Siirry sisältöön

Perhosten polku

Tammi 2009
Virpi Penna
GENRE
Kuvakirja
FESTIVAALIVUOSI
2013
KOHDERYHMÄ
Lapset
NÄYTTELYTUOTANTO
Saareen

Hinni jahänenperheensäsaapuvat pitkän laivamatkan jälkeen tuntemattomalle saarelle. Saarella on salaperäinen metsä, jonka puissa lapset huomaavat valtavia koteloita. Metsässä on myös polku, joka johdattaa heidät lähteelle. Ketkä ovat tehneet polun? Mitäsuurista koteloista lopulta kuoriutuu? Perhosten polkuon lumoava tarina erilaisuudesta ja ystävyydestä.

Kenelle? Perhosten polussaon monikerroksellista symboliikkaa, joka tekee siitä kiehtovan aina pari–kolmevuotiaista pieniin koululaisiin ja jopa aikuisiin saakka. Kirja sopii hyvin ryhmässä ääneen luettavaksi suurten ja värikkäiden kuviensa ansiosta.

TAIKALÄHDE

Himmulla on kuuma. Hän käärii lahkeensa ja menee kahlaamaan.
–Mennään uimaan, hän ehdottaa.
–Hyvä ajatus! Hinni innostuu ja hyppää lähteeseen. –Tämä on jääkylmää, hän kiljuu. Lapset roiskivat vettä toistensa päälle, kirkuvat ja kikattavat. Yhtäkkiä tapahtuu jotain hyvin ihmeellistä. Heidän naurunsa muuttuu ilmassa värikkäiksi perhosiksi. (s. 12.)

Hinni ja Himmu löytävät salaperäiseltä saarelta taikalähteen, joka muuttaa naurun värikkäiksi perhosiksi. Minkälainen perhonen sinun naurustasi tulisi? Piirrä oma nauruperhosesi ja keksi sille nimi.

Millaisen taikalähteen sinä haluaisit löytää? Minkälaisia voimia lähteen vedellä on? Miten veden voimat alkavat vaikuttaa: pitääkö vedessä uida, vai onko sitä kenties juotava tai keitettävä? Miltä vesi tuoksuu, näyttää, maistuu tai tuntuu? Onko lähde suuri vai pieni? Minkälaisesta paikasta se löytyy? Kirjoita kuvaus lähteestä, sen vedestä ja veden taikavoimista.

MYRKYLLISET KASVIT

Perhosten polku -kirjasta löytyy aukeama, joka on tulvillaan erilaisia kasveja (s. 12–13). Tutkikaa yhdessä kuvaa. Mitä jos kaikki kasvit olisivat tavalla taikka toisella myrkyllisiä? Valitse yksi kasveista ja keksi sille nimi. Onko kasvi harvinainen, ja minkälaisessa ympäristössä se kasvaa? Kenelle kasvi on myrkkyä: ihmisille, kärpäsille, elefanteille? Miten myrkky vaikuttaa? Onko se unettavaa, kikattavaa, kutittavaa vai mitä? Mikä osa kasvista on myrkyllinen, ja pitääkö myrkky valmistaa jotenkin, jotta se tehoaa?

OMAT SIIVET

Sitten tulee sadepäivä. Osaakohan Siivetön piirtää? Hinni pohtii ja hakee kaapista kynälaatikon. Himmu tuo paperia. Hinni piirtää taikalähteen ja perhosia. Kuvasta tulee hieno. Siivetön alkaa myös piirtää. Hän piirtää hahmon, joka muistuttaa häntä itseään,mutta jolla on kauniit, suuret siivet. (s. 26.)

Siivetön saa lopulta siivet, jotka hänen äitinsä virkkaa perhosten koteloista. Siivettömästä tulee Sinisiipi. Millaiset siivet sinä haluaisit? Kuka ne valmistaisi? Minkä niminen sinusta tulisi? Piirrä itsesi siivekkäänä. Kerro, mistä materiaalista ja kuka siipesi on tehnyt. Keksi itsellesi siivekäs nimi.

Kerro, minne lentäisit siivilläsi.

©Valveen sanataidekoulu 2013
Lumotut Sanat