Siirry sisältöön

Pikku Pesu ja iso Ikävä

Lasten Keskus 2002
Katri Kirkkopelto
GENRE
Kuvakirja
FESTIVAALIVUOSI
2015
KOHDERYHMÄ
Lapset

Hellyttävä tarina Pikku-pesukarhusta, joka lähtee ensimmäistä kertaa yökylään ilman äitiä ja isää. Mummin ja vaarin kanssa on hirmuisen mukavaa, mutta kun on aika käydä nukkumaan, joutuu Pikku kohtaamaan ison Ikävän. Onneksi isovanhempiensa avulla Ikävän lempeä karkotus onnistuu. Kaunis tarina avaa huikeat mahdollisuudet tunteiden käsittelyyn.

Kenelle? Kuvakirja sopii yhdessä luettuna päiväkoti-ikäiselle ja pienemmille alakoululaisille.

MITÄ MUKAAN YÖKYLÄÄN?

”Yön yli” kuulosti pienen pesukarhun mielestä hurjan pitkältä ajalta, joten oli parasta ottaa mukaan kaikki tarpeellinen.

Mitä kaikkea voi tarvita mukaan, kun on menossa yökylään? Kootkaa yksi yhteinen tai jokaiselle oma lista tärkeistä yökylätarvikkeista. Listoja voi paitsi kirjoittaa, myös piirtää vaikkapa suureenkartonkiseen matkalaukkuun tai koota ihan oikeat tarvikkeet ihan oikeaan reppuun tai matkalaukkuun. Omien listojen lisäksi voi koota myös erilaisia aivan hassuja yökylälistoja: Mitä lohikäärme tarvitsisi mukaan yökylään? Entäpä tonttu tai supermies?

ERIKOKOISTA IKÄVÄÄ

‒Mikä hätänä? vaari kysyi.
‒Ikävä, Pikku sanoi itkien.
Mummi sytytti yövalon ja otti Pikun syliinsä.
‒Vai tuli se. Oliko se isokin? vaari kysyi ja istahtisängyn reunalle.

Tutkikaa kirjan kuvia Ikävästä. Joissain kuvissa se on aivan pieni ja suurimmillaan aivan valtava.Muistelkaa omia ikäväkokemuksia: Milloin ikävä on tuntunut samalta kuin se, joka istuu Pikku Pesun kuonon päällä? Tai oletteko joskus kohdanneet niin ison Ikävän, että se saa sängyn painumaan vinksalleen painollaan?

TUNNEOTUKSIA

Pikun nenää kutitti. Hän avasi silmänsä ja huokasi. Siinä se oli, Ikävä, ja napitti häntä vetisilläsilmillään.

Pikku Pesu -kirjassa Ikävä on outo sinertävä olento. Mikä eläin tai otus se voisi olla? Kootkaa listamuista tunnetiloista. Minkä väristä voisi olla ilo, entäpä pelko tai onni? Mitä eläimiä tai otuksia eritunnetilat voisivat olla, ja missä ne voisivat asua? Pikku Pesun Ikävää voisi kuvata vaikka näin: Ikävä on haaleansininen peikko, joka asuu kuonon päällä tai selkärepussa. Millaisia lauseita muista tunnetiloistavoisi syntyä? Omia tunneotuksia voi myös muovailla muovailuvahasta tai maalata.

©Valveen sanataidekoulu 2015
Lumotut Sanat