Siirry sisältöön

Telma ja kuiskausten koulu

Otava 2012
Mila Teräs ja Karoliina Pertamo (kuv.)
GENRE
Romaani
FESTIVAALIVUOSI
2014
KOHDERYHMÄ
Lapset
PROJEKTI, JOHON KIRJA LIITTYY
Riimikissa karkuteillä

Kapistuksen pinta on ruostunut. Laitteen päältä lähtee kummallinen torvi. Se on vanha unikone, jonka noitana tunnettu Maribet Korpivuori lahjoittaa Telmalle ja Eetulle. Unikone on tarkoitus myydä koulun kirpputorilla, mutta uteliaat kädet painavat sen käyntiin. Kuuluu hiljaista hurinaa. Sitten ääni kiivastuu. Lähimmät esineet lentävät pyörteen mukana koneeseen. Unikoneen valossa kaikki alkaa elää.Telma ja kuiskausten koulutempaa lukijansa mukaan hurjaan uniseikkailuun.

Kenelle? 1.–3.-luokkalaisille, ääneen luettuna myös pienemmille. Sopii erityisen hyvin sellaisille, jotka pitävät arvoituksista ja salaperäisistä sattumuksista.

NIMIPÄIVÄKORTTI

–Toinen nimeni on Solina, selittää Lempi Lampi mehua kaataessaan. – Kolmas on taas Gulina. Gulinan päiviä vietetään sitten toukokuussa.
– –
– Laitoin kutsuun, että lahjojen sijaan tervetulleita ovat runot ja hyvät sanat, Lempi Lampi kertoo. (s. 29–30.)

Valmistanimipäiväkorttijollekulle läheiselle ja tärkeälle. Toteuta kortissa LempiLammentoivomus, ja kirjoita siihenhyviä sanoja tai runo. Koristele nimipäiväkortti mieleisilläsi kuvilla ja koristeilla, ja lähetä se postin kuljetettavaksi.

UNENNÄKÖÄ

Taikuri Pokkus nyökkää. Hän ryhtyy tavaamaan pientä messinkikylttiä unikoneen kyljessä. Hän suomentaa latinasta: Askel vain ja on edessäsi toinen maa, kokonaan vieras valtakunta.-Toiveunet. Nappi A. Sekalaiset unet. Nappi B. VAROITUS. Nappi C. (s. 64–65.)

Kirjoita unikoneesta karannut uni. Onko se toiveuni, sekalainen seikkailu-uni vai pelottava painajaisuni. Kuka unessa seikkailee? Miltä uni tuoksuu ja tuntuu?

TALVI ON MUUTTAMASSA KAUPUNKIIN

Talvi on muuttamassa kaupunkiin. Tuulen ääni rahisee jäisenä. Muurahaisten linna kerrostalon takana nukkuu kiirettä pitämättä. Koko piha on kääriytynyt vasta sataneeseen lumeen. Keinujen luona Puhurin perheen viisi lasta tekevät jo lumiukkoa. (s. 90.)

Mitä kotipihassasi tapahtuu, kun sinne muuttaa kevät, kesä, syksy tai talvi? Valitse lempivuodenaikasi ja kirjoita lyhyt kuvaus siitä, mistä kaikesta vuodenajan vaihtumisen huomaa. Mitä ääniä uusi vuodenaika tuo mukanaan? Mitä eläimet ja ihmiset tekevät vuodenajan vaihtuessa?

UNOHDETTUJA KESKUSTELUJA

Koulu tuntuu kummalliselta tyhjänä. Jokaisen kulman takaa tulee vastaan tiheä hiljaisuus. Vain jumppasalin suunnasta kantautuu vaimeaa kuiskintaa. Unohdetut kirpputorikapineet kai siellä keskustelevat keskenään. (s. 93.)

Telman koulun kirpputorilla majailevat muun muassa purkillinen kiiltomadon kiiltoa, täytetty pöllö, kirjanmerkki, tikkarinpyörityskone, kukkaro, unikone ja vanha hella. Mitä ne kertovat toisilleen, kun kukaan ihminen ei kuule? Keksikää pareittain keskustelu esineille: valitkaa kumpikin yksi esine ja päättäkää,kumpi aloittaa keskustelun. Miten esineet tervehtivät toisiaan? Mitä ne haluavat toisiltaan kysyä? Mihin keskustelu päättyy?

VAROITUS

–Painetaan vielä tätä, Veera kehottaa. –Tätä C:tä. Se oli se toiveunet.
Telma kauhistuu: C on VAROITUS eikä toiveunet!
Hän ryntää liikuntasaliin.
–Nyt se nappi vilkkuu punaisena, Veera kiljahtaa.
Kuuluu voimakasta kohinaa. Näkyy outoa valoa.
Telma huomaa kauhukseen, että Veera ja Iida katoavat kipinöivään kuohuun. Kohta tytöistä ei ole enää jäljellä varjoakaan. (s. 95–96.)

Keksi kirpputorilla myynnissä oleva kone tai esine, jonka kyljessä olevassa napissa lukee VAROITUS.Kirjoita pieni käyttöohje koneelle: mitä tapahtuu, jos VAROITUS-nappia painaa?

UNEEN KADONNEET

Vieraat varjot ovat liukuneet saliin. Niissä on jotain pelottavaa. Samalla ne näyttävät hyvin houkuttelevilta.
Varjot kasvavat ja voimistuvat. Lapset eivät enää löydä ulos niiden hämäristä helmoista. Kohta he ovat kadonneet kokonaan salissa ajelehtivaan uneen. (s. 98.)

Kirjoita seikkailu, jossa tarinan henkilö päätyy unen sisään. Muista, että unessa voi tapahtua aivan mitä vain: seikkailu saattaa alkaa kotipihalta, mutta yhtäkkiä ollaankin keskellä sirkusjoukkoa. Miten uneen eksynyt pääsee takaisin valvemaailman? Mitä hän tuo unesta mukanaan?

©Valveen sanataidekoulu 2014
Lumotut Sanat