Siirry sisältöön

Ylipainoinen yksisarvinen

Lasten Keskus 2010
Myry Voipio
GENRE
Lyhytproosa
FESTIVAALIVUOSI
2016
KOHDERYHMÄ
Lapset

Ylipainoinen yksisarvinen haluaisi muuttaa leipomoon, herra Yrjölä taivastelee pihalleen ilmestyneitä makkaroita (eihän hän sellaisia kasvattanut!),ja Saimi on löytänyt antikvariaatista jotain aivan erityistä. Myry Voipion hurmaava ja humoristinen kerrontatyyli kikatuttaa ja liikuttaa. Ylipainoinen yksisarvinen on laadukas satukokoelma vailla vertaa. Sen moniulotteiset ja ikiaikaiset teemat ja arjen keskelle ulottuva magiikka kiehtoo useammankinlukukerran ajan.

Kenelle? Kaikille saduista kiinnostuneille. Erityisen hyvin teos sopii päivähoitoikäisille ja alakouluihin.

YLIPAINOINEN YKSISARVINEN

Yksisarvinen löydettiin tallin portailta koleana syysiltana. Se oli kääritty keltaiseen vilttiin ja laitettu kottikärryihin.
Tallin omistaja kurtisti kulmiaan ja katsoi kottikärryissä tuhisevaa yksisarvista.
”Tämä on kummallisin poni, jonka olen ikinä nähnyt”, hän tuumi. ”Parasta viedä se sisään lämpimään.” (s. 31.)

Yksisarvisen salainen haave on asua leipomossa, ja Ellin hartain toive on leipuriksi ryhtyminen. Mistä sinä unelmoit? Kootkaa haaveistanne yhteinen listaja keksikää näin syntyneelle runolle osuva nimi.

Millainen satu- tai taruolento voisi asua sinunkotonasi tai naapurissasi? Onko olento suuri vai pieni? Missä se majailee, ja keille se näyttäytyy? Mistä olentosi pitää ja mitä se inhoaa? Piirrä sarjakuva päivästä olennon kanssa.

TUULIKUKKULALLA

”Merta ei voi kuunnella stetoskoopilla, Klaara pohti ääneen. ”Meren äänet tulevat syvältä, eikä sen salaisuuksia saa selville, ellei se itse päätä niitä paljastaa. (s. 29.)

Millaisia ovat meren salaisuudet? Entäpä tuulen tai myrskyn? Tehkää yhdessä äänimaisemia ja kertokaa salaisuuksia. Ryhmä jaetaan kahtia, ja toinen porukka istuu piiriin lattialle silmät suljettuina. Toinen ryhmä liikkuu piirin ympärillä tehden käsillä, jaloilla, suulla ja koko keholla meren, tuulen tai myrskyn äänimaisemaa. Piirissä istuvat kuuntelevat tarkkaan salaisuuksia ja tulkkaavat niitä muille.

ARVOITUKSELLISTA ANTIIKKIA

Saimi viihtyi antiikkikaupassa. Hän kävi siellä melkein joka päivä koulun jälkeen, sillä vanhat esineet olivat hänestä kiinnostavia. Lisäksi herra Wenzel osasi kertoa niistä monia tarinoita. Puuttuvat kohdat he keksivät yhdessä: puuarkussa säilytettiin hurjien merikapteenien kaukoputkia ja lasivitriinissä lepäsivät puhvihihaisten aatelisneitojen rintarossit. Himmeästi hohtavassa messinkilampussa taas asui toiveita toteuttava henki, joka heräsi öisin kuuntelemaan soittorasian hämyisiä säveliä. Vanhoissa tavaroissa oli seikkailun tuntu. (s. 42.)

Kerätkää yhdessä päiväkotiin tai kouluun vanhojen tavaroiden näyttely, keksikää jokaiselle tavaralle oma tarina ja taikavoima. Askarrelkaa tavaroille omat kyltit, joihin on kirjoitettu tavaran nimi, ikä, löytö-tai kotipaikka sekä esineen taikavoima.

TUTKIMUSMATKAILUA

Emma tiesi paljon tällaisista asioista, sillä hänen lempikirjansa oli Syvänteestä vuorenhuipulle. Tutkimusmatkailu tänään. Teos oli Emman mielestä erittäin hyödyllinen. Se opetti muun muassa rakentamaan iglun, ottamaan suuntiman tähdistöistä sekä valmistamaan kuivatuista muurahaisista proteiinipitoista soppaa kaikissa olosuhteissa.(s. 10–11.)

Kootkaa yhteinen outojen tietojen kirja, johon jokainen saa vastata johonkin kummalliseen kysymykseen. Keksikää aluksi yhdessä hassuja kysymyksiä, kuten Missä punainen nukkuu? Milloin pikkuvarvas lukee runoja? Miksi keskiviikko rakastaa kesää? Sitten jokainen saa vastata yhteen tai useampaan keksityistä kysymyksistä tai keksiä itselleen ihan oman oudon kysymyksen, johon haluaa vastata. Muistattehan, että näihin kysymyksiin ei ole vääriä tai vain yhtä oikeaa vastausta!

MAAGISET MAKKARAT

Hän jäi tuijottamaan kurkkuja niin järkyttyneenä, että ote kastelukannusta lipesi, ja se kolahti kiveykselle. Vielä eilen kukat ja kärhet olivat aivan kunnossa. Nyt pienten, vihreiden kurkunalkujen tilalla kasvoi vaaleanpunaisia, pulleita makkaroita. (s. 5.)

Sadussa Maagiset makkarat Herra Yrjölän kasvihuoneen kurkunalut muuttuvat eräänä yönä salaperäisesti makkarantaimiksi. Mitä on tapahtunut? Mikä kumma ja outo sai kurkut muuttumaan makkaroiksi? Kasvaako makkaroita oikeasti kasvihuoneessa? Mistä aineksista makkarat valmistetaan?

Keksikää ihan omia outoja kasveja, joissa voi kasvaa mitä vain: eläimiä, tavaroita, kulkuneuvoja, rakennuksia, ääniä, vuodenaikoja, herkkuja tms. Miltä kasvisi näyttää? Millaista hoitoa se vaatii? Mihin aikaan vuodesta kasvisi sato on valmista korjattavaksi? Piirrä kuva kasvistasi ja keksi sille osuva nimi. Jos haluatte, voitte koota erikoisista kasveista yhteisen Outojen kasvien puutarhan.

©Valveen sanataidekoulu 2016
Lumotut Sanat