Siirry sisältöön

Anna Talven outo viivytys

WSOY 2008
Sinikka Nopola ja Linda Bondestam (kuv.)
GENRE
Kuvakirja, Sadut
FESTIVAALIVUOSI
2011
KOHDERYHMÄ
Lapset
PROJEKTI, JOHON KIRJA LIITTYY
Mainio herra Iloinen ja ystävät

Anna talven outo viivytysherättää vuodenajat eloon –kirjaimellisesti! Hauska ja hurmaavatarina tutustuttaa lukijansa Anna Talveen, Hortensia Syksyyn, Kimmo Kesään sekä Pälvi Primaveraan eli rouva Kevääseen. Luvassa vauhtia, vuodenaikahahmojenerikoistaitoja ja mutkikkaita ihmissuhdekuvioita. Mahtava ja runsas kuvitus kruunaa kokonaisuuden!

Kenelle? Anna Talven outo viivytyskestää aikaa ja ikäeroja! Ääneen luettunapienen lastenromaanin mittoihin venyväsatusopii jo leikki-ikäisille. Kirjan runsas kuvitus tukee itse lukevia lapsia, ja monituiset ihmissuhdekiemuratja eloon herätetyt vuodenajat koukuttavat mukaanisommatkin alakoululaiset.Myös aikuinen viihtyytakuuvarmasti!

LUMIPIRUETTEJA

Anna Talvi hymyili ja lähti luistelukentälle pompulamekossaan. Jokaisen piruetin kohdalla lumisade yltyi hiukan. Pian kaupunki oli hohtavan lumen peitossa.

Anna Talvi saa lumisateen yltymään tekemällä piruetteja luistelukentällä. Miten kirjan muut vuodenaikahahmot saavat säänmuuttumaan? Valitse yksi vuodenaikahahmoista ja kirjoita kuvaus hänen tavallisesta päivästään keväällä, kesällä, syksyllä tai talvella. Muistathan, että yhtenä neljästä vuodenajasta hahmosi työskentelee!

ERIKOINEN PERHE

Äitini on melko temperamenttinen –koskaan ei tiedä, millä tuulella hän on, neiti Talvi mietti. Ovessa luki”Pälvi Primaveran hajuvesikauppa”. Oikeasti Anna Talven äiti oli nimeltään rouva Kevät, mutta ”primavera”oli italiaa ja kuulosti hienommalta.
(--)
”Meidän loistomme on erilaista”, Anna Talvi selitti ja korotti hiukan ääntään. ”Hortensia Syksyn loisto on haikeaa, viistoa valoa. Puissa näkyy silloin ihmeellisiä värejä: vaalean luumunpunaisen ruskeaa, lilanharmaata ja kellanoranssia. Minä taas tunnen valkoisen sävyt. Niitä on noin satakaksikymmentä. (--).”

Rouva Kevät on Anna Talven äiti ja Hortensia Syksy on hänen sisarpuolensa. Kuka voisi olla neiti Talven tai neiti Syksyn isä? Millaisten talvisten ja syksyisten luonnonilmiöidenherroistavoisi ollakyse?Keksi Anna Talvelle ja Hortensia Syksylle mahtavat isätja anna heille nimet!Sukunimeksi sopii isän oma luonnonvoimaja etunimeksi jokin juuri siihen sointuva sana.

KUUKAUSIHAHMOJA

Entäpä jos jokaisella kuukaudellakin olisi oma hahmonsa? Minkä kuukauden hahmo sinä haluaisit olla, ja mikä olisi nimesi? Millainen kuukausihahmosi olisi luonteeltaan, tavoiltaan, ulkonäöltään? Mitkä olisivat hänen erityiset työtehtävänsä? Miten hän vaikuttaa kuussaan oleviin juhlapyhiin, nimipäiviinja säähän? Mitä hän tekee muina kuukausina? Mitä mieltä hän on muista kuukausihahmoista, ja kenen kanssa hän on samaa sukua tai perhettä?

OMA KOTI

Koti kertoo yllättävän paljon asukkaastaan –kirjoita kuvaus kuukausihahmosi huoneesta tai kodista. Onko koti pieni tai suuri, uutuuttaan kiiltävä tairänsistynyt, siisti tai sotkuinen? Missä se sijaitsee? Millaisia tavaroita siellä on? Entäpä värit, tuoksut ja äänet?Näytä pikemmin kuin kerro –luo tekstilläsi kuvia, tuoksuja ja ääniälukijan aisteille!Voit myös piirtää kuvan hahmosi kodista.

ELÄVIÄ PÄIVIÄ, VUOROKAUDEN-JA KELLONAIKOJA

Elollistamista eli personifikaatiota voisi jatkaa yhäpienempiin ajanjaksoihin: mitäjosviikonpäivät, vuorokaudenajat ja jopa tasatunnit voisivat herätäeloon? Millainen voisi olla tiistain hahmo, entäpäillan tai kello kahdentoista? Keksi hahmo –suuri tai tavattoman pieni –ja kirjoita kuvaus hänen työtehtävistään ja muista toimistaan.

©Valveen sanataidekoulu 2011
Lumotut Sanat