Siirry sisältöön

Maan kätkemät

Otava 2008
Reeta Aarnio
GENRE
Romaani
FESTIVAALIVUOSI
2012
KOHDERYHMÄ
Lapset

Mihin kirjaston seinään ilmestynyt erikoinen ovi vie? Siihen saa neljäsluokkalainen Liina vastauksen eräänä syksyisenä koulupäivänä. Maan kätkemäton ensimmäinen osa Reeta Aarnion jännittävää seikkailusarjaa, jossa yhdistyy mukaansatempaavasti tavallinen arkipäivä ja myyttisen kertomaperinteemme ainekset maahisineen, haltijoineen ja tonttuineen. Matka vie läpi porttien, mystisten taikakirjojen ja leijuvien kivien kohti maagista fantasiaseikkailua.

Kenelle? Kirjan päähenkilöt ovat neljäsluokkalaisia, mutta menevä tarina kaappaa mukaansa vanhemmankin lukijan. Jos tykkäät Harry Potterista, tykkäät tästäkin!

TAIKALIEMIÄ

−Se oli yrttitietoa. Helakka pistää meidät välillä keräämään kasveja ja juuria ja pahkoja, ja sitten niistä keitellään kaikenlaisia liemiä ja salvoja. Niillä on tarkoitus parantaa vaivoja. Ja kai niillä voi tehdä jotain häijympääkin, vaikka aiheuttaa sokeutta. Mutta meille ei ole opetettu vielä mitään myrkkyjen tekemistä. (s. 28.)

Tutki kasvikirjoja ja valitsesieltä jokin oudon niminen kasvi. Keksi, mihin vaivoihin tai kenelle siitä voisi olla apua tai haittaa. Laadivalmistusohjeita ja taikoja.

KYKYJÄ

Muutamilla ihmisillä on synnynnäisesti aivan erityislaatuisia kykyjä. Olethan sinä huomannut? Jotkut ovat vaikkapa musiikillisesti lahjakkaita, toiset osaavat piirtää erityisen hyvin ja muutamat menestyvät urheilussa. Eräillä meistä on lahjakkuutta, miten sen nyt sanoisi, toisenlaisten todellisuuksien kanssa. Me näemme ja koemme asioita, joiden olemassaolosta muilla ihmisillä ei ole aavistustakaan. Me voimme myös hankkia eräitä –hm –taitoja, joita muut ihmiset eivät pysty oppimaan, vaikka harjoittelisivatkoko ikänsä. Tietenkin meidänkin täytyy harjoitella, se on kovaa työtä, mutta meillä on synnynnäinen ja aivan poikkeuksellinen taipumus oppia niitä taitoja. (s. 21.)

Missä sinä olet hyvä? Missä haluaisit olla hyvä? Jos saisit valita jonkin kyvyn, joka liittyy taikuuksiin,minkä valitsisit? Miten kykyvaikuttaisi elämääsi? Kirjoita kohtaus päivästä, jossa kykysi tulee jollain tavalla esiin. Entä jos sinun pitäisi salata kykysi? Millaisessa tilanteessa voisit joutua pulaan kykysi vuoksi?

KOTIKONTUJEN TONTTUJA JA HALTIJOITA

On hyvä tietää jotakin olennoista, joiden kanssa joutuu tekemisiin ehkä useinkin. Täytyy sanoa, että nämä kotitontut ja talonhaltijat ovat kyllä kerrassaan hyödyllistä väkeä, mutta heistä on tiedettävä muutama perusasia. Ovat melko herkkiä pahastumaan ja saattavat olla varsin pitkävihaisia. (s. 33.)

Keksi kotiisi tai lähiympäristöösi oma tonttu tai haltija. Kuka hän on? Miten häneen voi törmätä? Hoitaako hän koko kotianne vai vain jotain tiettyä paikkaa, kuten saunaa, ulkovarastoa, vaatekomeroa, kellaria, ullakkoa, jauhokaappia tms.? Keksi tontulle tai haltijallenimi, ulkonäkö, luonteenpiirteetja työtehtäviä.Mistä huomaa, että hän on tai ei ole hoitanut hommiaan? Millaisia kohtaamisia kotiväelläsi on hänen kanssaanollut? Mistä asioista hän pitää ja mitä ehdottomasti inhoaa? Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, kun asuujuuri tämän tontun tai haltijan lähellä?

VÄKITIETOA

–Mitä tämä on oikein olevinaan, Liina kysyi Siriltä kuiskaten.
–Väkitietoa. Pirtapaula uskoo, että kaikkia näitä satuolentoja on oikeasti olemassa, Siri virnuili silmiään pyöritellen. –Minä en ainakaan ole nähnyt niitä ikinä, paitsi satukirjoissa. Peikkoja! Kas kun eivät käske meidän lassota lohikäärmeitä lemmikeiksi.
Melkein kuin olisi kuullut Sirin sanat, Anniinan ystävä Anri Vilhunen nosti kätensä. Pirtapaula nyökkäsi hänelle ystävällisesti.
–Miksei me mieluummin tutkita lohikäärmeitä, merenneitoja, kentaureja, fauneja ja yksisarvisia ja muuta sellaista kivaa? Anri kysyi.
–Ensin on tunnettava nämä omat kotoperäiset lajimme, kultaseni, sillä todennäköisemmin joudut tekemisiin niiden kanssa kuin joidenkin harvinaisten trooppisten tai subtrooppistentai itämaisten lajien kanssa, Pirtapaula vastasi sädehtien. (s. 51.)

Tutustu kotoperäisiin väkiryhmiin, jotka on lueteltu Maan kätkemät-kirjan sivulla 50. Löydätniistä lisätietoa esimerkiksi Marjut Hjeltin kirjasta Lumoava haltijakansa(Karisto 2011). Mikä laji sinusta tuntuu kaikkein läheisimmältä? Mihin kotoperäiseenväkiryhmäänhaluaisit kuulua? Mikä olisi sinun nimesi ja millaiseksi muuttuisit: mitkä piirteet saisivat sinussa vahvistusta ja mitkä ehkä heikkenisivät? Kerro elämästäsi tuonlajin edustajana.

©Valveen sanataidekoulu 2012
Lumotut Sanat