Siirry sisältöön

Fredrika! Kirjailija Fredrika Runebergin unelmat ja ihmeellinen puutarha

Teos 2021
Leena Virtanen ja Sanna Pelliccioni (kuv.)
GENRE
Kuvakirja, Tieto
FESTIVAALIVUOSI
2022
KOHDERYHMÄ
Lapset, Nuoret, Aikuiset

Kaikkihan tietävät kansallisrunoilijamme J. L. Runebergin, mutta mitä tekikään hänen vaimonsa Fredrika? Se selviää Leena Virtasen ja Sanna Pelliccionin kuvitetusta tietokirjasta Fredrika! Kirjailija Fredrika Runebergin unelmat ja ihmeellinen puutarha, joka nostaa esille yhden Suomen suurimmista ja unohdetuimmista supernaisista. Fredrika Runeberg oli nimittäin sekä kirjailija että ihmisoikeustaistelija, toki myös taitava torttuleipuri - ja vaikka mitä muuta. Kirjailija Leena Virtanen kertoo päähenkilön elämästä vähällä tekstillä kaiken olennaisen, ja Sanna Pelliccionin puhutteleva kuvitus kuljettaa kiinnostavasti menneeseen aikaan ja Fredrikalle tärkeisiin paikkoihin. Kollaasitekniikka tekee kirjan tutkimisesta erityisen houkuttelevaa. Kannattaa ehdottomasti tutustua myös Suomen supernaisia -sarjan muihin kauniisiin ja kiinnostaviin kirjoihin, jotka kertovat Minna Canthista, Ellen Thesleffistä ja Eeva Kilvestä.  
 
Kenelle? 
Suomen supernaisia -kirjasarjan äärellä voi mainiosti tutustua Suomen merkkihenkilöihin jo alle kouluikäisten kanssa.  Kirjojen avulla olisi varmasti herkullista tutustua eri aikoihin ja henkilöihin myös koulussa, kun aiheet tulevat esille esimerkiksi historian tai äidinkielen tunneilla sekä liputuspäivinä. Taidokkaasti kuvitetut kirjat ovat taide-esineitä, joiden äärellä viihtyy ehdottomasti myös aikuinen.

 

HETKI MENNEISYYDESTÄ

On toukokuinen aamu vuonna 1813. Fredrika Tengström tanssahteli kotinsa suuressa salissa Turussa ja opettelee samalla kirjaimia. A-B-C. 
Fredrika on tuskin viiden vanha, kun hän jo osaa lukea ja kirjoittamaankaan hän oppii itsekseen.  
 
Mikä on suosikkivuodenaikasi? Mistä kuukaudesta pidät eniten? Minä vuonna olit viisi vuotta? Kirjoita pieni kuvaus lempikuukauteesi sopivasta aamusta, kun olit viiden vanha. Mitä mahdoit tehdä? Mitä näit ikkunasta? 
 
Aloita tekstisi Fredrika-kirjan tapaan: On ______________ (minkä kuukauden) aamu vuonna ______.  
Jatka tekstiäsi kolmannessa persoonassa omalla etu- ja sukunimellä ja kerro mitä teet ja mitä näet ikkunasta. Lopeta tekstisi virkkeeseen, jossa tulee esille, että olet viisi vuotta.  

 

TUOKSUJA JA PAIKKOJA 

Fredrikan kynä sauhuaa puutarhassa. Hän pakenee mielikuvituksessaan ihmeellisiin maailmoihin, joissa ei ole koskaan käynyt.  
 
Fredrikan lempipaikka oli hänen oma puutarhansa kasveineen ja tuoksuineen. Puutarhassa hän kirjoitti ja matkusti mielikuvituksessaan erilaisiin paikkoihin.

Kerätkää tuoksuja kannellisiin purkkeihin. Haistelkaa tuoksuja silmät kiinni ja kirjatkaa ylös, mitä ja millaisia paikkoja niistä tulee mieleen. On hyvä, jos tehtävän tekee hiljaa itsekseen, koska tuoksujen mieleen nostamia paikkoja on sitten hauska vertailla kaverin kanssa. Valitse kiinnostavin paikka ja kirjoita siitä kuvaus, jossa käytät kaikkia aisteja.  

 

NIMIMERKKI 

Historian ensimmäisten kirjailijanaisten tulee piiloutua nimimerkkien taakse ja pysytellä muutenkin nöyrinä. Fredrika käyttää nimimerkkiä -a -g.  
 
 Millaisen nimimerkin voisit keksiä omasta nimestäsi? Kirjoita etu- ja sukunimesi paperille ja kokeile tehdä siitä anagrammi eli uusi nimi, jossa käytät jokaisen oman nimesi kirjaimen. Voit ottaa mukaan myös toisen/toiset nimesi, jos haluat.  

 

AIKASILMUKKA 

Tiedätkö, Augusta, minä sitten rakastan tätä uutta aikaa, nuorta ja edistyksellistä. Olen onnellinen siitä, että en kuulu niihin vanhempiin ihmisiin, jotka luulevat, että asiat menevät aivan hullusti, kun kaikki on erilaista kuin heidän nuoruudessaan. Onhan ihana ajatella, että kaikki nämä ajatukset, jotka nyt orastavat tulevaisuudessa versoavat ja kantavat hedelmää.  
 
Fredrika on syntynyt vuonna 1807 eli 215 vuotta sitten. Laske omasta syntymävuodestasi 215 vuotta eteenpäin. Mitä vuotta silloin eletään? Mieti, millaista elämä voisi olla tulevaisuudessa. Keksi, miten ikäisesi ihminen ehkä elää tuolloin sinun omassa elinympäristössäsi? Jos pääsisit matkustamaan aikasilmukalla tuohon tulevaan aikaan, millainen olisi tavallinen koulupäiväsi? Kirjoita! Aloita siitä, kun heräät.

©Valveen sanataidekoulu 2022
Lumotut Sanat