Siirry sisältöön

Etsivätoimisto Jalka & Lamppu ja kuuluisat kultarahat

Tammi 2004
Eppu Nuotio ja Liisa Kallio (kuv.)
GENRE
Romaani
FESTIVAALIVUOSI
2019
KOHDERYHMÄ
Lapset

Alisa Valolla eli Lampulla on murheita: kaverisuhteet ovat kimurantteja ja elämä äidin ja pikkuveli Vilkun kanssa aika ajoin niukkaa. Kaiken lisäksi perhettä uhkaa muutto ihanasta Taivaankannentien kodista. Eräänä päivänä Lamppu löytää harvinaisen kultarahan, jonka myötä etsivätoimisto Jalka &Lamppu saa töitä. Kun kaikki näyttää menevän päin mäntyä, apuun rientää muuan tuttu suojelusenkeli sekä talonmies Jalkasen ja Lampun luottokaveritSantanen ja Nutturapää, suutari Peik ja Tuomas sekä kukkakauppias Ruusumaa. Vauhdikkaan tarinan hahmot ovat sympaattisia ja inhimillisiä. Liisa Kallion herkkä akvarellijälki kuvittaa lämpöistä tarinaa vivahteikkaasti.

Kenelle? Kirja sopii hyvin alakoulun alimmille luokille ja toimii hyvin myös ääneenlukukirjana.

ERIKOISIA EVÄITÄ

Vanha kunnon Taivaankannentien porukka koossa, Lamppu on iloinen ja kotimatka turvattu. Minun tekee mieli paukutella hienoja höyhenhenkseleitäni, mutta en tee niin, etteivät lapset säikähdä. Sen sijaan lennähdän oikeassa siivessä (ei omassa siivessäni, vaan taivaallisen rakennuksemme, erään Engelin piirtämän enkeliasumuksen oikeassa siivessä) sijaitsevalle Taivaalliset Herkut -tiskille ja tilaan yhden vaniljapirtelön tuplakermavaahdolla ja marenkimuruilla. Pieni välipala loistavan päivän kruunaa! (s. 31.)

Taivaalliset Herkut -tiskiltä saa suloisia sokeriherkkuja. Keksi sinäkin erikoisia herkkuja–suolaisia ja sokerisia! Listaa viisi erilaista leivonnaista, viisi juomaa ja viisi lämmintä ruokaa. Yhdistele hullunkurisia ruoka-annosten nimiä, kuten kaalikäärylekakku tai jugurttiuunimakkara. Tee oudoista herkuista ruokalista vaikkapa huomiselle.

KADONNUT AARRE

Lamppu kuunteli poikien puhetta, muttei sanonut mitään. Hän ahmi ruudulta tietoa kultarahasta. Rahan nimi oli solidi, ja joitakin vuosia sitten Ranskan kansallismuseosta oli varastettu maailman suurin yhtenäinen solidikokoelma. Varastettu kultaraha, Lamppu ajatteli, parasta mitä minulle on tapahtunut pitkiin aikoihin!(s. 32–33.)

Museot ovat pullollaan mahtavia aarteita, joihin voi tutustua nettisivujen avulla. Kurkkaa Suomen Kansallismuseon sivuille. Tutki museon kokoelmia ja kuukauden esineitä tästä linkistä: https://www.kansallismuseo.fi/fi/kokoelmat/kuukauden-esineet. Valitse kiinnostavin esine, etsi siitä tietoa ja esittele aarteesi muille.

Entä jos juuri aarteesi katoaisi? Keksi katoamispäivä ja kirjoita siitä hetkestä, kun katoaminen huomataan. Millaisia johtolankoja löytyy?

ETSIVÄTOIMISTO

–Meidän täytyy pitää illalla kokous ja laatia toimintasuunnitelma, Lamppu aloitti. –Käydään kaikki kotona, syödään ja tehdään läksyt. Joose tulostaa rahaa käsittelevät sivut koneelta, Aatami lainaa isänsä rahakirjaa ja minä äidin suurennuslasia ja muita vanhojen tavaroiden tutkimistarvikkeita.(– –)
–Voidaan nostaa Etsivätoimisto Jalka ja Lamppu -kylttikin taas esille, Lamppu suunnittelikengännauhoja solmiessaan, – ja raivata pyöriä sivuun. Me tarvitaan taas tilaa tutkimuksia ja suunnitelmia varten!Kyllä Jalkanytinnostuu! (s. 33.)

Perusta oma etsivätoimisto, jonka ensimmäinen arvoitus on edellisen tehtävän museoaarteen katoaminen. Keksi etsivätoimistolle nimi ja tee sille mainos!

©Valveen sanataidekoulu 2019
Lumotut Sanat