Siirry sisältöön

Neito järvessä (kirjassa Fungi ─ Pyrstöt pyörimään)

Otava 2013
Veronica Lassenius
GENRE
Romaani
FESTIVAALIVUOSI
2016
KOHDERYHMÄ
Lapset

Luciano on saanut idean, hän aikoo rakentaa uuden ravintolan Maxin ja Fridan lempipaikkaan järvenrantaan. Lucianon idea saa kuitenkin takapakkia, kun Frida keksii levittäähuhua järvessä asuvasta merenneidosta. Silloin alkaa tapahtua kummia: pian merenneidosta on jo kuva lehdessä ja moni on nähnyt neidon omin silmin. Fungi-animaatioista tutut ystävykset Max ja Frida valloittavat nyt myös kirjan sivuilla. Lasseniuksen ilmeikäs kuvitus rytmittää menevää tarinaa.

Kenelle? Alakouluikäisille ja muille hyvien kertomusten ystäville.

UUSIA MAANALAISIA

Frida ja Max asuvat Fungi-talossa maan alla. Talon hauskaa ja touhukasta väkeä kutsutaan maanalaisiksi. Tutki Fungi-talon kuvaa kirjan viimeiseltä aukeamalta: mitä kaikkea talossa näkyy? Keksi Fungi-taloon uusi asukas. Kuka taloon muuttaa? Mitä hän harrastaa tai tekee työkseen? Mitä asukas pelkää? Piirrä asukkaasta kuva ja kirjoita muistiin yksityiskohtia ulkonäöstä tai pukeutumistyylistä.

LUMOTTU PAIKKA

Säteet läpäisivät veden, niin että aivan pinnan alla näkyi parvi tismalleen samaan tahtiin liikahtelevia kaloja, joiden selässä oli jännä kuvio.
Vesi ei ollut vain osa maisemaa. Se oli orkesteri: kalliota vasten loiskuvan veden ja tipahtelevien pisaroiden komppiryhmä rytmitti vesiputouksen eleästi pulputtavaa melodiaa. Frida hengitti syvään ja sulkisilmänsä, kuunteli veden musiikkia ja antoi ajatustensa lipua pois todellisuudesta.

Keksi edellisessä tehtävässä keksimällesi maanalaiselle asukkaalle lumoava lempipaikka. Mieti, sijaitseeko paikka ulkona vai sisällä. Piirrä paikasta kartta tai kuva ja merkitse muistiin paikan tuoksuja ja ääniä.

JOTAIN SATUMAISTA

Tom levitti pöydälle päivän lehden. Max ja Frida menivät katsomaan. He ällistyivät perin pohjin. Maanalaiset Sanomat -lehden sivulla oli epätarkka valokuva. Se oli otettu järvellä. Epätarkkavalokuva ─ uiskentelevasta merenneidosta!

Mitä satuhahmoja keksit? Listaa kiehtovia, jännittäviä, karmeitaja ihania satuhahmoja. Mieti, kuka satuhahmoista voisi muuttaa edellisessä tehtävässäsi keksimään paikkaan ja lisää satuhahmon kuva piirtämääsi karttaan tai kuvaan.

Kirjoita muistiin havaintoja, joita paikassa vierailleet ovat keksimästäsi satuolennosta tehneet: miltä satuolento näyttää, minkä kokoinen se on, missä kohti satuolento on nähty? Muista kirjoittaa muistiin myös havaintojen tekijän nimi. Havaintojen tekijä voi olla ensimmäisessä tehtävässä keksimäsi Fungi-talon uusi asukas tai joku aivan muu.

TOIMITTAJAN TYÖTÄ

Ammeen yllä roikkui kuivumassa merenneidon puku pyrstöineen kaikkineen. Frida kosketti sormillaan ihania paljettisuomuja. ”Se olit sinä!”

Lopulta Fridan ja Maxin järvessä asuva merenneito löytyykin kuivalta maalta. Merenneidon tarina jää kuitenkin kaupunkiin elämään ja merenneidosta kirjoitetaan muun muassa lehtijuttuja. Kirjoita edellisessä tehtävässä keksimästäsi satuolennosta uutinen lehteen. Voit käyttää apuna muistiin kirjaamiasi havaintoja satuolennosta. Halutessasi voit paljastaa uutisessa myös, mitä satuolennon puvun takana oikeasti löytyy. Muista myös kuvittaa ja otsikoida laatimasi uutinen.Uutinen vastaa yleensä kysymyksiin: mitä/kuka, missä, miksi, milloin?

©Valveen sanataidekoulu 2016
Lumotut Sanat