Siirry sisältöön

Kettu ja hiljaisuus

Otava 2022
Reetta Niemelä ja Eri Shimatsuka (kuv.)
GENRE
Kuvakirja
FESTIVAALIVUOSI
2023
KOHDERYHMÄ
Lapset

Hiljaisuutta voi löytää levähtämään pysähtyneen perhosen tuntosarvista, kielon tuoksusta tai kärpässienen lakin alta.

Maan alla, viileässä, kodikkaassa hiljaisuudessa asuu kuparipannun värinen kettu. Ketun korvat ovat suuret ja erityisen herkät kaikille metsän koville äänille. Avulias Otso neuvoo kettua käyttämään pikkurillejä korvatulppana, mutta tassuja toki tarvitaan muuhunkin kuin ääniä vaimentamaan. Kettu keksii, että hiljaisuuttahan voisi yksinkertaisesti vain lähteä etsimään. Hiljaisuuden lisäksi kettu löytää muutakin arvokasta ja ymmärtää, että Metsäkulman toisetkin herkkäkorvaiset kaipaavat meluttomuutta. Hiljaisuus ansaitsee myös ihan ikioman juhlansa.

Kenelle?
Hurmaava kuvakirja erityisherkästä ketusta on parhaimmillaan ääneen luettuna päiväkoti- ja alkuopetusikäisille lapsille. Värikylläiset, rauhalliset kuvitukset tukevat kauniisti tarinaa ja teksti kutsuu vuoropuheluun, puhutellen kuulijaa paikoin kirjaimellisestikin. Hiljaisuuden lempeyteen kietoutumista kaipaa jokainen lapsi ja aikuinen välillä. Kettu ja hiljaisuus tarjoaa mahdollisuuden pohtia itselle tärkeitä hiljaisuuden paikkoja ja muistuttaa, että parhaimmillaan hiljaisuus on kuin riippukeinu, johon voi turvassa nukahtaa.


KUPARISEN KAHVIPANNUN VÄRINEN KETTU

Kirjan alussa tarinan päähenkilöä kuvataan kuparisen kahvipannun väriseksi ketuksi, jolla on hyvin herkät korvat. Keksikää lasten omista pehmoeläimistä vastaavia määritelmiä: Minkä esineen tai asian värisiä pehmot ovat? Mitä erityispiirteitä tai taitoja niillä on? Vaikkapa näin: Jääkarhupehmo, joka on mannapuuron värinen tai pehmotiikeri, joka on ilta-auringon ja lakritsan värinen.

Taisin unohtaa, että tarinoiden tulisi alkaa sanoilla ”olipa kerran”. (s. 2.)

Lapsen kerronnan voi kerrata kirjan tekstiä mukaillen: Olipa kerran mannapuuron värinen jääkarhu, jolla oli erityisen pehmeä turkki tai olipa kerran ilta-auringon ja lakritsan värinen tiikeri, joka osasi metsän parhaat piilopaikat. Saduttamalla ja kuvittamalla värikkäitä, kuvailevia pehmotarinoita voi jatkaa vaikka ryhmän yhteiseksi kirjaksi asti.


METSÄN ÄÄNIÄ

Metsän kovat, ketun korviin sattuvat äänet ovat enimmäkseen ihmisistä johtuvia: vasaran nakutusta, vauvan kitinää ja peruuttavan kuorma-auton piippausta. Metsässä on myös paljon ääniä, jotka kuuluvat sinne luonnostaan, rasittamatta korvia.

Kerätkää tai kirjoittakaa metsän ääniä esimerkiksi kirjan kuvituksen hengessä eri sävyisille vihreille lehvästölappusille. Yrittäkää kuvailla metsän ääniä kekseliäästi esim. tikan ääni – tikan nakutus, linnun ääni - linnun viserrys, tuulen ääni - tuulen vihellyslaulu, puhurointi…


KIRJE KETULLE

Jos haluat, voit auttaa kettua ja kirjoittaa sille, mistä sinä olet löytänyt hiljaisuutta. Ketun osoite on:
Se pitkäkorvainen kettu
Orvokkikuja 12
Onkalorinne
Metsäkulma. (s. 11.)

Kirjoittakaa yhdessä lapsiryhmän kanssa ketulle kirje ja kertokaa, mistä olette löytäneet hiljaisuutta.

Lasten sanoittamat hiljaisuuden paikat voi kuvittaa hiljaisuustaidenäyttelyksi tai kirjoittaa esimerkiksi kirjan kuvituksen hengessä saippuakupliin (s.14–15). Niistä voi tehdä hiljaisuusmobilen luokkaan, päiväkodin lukunurkkaukseen tai muuhun rauhallisen leikin paikkaan.


HILJAISUUSJUHLAT

Kirjassa käy ilmi, että monella muullakin eläimellä on herkät korvat, ja avulias Otso järjestää Metsäkulman väelle hiljaisuusjuhlat. Keksikää omien hiljaisuusjuhlien resepti ja kirjoittakaa kutsukortteja!

a) Resepti
Mitä ainesosia tarvitaan hiljaisuusjuhliin? Syödäänkö hiljaisuusjuhlissa vain hiljaisia ruokia? Paljonko tarvitaan hattaraa tai pilvikakkua? Mitä hiljaisuusjuhlissa leikitään? Pantomiimia vai kuiskaushippaa?

b) Kutsukortti hiljaisuusjuhliin
Lasten kanssa voi kirjoittaa myös kutsukortteja hiljaisuusjuhliin. Valmis kortti- tai kirjoituspohja voi helpottaa keksimistä ja kirjoittamista:

Kutsu
Tervetuloa hiljaisuusjuhliin!
- Shh, tähän juhlaan huutomerkki taitaa olla liian kovaääninen. Keksikää yhdessä, millainen voisi olla hiljaisuusmerkki tai ei-huutomerkki.

Juhlapaikka
- Mikä olisi erityisen meluton juhlapaikka?

Juhla-aika
- Milloin kannattaa juhlia, jotta välttyy turhalta meteliltä?

Juhlissa tarjotaan...
- Mitä ruokia syödessä kuuluu vain vähän rouskutuksen ja mutustamisen ääntä?

Juhlaohjelma
- Mitkä leikit tai ohjelmanumerot voi toteuttaa hiljaisesti? Miten ihan tavallisista yhteisleikeistä voi tehdä meluttoman version?

Muuta erityistä tietoa
- Tarvitaanko esimerkiksi erityisjalkineet vaimentamaan askellusta tai jonkinlaiset kuulokkeet – kaiken varalta?

©Valveen sanataidekoulu 2023
Lumotut Sanat