Siirry sisältöön

Tatun ja Patun outo unikirja

Otava 2008
Aino Havukainen ja Sami Toivonen
GENRE
Kuvakirja
FESTIVAALIVUOSI
2017
KOHDERYHMÄ
Lapset
PROJEKTI, JOHON KIRJA LIITTYY
Unikudelmia

Tatu ja Patu ovat suomalaisen lastenkirjallisuuden supersankareita, jotka eivät juuri esittelyjä kaipaa! Oudossa unikirjassaan veljekset kuljettavat lukijansa nukkumisasioiden tyynynpehmeään ytimeen – omaan hulvattomaan tyyliinsä tietenkin. Tutuksi tulevat niin huijarisänkykauppias, täydellisen unilelun anatomia kuin oikeaoppiset nukutustavat. Tatun ja Patun omintakeisen outolalainen uniennäkökulma sekä kirjan tekstin ja kuvituksen saumaton liitto takaavat sen, että tätä kirjaa luetaan yhä uudelleen ja uudelleen.

Kenelle? Kaikille Outolan poikien ja unien ystäville taaperoista aikuisiin

MITÄ TAPAHTUU, JOS...

”Muistathan, että iltapesua ja -pisua ei sovi jättää väliin!” Tatu valistaa. ”On olennaista huolehtia omasta siisteydestään.”(s. 5.)

Tatu ja Patu esittevät kummitytölleen Sadulle mainion kuvasarjansiitä, mitä tapahtuu, jos jättää toistuvasti iltapesun väliin. Mitä muita arkisia asioita ei kannata jättääväliinainakaan jatkuvasti? Hiustenharjausta, varpaankynsien leikkaamista, postinhakua?Ja entäpä, jos kuitenkin jättää?

Listatkaa säännöllisesti toistuvia arkisia asioita ja tehkää Tatun ja Patun tapaan kuvasarjoja siitä, mitä tapahtuu, jos jokin arkiaskarjätetäänaina vain väliin? Mitä tapahtuu päivän, 3 päivän, viikon, kuukauden tai vuoden päästä?

TÄYDELLISEN UNILELUN ANATOMIA

Täydellisen unilelun mallina on Aake. Asusteet: Enter Sandman, Sweet Pony ja Pink Berry Pinnipalatsista. Vasemman tassun ommel: Ruby Red 230 -muliinilanka.Turkin puhdistus (11 kuukautta sitten): Pehmox Sensitive -pesuaine. Suklaatahra: Coconut Crisp -konvehti. Turkin viimeistely: Miina 5v. (s. 9.)

Oudon unikirjan sivulla 9 esitellään täydellisen unilelun anatomia eli rakenne. Piirrä tai valokuvaa oma unilelusi ja tee siitä vastaavanlainen esittely. Ota huomioon ainakin unilelun ominaistuoksu, mahdolliset tahrat, pinnan koostumus,täytteen tämänhetkinen tila, lelunpeseytymistavat, mahdolliset kirurgiset operaatiot ja omistajan suorittamat tuunaukset sekä tietystilelun nimi,ikä, syntymäpaikka, luonne ja ominaispiirteet.

KYSY, RUUSUNEN VASTAA!

Teidän korkeutenne prinsessa!Luulen että äitini huijaa minua. Aina aamuisin huomaan, että hänen silmänsä liikkuvat luomien alla vaikka hän muka nukkuu. Uskon, että hän vain teeskentelee nukkuvaa, jotta hänen ei tarvitsisi leikkiä kanssani kello viisi aamulla.(s. 23.)

Prinsessa Ruususella on kirjassa oma palsta, jossa tämä nukkumisen erityisasiantuntija vastaa lukijoiden unisiin kysymyksiin. Mitä olette aina halunneet tietää nukkumisesta ja unista? Kirjoittakaakirje Prinsessa Ruususelle –toivottavasti hän vastaa!

Minkä alan asiantuntija sinä haluaisitolla? Perusta oma koira-, jalkapallo-, kiiltokuva-, pianonsoitto-, jääkiekko-, tanssi-, pokemon-, sarjakuva-tai minkä hyvänsä aiheinen kysymyspalsta, jonne ystäväsi voivat kirjoittaa kirjeitä. Vastaa saamiisi kirjeisiin. Apua vastauksiin voit etsiä tietokirjoista ja internetistä.

MAAILMAN TYLSINSATU

Olipa kerran vanha mies, jonka nimi oli Hopeahius. Eräänä kauniina loppukesän päivänä Hopeahius keräsi mustikoita metsässä, sillä hän halusi leipoa mustikkapiirakan. Hänen teki kovasti mieli mustikkapiirakka, koska hän ei ollut saanut sellaista syödäkseen lähes kahteen vuoteen.

Kirjoitetaanmaailman tylsimpiä satuja! Ensin edessä on luku-urakka: kääntäkää esiin Tatun ja Patunoudon unikirjan sisäkannet ja lukekaa huolella läpi sinne kirjoitettu Maailman tylsin iltasatu. Tutkikaa tekstiä: Minkälaisista tapahtumista Hopeahius ja kuusi karhua-satu oikeastaan koostuu? Mikä tekee sadusta tylsän ja vaikeasti seurattavan? Miten lyhyeksi sadunvoisi tiivistää, jos jättäisi kaiken jonninjoutavan jorinan pois?

Maailmantylsimmän sadun kirjoitusohjeita:

  1. Keksi satutiivistelmä, jossa eitapahdu mitään erityisen mielenkiintoista. Mitä tylsempi ja arkipäiväisempi tapahtumaketju, sen parempi!Aloita tiivistetty satu sanoilla olipa kerranja lopeta sanoihin sen pituinen se. Esim.Olipa kerran vanha mies, joka oli poimimassa mustikoita ja eksyi metsään. Metsästä mies löysi mökin ja mökistä puuroa. Hän ei pitänyt puurosta, joten hän tekiitselleen voileivän ja lähti kotiin.Sen pituinen se.
  2. Ala lihavoittaa satutiivistelmääsi: Aloita edelleen sanoilla olipa kerran, mutta lisäilesen jälkeen monenlaistakuvailua, pohdintaa, välihuomioita, harhapolkuja ym.tekstisi lomaan. Kun lopulta pääsetsatusiloppuun, lopeta teksti tiivistelmän viimeisiin sanoihin sen pituinen se.
  3. Lukekaa toisillenne tylsiä satujanne.Tuliko niistä maailman tylsimpiä, vai oliko johonkin satuun vilahtanut myös jotain hauskaa, hassua tai outoa?Miksiköhän?
©Valveen sanataidekoulu 2017
Lumotut Sanat