Siirry sisältöön

Aarnilinnun tytär

Tammi 2001
Marja Luukkonen
GENRE
Romaani
FESTIVAALIVUOSI
2012
KOHDERYHMÄ
Lapset

Valtterin kotona tapahtuu kummia: naapurista kuuluu omituisia ääniä, kun Martsupuuhaa salaisten asioiden parissa,ja ikkunan takaa löytyy eksynyt Anni-kyyhkynen. Kun Valtteri vielä törmää salaperäiseen tyttöön,hän tempautuu keskelle kiehtovaa seikkailua. Marja Luukkonen tuo fantasian piirteet taitavasti keskelle tavallista arkista elämää.

Kenelle? Tartu tähän kirjaan, jos pidät huumorista, seikkailusta tai fantasiasta!Erityisen kivaa luettavaa10‒13-vuotiaille.

MITÄ JOS?

Sitten kone alkoi suoltaa tekstiä. Elias Lönnrot oli sen mukaan norjalainen vuonokalastaja, joka lähti soutuveneellä etsimään pohjoisnapaa. Suotuisten merivirtojen ansiosta hän rantautuikin napajäätikön reunaan ja rakensi aikanaan kaksikerroksisen jäälinnan tarkalleen pohjoisnavan päälle. Grönlannin eskimoiden vanhoissa tarinoissa kerrotaan vieläkin suuresta valkotukkaisesta miehestä, jota jääkarhut seurasivat kuin koirat. (s. 9.)

Valtterin tietokone keksii mitä kummallisimpia vastauksia kysymyksiin. Keksi ja kirjoita uusiksi joko itsesi tai jonkin kuuluisan henkilön tarina. Hassuttele ja ota käyttöön omituisimmatkin ideat! Koeta laatia tarinasta niin mahdoton, ettei kukaan voi enääuskoa sitä todeksi.

IHMISMÄISIÄ ELÄIMIÄ

Kyllä Simo suostui. Sirosti se piteli haarukkaa sorkassaan ja söi joka murun lautaseltaan. Sitten se napsi haarukallaan Valtterin ja isän lautasilta kaiken, minkä ehti. Lopuksi se ryhtyi pyyhkimään kärsäänsäja teki sitä niin kauan kuin rullassa riitti paperia. (s. 45.)

Jos olisit eläin, mikä eläin haluaisit olla? Kirjoita pieni tarina, jossa jokin eläin käyttäytyy ihmismäisesti, mutta silti jollain tapaa hassusti. Vie eläin tarinassasi yllättävään paikkaan: miltä näyttäisi ja mitä tekisi kirahvi Linnanjuhlissa, hirvi vaatekaupassa tai karhu elokuvissa?

KUMMALLISIA KODINKONEITA

Monitoimikone oli päättänyt ryhtyä puolustamaan uutta ystäväänsä Nooraa. Sisukkaasti se hyökkäsi, veitset ja terät tanassa, suoraan poliisin jalkoihin. Saappaaseen se teki pitkän viillon, housut se repi ja lopuksi se puri poliisia pohkeeseen. Sitten se lensi kovan potkun saaneena eteisen läpi olohuoneeseen.(s.90.)

Valtterin kotona ovet ja kodinkoneet puhuvat. Niillä kaikilla on oma luonne ja tahto, ja tarvittaessa ne voivat toimia esimerkiksi lapsenvahtina. Minkälaisen kodinkoneen sinä haluaisit omaan kotiisi? Kirjoita vuoropuhelu, jossa jokin kodinkone puhkeaa puhumaan toisen kodinkoneen tai jonkun ihmisen kanssa. Mieti tarkkaan, minkälainen kodinkoneen luonne on ja mitkä ovat sen erityistaidot. Miten ne tulevat vuoropuhelussa esille?

SALAINEN SOPPI

Piti oikein katsoa tarkemmin ‒ja niin isän aikoinaan liimaamavaalea tapetti repeytyi koko leveydeltään. Kultaraitaa oli nyt esillä niin paljon, että Valtteri pystyi näkemään eron. Ovenkokoinen kaistale kultaraitaisessa tapetissa oli selvästi kirkkaampaa: se oli liimattu haalistuneen tapetin päälle myöhemmin.(s.111.)

Keksi kotiisi tai kouluusi salahuone, jota kukaan ei ole aiemmin huomannut. Laadi pieni tarina siitä, kun astut ensimmäistä kertaa salahuoneen. Kuvaile huonetta mahdollisimman tarkasti, mutta varo heti paljastamasta lukijalle, kuka huoneessa on aiemmin asunut. Anna lukijalle mahdollisuus arvata huoneen aiempi asukas: luettele tavaroita ja vaatteita, joita entinen asukki on jättänyt huoneeseen. Vaatteet ja tavarat voivat paljastaa jotain entisen asukkaan iästä, harrastuksista tai ammatista. Millaisia tavaroita tai vaatteita käyttää esimerkiksi kuvataiteilija, jalkapalloilija, muusikko tai kirjoista kiinnostunut poika?

JUHLAJUTTUJA

Illan sinertyessä alkoi väkeä virrata pihalle. Hiljalleen tipahteleva räntä ei juhlijoita haitannut. Työväentalolta lainatut penkit täyttyivät hetkessä. Ulkomaisten vieraitten siivellä Valtteri oli päässyt etupenkkiin ja näki läheltä, kuinka uteliaat varvashaikarat nokkivat vieraitten kenkiä. (s. 128.)

Suunnittele juhlat! Laadi juhlia varten kutsukortti ja menu. Valitse juhlien ohjelma ja tarjoilut sen mukaan, keitä juhliin on saapumassa. Kirjoita pieni kuvaus juhlistasi: keitä sinne saapuu, ja miltä juhlissa tuntuu, tuoksuu ja kuulostaa?

MUUTOS

Aamulla kaupunki oli oudon hiljainen. Miljoonat kirjavat höyhenet kieppuivat ilmassa pitkään, ilma alkoi pakastua ja aurinko aukaisi silmänsä ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Sen valo sytytti linnunhöyheniin tuhat pientä jalokiveä ja sai ihmiset keräämään niitä ihastuneina. Eikä kaupunki enää koskaan ollut aivan entisensä. (s. 148.)

Kirjoita tarina hetkestä, jolloin jotain muuttuu pysyvästi. Keksi kummallinen tapahtuma, jonka moni ihminen näkee. Kirjoita taivaalta tippumaan omituisia esineitä tai vyörytä veden mukana maihin satojatuhansia simpukoita. Miten ihmiset reagoivat valtavaan määrään erilaisia esineitä tai asioita? Minne esineet tai asiat piilotetaan, ja milloin ne otetaan esille?

©Valveen sanataidekoulu 2012
Lumotut Sanat