Siirry sisältöön

Totta toinen puoli

Teos & S&S 2014
Lena Frölander-Ulf
GENRE
Kuvakirja
FESTIVAALIVUOSI
2016
KOHDERYHMÄ
Lapset

Nea-täti ja Gunnar-eno vaikuttavat aivan tavalliselta tädiltä ja sedältä, jotka ovateläneet aivan tavallista elämää. Mutta tarkastelemalla heitä hieman lähempää voit huomata, että heidän tarinoissaan on myös toinen, villimpi osuus. Mitä kaikkea voikaan keksiä ja kuvitella, entä mikä on totta ─ no, ainakin se toinen puoli! Herkullinen kuvitus vie lukijan Gunnar-sedän ja Nea-tädin matkassa Euroopan historiallisiin tapahtumiin ja monenmoisiin seikkailuihin sekä salonkeihin.

Kenelle?Tässä riemukkaassa tarinassa tavalliset tarinat saavat uuden, aivan toisenlaisen selityksen. Totta toinen puolisopii seikkailun-ja mielikuvituksennälkään sekä alakouluihin että vanhemmillekin koululaisille.

AIVAN TAVALLINEN HENKILÖHAHMO... VAI ONKO SITTENKÄÄN?

Kirjoita asioita aivan tavallisesta arkipäivästäsi. Mitä siihen kuuluu? Mitä teet aamulla, päivällä ja illalla? Mitä syöt aamupalaksi, lounaaksi, iltapalaksi? Listaa tämän lisäksi itsestäsi muutamia faktoja. Millaiset ja (minkä väriset) hiukset ja silmät sinulla on? Entä vaatteet ja koti (oma huone)? Mitä harrastat? Mitä teet yleensä arkisin ja/tai viikonloppuisin?

Keikauta oma kuvasi ylösalaisin ja keksi aivan päinvastainen tyyppi. Keksi itsellesi toinen, epätavallinen puoli! Miltä tämä uusi tyyppi näyttää? Millaiset hiukset hänellä on? Entäpä vaatetus? Miten hän puhuu ja liikkuu? Mitä tämä epätavallinen henkilö tekee, missä hän käy koulua tai töissä, mitä hän harrastaa ja mitä syö? Kirjoita, kerro tai piirrä epätavallisen henkilöhahmon päivästä!

KUVIA JA TARINOITA

Valitse sanomalehdestä kuva jostain henkilöstä. Kirjoita tästä henkilöstä Totta toinen puoli -teoksen tapaan. Käytä seuraavia tekstikatkelmia:
... näyttää aivan tavalliselta tädiltä/sedältä/tytöltä/pojalta. Sellaiselta, joka...Mutta jos katsot hiukan tarkemmin, voit nähdä että hänellä on...Sellaiseksi ne muuttuivat, kun......
saattaa usein vaikuttaa tavalliselta. Mutta ehkä huomaat, että hänen...Tähän on syynä se, että hän...Jos katsot oikein tarkasti...Tiesitkö, että...

Jatka tehtävää tekemällä perhealbumi syntyneelle henkilölle tai henkilöille. Etsi lisää kuvia lehdistä ja leikkaa ja liimaa ne paperille.Kirjoita kuvan viereen, mitä tapahtui ennen kuvan ottamista, kuvaushetkellä ja kuvan jälkeen. Voit kertoa tai kirjoittaa myös mitä kuvassa näkyy ja mikä mahtaa olla kuvan henkilön tarinan toinen puoli.

©Valveen sanataidekoulu 2016
Lumotut Sanat