Siirry sisältöön

Mitä kuvastin ei kerro (kokoelmasta Sfinksi vai robotti)

WSOY 1999
Leena Krohn
GENRE
Lyhytproosa
FESTIVAALIVUOSI
2017
KOHDERYHMÄ
Nuoret, Aikuiset
NÄYTTELYTUOTANTO
Unikudelmia

Leena Krohnin kertomuksessa Mitä kuvastin ei kerroLyydia pohtii todellisuutta: omaansa ja sitä, joka heijastuu peilistä. Peilit ovat Lyydialle tärkeitä. Hän havainnoi maailmaa, metsiä ja meriä mieluummin peilin heijastusten kauttaj a ajattelee peilipinnan takaisen maailman olevan yhtä todellinen tai todellisempikin kuin omansa.

Kenelle? Sfinksi vai robotti on filosofinen kuvakirja kaikenikäisille. Sen pienet suuret tarinat sopivat jokaiselle, joka pitää ajatusten herättelystä ja pohdiskelusta.Kirja on luettavissa myös verkossa, osoitteessa www.kaapeli.fi/krohn/sfinksi

PEILIN TOISELLA PUOLELLA

Aina kun vilkaisen peiliin, Lyydia sanoi, minä näen, kuinka toinen Lyydia katselee omasta peilistään tänne puolelle. Ehkä hänkin ajattelee, että meidän maailmamme on heidän maailmansa heijastusta ja että meistä kahdesta juuri hän on oikea ja alkuperäinen Lyydia. (s. 90.)

Kirjoitetaan henkilökuva omasta peilikuvasta. Kuka tuo peilin toisella puolella elävä henkilö on? Mitä hän rakastaa tai vihaa? Millainen hän on luonteeltaan? Minkälaisessa paikassa hän asuu? Keitä hänen perheeseensä kuuluu? Ulkonäöltään peilin takainen henkilö muistuttaa kovasti sinua, mutta muuten hän saattaa olla aivan toisenlainen. Ehkä hän on luonteeltaan juuri päinvastainen kuin sinä, pitää juuri niistä ruuista, joita sinä inhoat, harrastaa jotain sellaista, josta sinä olet joskus haaveillut, asuu juuri siellä, missä sinäkin haluaisit asua. Peilihän kääntää oikeankin vasemmaksi...

PELIKIRKAS

Jos jonain sellaisena yönä sattui vielä olemaan täysikuu, hän suuntasi puhtaan peilin kohti kuun kuvajaista. Kuu peilasi aurinkoa ja meri kuuta ja hänen omassa kuvastimessaan hehkui heijastuksen heijastus. Hänen silmänsäkin olivat valoa täynnä. Sen yön nimi oli Peilikirkas.(s. 90.)

Valitse jokin vuodenaika, kuukausi, päivä tai vuorokaudenaika, josta pidät hurjasti. Millainen ja missä tuo ajankohta on parhaimmillaan? Miltä silloin näyttää, tuoksuu, kuulostaa, maistuu ja tuntuu? Kirjoita lyhyt kuvaus tuosta ajankohdasta. Lopeta tekstisi Krohnin tavoinantamalla ajankohdallesi uusi erityinen nimi.

©Valveen sanataidekoulu 2017
Lumotut Sanat