Siirry sisältöön

Kadonnut Onni

WSOY 2001
Tuulia Aho ja Pia Westerholm (kuv.)
GENRE
Kuvakirja
FESTIVAALIVUOSI
2013
KOHDERYHMÄ
Lapset
NÄYTTELYTUOTANTO
Saareen

Onni katoaa ostoskeskukseen. Hän alkaa olla hieman toivoton ja päättää etsiä käsiinsä Toivon. Toivo-vaarin kanssa Onni matkustaa vaarin saareen, jonka saunassa asuu Satu. Tuulia Ahon teos on sanaleikkejä tulvillaan. Hauskuuttalisää Pia Westerholmin hurmaava kuvitus, josta löytyy jokaisella katselukerralla jotain uutta ja yllättävää.

Kenelle? Teos on parhaimmillaan yhdessä luettuna kotona, päiväkodissa, esikoulussa ja alkuopetuksessa.

PÄIVÄ HUKASSA

Onni katosi Ostokeskukseen. Hän käveliedestakaisin säilykepurkkihyllyjen välissä, raapi välillä lyhyttukkaista pyöreää pojanpäätään ja oli kadoksissa. (––)Vaari pyysi Onnia seurakseen saareen. Koska Onni joka tapauksessa oli kadoksissa ja koska varsinkin näin sateella olisi hyvä asua, Onni sanoi mielellään lähtevänsä mukaan.

Kadottuaan Onni päättää etsiä käsiinsä vaarinsa Toivon. Yhdessä Onni ja Toivo matkustavat seikkailulle vaarin saareen. Suunnittele ja piirrä oma mukava seikkailupäiväsi kadoksissa. Mitä haluaisittehdä aamulla, entä päivällä tai illalla? Päästä mielikuvituksesi valloilleen: voit matkustaa vaikka merenpohjasta avaruuteen asti!Muista piirtäähukkaretkellemukaanmyös mieluisiareissukavereita.

MERIMIESLAULUJA

Hän lauloi iltaisin pitkiä vanhoja merimieslauluja, joissa oli kymmenen tai kaksikymmentä säkeistöä. Niistä Satu löysi paljon sanoja.
Marraskuuhun mennessä Toivo oli jo aika nuori ja Sadulla oli monta sataa sanaa.

Pia Westerholmin kuvitus on täynnä jännittäviä ja hassunhauskoja yksityiskohtia. Tutkikaa kirjan kuvat tarkasti ja kirjoittakaa paperilapuille hassuja sanoja tai hupsuja asioita, joita kuvista löydätte. Pudottakaa paperilaput hattuun ja nostakaa sitten summanmutikassa lappuja yksi kerrallaan esille. Lapuista muodostuu yhteinen hykerryttävä ja taatusti yllättävä merimieslaulu. Halutessanne voitte keksiä laulutekstiinneyhteisen merellisen melodian tai sanoittaa sillä kokonaan uudelleen jonkin tutun laulun, sellaisen kuin Satu meni saunaan tai Vaarilla on saari.

KUMMALLINEN SAARI

Toivon saari pullistelee kummallisia asioita: sänkyyn on kylvetty porkkanapenkki, pakastimessa asuulumiukko, saaren sisältä kurkkii ankka, pyykkinarulla roikkuu puu ja talvisin kalat luistelevat.

Piirrä oma saari täynnä kummallisia asioita. Ketä saarellasiasuu? Osaavatko saaren eläimet tehdä jotain ihmismäistä? Asuuko maalla jokin eläin, joka normaalisti elää vedessä? Suunnittele saarelle asuntoja, jotka eivät näytä lainkaan tavallisilta taloilta, vaan muistuttavat kirjan kuvien tapaan muita esineitä, kuten linnunpönttöjä, lipastoja tai veneitä.

©Valveen sanataidekoulu 2013
Lumotut Sanat