Siirry sisältöön

Kuinka käpylehmä ammuu

Tammi 2007
Mysi Lahtinen ja Kristiina Louhi (kuv.)
GENRE
Kuvakirja, Tieto
FESTIVAALIVUOSI
2013
KOHDERYHMÄ
Lapset
PROJEKTI, JOHON KIRJA LIITTYY
Saareen

Kalle, Julia ja Juho pääsevät usein isovanhempien mukana saareen. Se on heistä jännittävää, sillä koskaan ei tiedä etukäteen, mitä tapahtuu. Saaressa saattaa nähdä iltahämärässä keijukaisia ja päästätekemään taikojaisoäidin kanssa. Isoisän kanssa voi vuolla vaikka kaarnalaivoja. Mysi Lahtisen sympaattinen tarina, ja Kristiina Louhen värikkäät kuvat herättävät saaristoluonnon hienosti eloon. Kirja sytyttää kipinän ryhtyä perinteisiin puuhiin ja leikkeihin: tarinoiden lomassa on ohjeita, joiden avulla oppiiaskartelemaan käpylehmiä, paperinukkeja ja intiaanipäähineitä.

Kenelle? Päiväkoteihin ja pienille koululaisille. Kirja herättää varmasti innostuksen askarrella ihan itse!

JUHLAT

–Ihanaa, ihanaa, Julia hihkui ja ryhtyi heti järjestelemään juhlia salin puolelle.–Onko sinulla ilmapalloja? Niitä pitää aina olla juhlissa, Julia kysyi isoäidiltä. (s. 9.)

Millaisia juhlia perheessäsi vietetään? Mitä juhlissa pitää aina olla? Miettikää erilaisia juhlia ja tehkää juhliin tarvikelistoja!

KASVIENTAIKOJA

Pieni tuulenvire liikutteli pihlajan oksia, jotka toisiinsa osuessaan kilisivät kauniisti. Pihapiirin muutkin puut kimmelsivät ja kilisivät.
–Taikapuita, Julia sanoi ja oli varma asiastaan.
–Joskus kun kevättalvella yllättäen sataa vettä ja sitten tulee yhtäkkiä pakkanen, vesi jäätyy puitten oksille ja tuulenvire panee ne kilisemään, isoisä selitti.
–Taikuutta, taikuutta, Julia hihkui ja hyppi tasajalkaa portailla.
–Niin onkin, isoäiti myönsi.–Kaunista taikuutta. Luonto on mestari taikomaan.” (s. 15.)

Millaisia taikoja kilisevä pihlaja tekee? Mitä muita luonnontaikoja voisi olla? Keksitaikasanoja!

RESEPTEJÄ

–Onnistuisikohan se keijujen katselu? Se, johon tarvitaan taikasalvaa, Julia kysyi isoäidiltä seuraavana aamuna.
–Saattaisi onnistua, isoäiti arveli. Minä en tosin muista ihan tarkkaa reseptiä, mutta jahka muistelen, se voi hyvinkin tulla mieleen.(s. 29.)

Mitä taikasalvaan tarvitaan? Keksikää taikasalvan reseptejä. Minkä yliluonnollisen olennon sinä tahtoisit nähdä? Keksi resepti, jonka avulla hänet voisi saada näkyviin.

PERSONIFIKAATIO

Puro nukkuu talviunta, ja sen se on hyvin ansainnut. Eihän puro jaksa koko vuotta hypellä kiveltä toiselle. Purokin tarvitsee loman. Kun muut pitävät lomaa kesällä, puro lomailee talvella.(s. 16.)

Kuvauksessa purosta on tehty elävä olento, joka nukkuu talviunta, hyppelee ja lomailee. Personifikaatio tarkoittaa elollistamista. Tehkää personifikaatioita luonnosta! Voitte elollistaa eli tehdä henkilöhahmoja esimerkiksi kasveista, eläimistä tai luonnonilmiöistä. Millainen tyyppi olisi esimerkiksi leskenlehti, leppäkerttu tai ukkonen?

IKÄVÄ

–Mikä hätänä? isoisä kysyi.
–Minun on ikävä äitiä, Juho nyyhkytti.
–Kultaseni. Huomenna sinä olet taas äidin luona, isoisä lohdutteli. (s. 58.)

Oletko ollut joskus yökylässä? Onko sinulla tullut siellä ikävä? Onko sinulla nyt ikävä johonkin tai jotakuta? Minkä väristä ikävä on? Missä se tuntuu? Piirrä kuva ikävästä jossakin tietyssä paikassa.

©Valveen sanataidekoulu 2013
Lumotut Sanat