Siirry sisältöön

Paavo Virtanen ja pimeys

Karisto 2014
Anneli Kanto ja Noora Katto (kuv.)
GENRE
Kuvakirja
FESTIVAALIVUOSI
2015
KOHDERYHMÄ
Lapset

Virtasen viisilapsisen perheen veljekset Paavo ja Perttu lähtevät talvi-iltana kaverinsa syntymäpäiville. Ilta on hauska eikä matka kotiin ole kovinkaan pitkä tai pelottava, mutta pimeys saa kaiken muuttumaan. Pikkuveli Perttu alkaa pelätä kaikkea mahdollista ja mahdotonta, mutta vasta ihmissuden synkkä hahmo nostaa Paavonkin niskavillat pystyyn. Onkohan se kuitenkin vain hämärän kepposia?

Kenelle: Lempeästi opettavainen kuvakirja sopii päiväkoti-ikäisten kanssa yhdessä luettavaksi sekä esi-ja alkuopetukseen. Tämä hauska ja hurjakin kirja kiinnostaa taatusti sekä tyttöjä että poikia.

ÖISIÄ PELKOJA

–Joskus minua pelottaa, kun herään yöllä, Perttu kertoo.
On kauhea pissahätä enkä uskalla mennä vessaan. Jos siellä on vaikka mörkö.

Jutelkaa öisistä peloista. Mitä kaikkea yöllä voikaan kuvitella ja miksi?

MUODONMUUTOKSIA PIMEÄSSÄ

Mutta pimeä on hieno juttu. Kotipiha on salaperäinen viidakko. Tuttu huone muuttuu jännittäväksi. Kissasta tulee leopardi ja vaatekasasta kummitus. Pimeä on maailman toinen puoli, outo ja tuntematon.

Katselkaa ympärillenne ja painakaa mieleen huonekaluja ja esineitä, joita näette. Sammuttakaa valot ja katselkaa samaa huonetta hämärässä. Miltä tutut esineet näyttävät nyt? Miksi ne voisivat pimeässä muuttua? Mikä pöytä voisi olla? Entäpä naulakko tai lattialla lojuva sukkamytty? Kirjoittakaa omia pimeätekstejä, jotka alkavat kirjan tekstin tavoin sanoillaPimeä on hieno juttu...

TÄHTIÄ TAIVAALLA

–Tuo on Otava. Siihen kuuluu seitsemän tähteä. Näettekö?
Paavo laskee kaikki seitsemän tähteä. Perttukin löytää taivaalta Otavan.

Tehkää mustalle kartongille neulalla pistelemällä omia tähtitaivaita. Kiinnittäkää tähtitaivaat ikkunaan, jotta tähdet pääsevät tuikkimaan neulanreikien lävitse. Minkä nimisiä tähtiä omalla taivaallasi on? Entäpä tähtikuvioita? Mistä tähdet ja tähtikuviot ovat saaneet nimensä?

OMAKUVA HÄN-MUODOSSA

Kaikki Viisi villiä Virtasta-kirjat alkavat päähenkilön esittelysivulla. Tee itsestäsi vastaava hän-muotoinen sivu, joka alkaa sanoilla Tämä on..., jatkuu sanoilla Hän on...sekä sanoilla Hänellä on... Nimen ja iän lisäksi sivulle voi kirjata Virtasten tapaan aivan hassuja ja erikoisia yksityiskohtia juuri sinusta. Muista myös kuvittaa sivusi huolella!

©Valveen sanataidekoulu 2015
Lumotut Sanat