vai onko heillä tällä hetkellä meneillään jonkinlainen riita? Kirjoittakaa tavaroiden vuoropuheluja.

KAAMEAKO KUMMITUS?

Kuunnellaan me tässä vielä hetki. Tämä on yksi suosikkikappaleistani. Niin kaunista.

Pappilan pianoa soittaa joku, jota ei ihmissilmä näe. Soitto loppuu heti, kun ihminen saapuu saliin. Kirjan viimeisellä sivulla lukijalle näytetään kuitenkin pianistin selkä. Keksi, kuka hän mahtaa olla? Keksi pianistille nimi, ikä, perhe, luonne, mistä hän pitää erityisesti ja mitä hän pelkää tai on pelännyt? Mitä hänelle on tapahtunut? Miksi hän haluaa edelleen tulla soittamaan pappilan pianoa?

©Valveen sanataidekoulu 2015
Lumotut Sanat