Siirry sisältöön

Uppo-Nalle ja sukelluskello

WSOY 1994
Elina Karjalainenja Hannu Taina (kuv.)
GENRE
Romaani
FESTIVAALIVUOSI
2013
KOHDERYHMÄ
Lapset
NÄYTTELYTUOTANTO
Saareen

Uppo-Nallen, Laulavan lintukoiran ja Kumman jännittävä sukelluskelloseikkailu on täynnä hauskojayllätyksiä meren pinnalla ja sen syvyyksissä. Ystävykset matkaavat kaukaiselle saarelle, ratsastavat delfiineillä, kuulevat ryhävalaiden upean yökonsertin ja tutustuvat Kumman omiin ihmisiin. Hienoon kirjaan mahtuu monenlaisia tunteita, kuten kaipausta ja jännitystä, iloa ja ystävyyttä.

Kenelle? Uppo-Nalle-kirjat sopivat hyvin ääneen luettaviksi jo päiväkodissa. Tarinat ovat kuitenkin niin monisyisiä ja mukaansatempaavia, että niissä riittää käsittelyn aiheita myös alakoululaisille.

LUKU 1

Sukelluskello tärähti, irtosi hiekkarannalta ja painui heti avovesille ehdittyään syvyyteen.
Sisällä kellossa oli pilkkopimeää.
”Muistitko kysyä isältä, miten tämä pysäytetään?” Kumma kysyi ääni värähtäen.
”Isä sanoi, että tämä on ajatteleva sukelluskello. Se tietää, mitä tekee”, Uppis vastasi hiukan itkuisella äänellä, sillä tokihan se ymmärsi tehneensä töllöntyön, kun ei ollut ottanut mukaansa sukelluskellon käyttöohjetta.(s. 5.)

Mikä olisi oman sukelluskellosi unelmien määränpää? Mihin sinä haluaisit päätyä ja miksi?

Piirrä kuva saaresta, jonne sukelluskello (oma tai Uppo-Nallen) päätyy?

LUVUT 2–3

Mitä mereneläviä luvuissa mainitaan? Mitä kasveja tai eläimiä vedessä elää? Miten koralli, delfiini tai kala voisi puhua? Keksi jonkin vedessä elävän kasvin tai eläimen kieli. Kirjoita kyseisellä kielellä pekoraali eli eläimen-tai kasvinkielinen runo.

LUVUT 4–6

Sam alkoi kertoa. Hän kertoi delfiinien viisaudesta ja siitä, miten ne auttoivat ihmisiä kalastamisessa. Sam sanoi osaavansa keskustella delfiinien kanssa, koska arveli itse olleensa joskus delfiini ennen kuin hänet taiottiin ihmiseksi.(s. 26.)

Sam uskoo olleensa joskus delfiini.Mieti, mikä eläin sinä olet ehkä ennen ollut. Mikä olisit halunnut olla? Minkä eläimen tunnet erityisen läheiseksi, tai mikä voisi olla sinun voimaeläimesi?

Uppis uneksiolevansakarhuvalas nimeltään Ahas, joka eliparikymmentä miljoonaa vuotta sitten(s. 34).Mikä sinun muinaiseläimesi nimi voisi olla? Kirjoita kuvaus eläimestä. Miltä se näyttää? Mitä se syö? Missä se elää ja asuu? Mistä se tykkää ja mitä asioita se muistelee mielellään?

©Valveen sanataidekoulu 2013
Lumotut Sanat