Siirry sisältöön

Mennään piiloon – Tutkitaan näkymätöntä

Karisto 2021
Laura Ertimo ja Sanna Pelliccioni (kuv.)
GENRE
Kuvakirja, Tieto
FESTIVAALIVUOSI
2022
KOHDERYHMÄ
Lapset

Plop, plop, plop – mikä näkyy ja mikä taas ei? Voiko tuoksua nähdä? Entäpä ääniä? Mennään piiloon–Tutkitaan näkymätöntä on kuvakirja, jossa leikitellään näkymättömyyden ajatuksella. Se on filosofisen pohdiskeleva kirja pienille ja heidän omille aikuisilleen. Hauska ja hurmaava kuvakirja on ilmestynyt Laura Ertimon ja Sanna Pelliccionin (kuv.) yhteisessä Pikkutieto-sarjassa, jossa tutkitaan luonnontieteen mahtavuuksiin pienen ihmisen näkökulmasta. 
 
Kenelle? Taaperoista alkuopetusikäisiin. Sopii yhteisiin ihmettelyhetkiin ja alkuopetusikäisille itse luettavaksi.   


AISTISANOJEN VARASTOJA 

Tuoksuakaan ei voi nähdä, eikä pahaa hajua.  
 
Tuoksua ei voi nähdä, eikä pahaa hajua. Äänetkin ovat näkymättömiä. Voiko makuja nähdä? Keksikää yhdessä erilaisia aistisanavarastoja listaamalla talteen sekä hyviä että pahoja tuoksuja, ääniä ja makuja.  
 
Vertailkaa sanavarastoja ja jutelkaa niistä. Onko jokin hyvä maku toisen mielestä paha? Entäpä hajuista tai äänistä? Tykkääkö joku toisen inhokkiäänestä tai -hajusta oikein kovasti? Äänestäkää hajujen, makujen ja äänien TOP 5 -lista ja kootkaa se seinälle.  


KIKATUSUNIA 

Mistä näet unta tänä yönä? Vain sinä voit nähdä sinun uniasi, ne ovat muilta piilossa. Joskus sängystäsi kuuluu kikatus. Silloin tiedän, että uneksit jostain hauskasta.  
 
Oletko sinä joskus nähnyt kikatusunia? Jos et, millaisen kikatusunen haluaisit nähdä? Mikä on sinusta erityisen hauskaa? Missä paikassa sinua on naurattanut oikein kovasti? Kerro kikatusunestasi kaverille ja piirrä kikatuspaikasta kuva siniselle kartongille.  


PIKKUVÄKEÄ 

Pikkuväkeä ei voi nähdä, mutta vilistäväthän tontut ja keijukaiset saduissa ja mielikuvituksessa. Onko sinulla näkymätöntä mielikuvitusystävää? Vilahtiko tässä juuri joku, kun istuimme juttelemassa? 
 
Jos sinulla olisi näkymätön mielikuvitusystävä kotona, päiväkodissa tai koulussa, missä hän mahtaisi majailla? Mieti lähiympäristöstäsi jokin paikka, jossa voisi asua jokin näkymätön pikkuystävä. Onko se keittiön lusikkalaatikko, eteisen avainkaappi, korurasia, kylpyhuoneen viemäriritilä vai joku muu paikka, joka voisi olla pienen olennon koti.  
 
Millainen henkilö kyseisessä paikassa asuu? Keksi, miltä pikkukaveri näyttää, mistä hän pitää, mitä hän puuhailee päivisin tai öisin, kun kukaan ei huomaa? Mikä on hänen työtehtävänsä? Minkä ikäinen hän on? Milloin hän on muuttanut kyseiseen paikkaan? Onko heitä muitakin vai onko hän yksin? Ketä kuuluu hänen perheeseensä? Kuka on hänen ystävänsä? Piirrä kuva pienestä ystävästä.

©Valveen sanataidekoulu 2022
Lumotut Sanat