Siirry sisältöön

Miten löytyivät unet (kokoelmasta Ihmispuu)

Tammi 1977
Eira Stenberg
GENRE
Lyhytproosa
FESTIVAALIVUOSI
2017
KOHDERYHMÄ
Lapset
NÄYTTELYTUOTANTO
Unikudelmia

Miten löytyivät unet kertoo pienestä höyhenestä, joka on eksynyt ja haluaa takaisin kotiinsa Unisaarelle. Matkallaan höyhen kohtaa Uni-Matin, joka rakentaa pilvistä veneen ja kutsuu iltataivaan pääskyset sitä soutamaan, ja he jatkavat etsimistä yhdessä. Eira Stenbergin lyyrisen kaunis satu on myyttinen syntytarina, joka tietää, mistä unet tulevat ja miksi unien joukkoon toisinaan eksyy jokunen Aaverannan painajainen.

Kenelle? Jokaiselle, joka haluaa tunnelmoida klassisen tarinankerronnan matkassa ja tietää, mistä unet oikeastaan ovat peräisin.

UNIMUNIA

-Oikeastaan minun kotini on sellainen lämmin ja pehmeä kuin tyyny, jolle lapsi painaa päänsä. Oikeastaan se on saari, sillä sen ympärillä on suunnaton meri. Mutta saaren ympärillä meri muuttuu maidoksi ja sen rantakivet ovat suuria munia, joissa kasvavat unet. (s. 75.)

Tee kävelyretki rannalle. Etsi sieltä erilaisiakiviä, joiden sisällä voisi kasvaa unia. Tutki kiviä tarkasti: Minkä värisiä ja muotoisia ne ovat? Miltäkunkinkiven pinta tuntuu ihoa vasten? Onko se sileä vai karhea, kylmä vai auringonlämmittämä? Ja lopulta, millainen uni sen sisällä voisi kasvaa? Ota mukaan kaikkein kiinnostavimmat kivet.

Kirjoitakullekin kivelle omauni:Millainen uni on kyseessä? Onko se hyvä uni vai painajainen? Seikkailu-uni vai haaveellinen päivätorkku? Kesäuni, talviuni, lentouni, aina samanlaisena toistuva uni vai jotain ihan muuta? Vai onko kiven sisällä kasvava uni sittenkin jonkinlainen olento? Millainen?

RUNOILIJAN KYNÄLLÄ

-Ehkä sinä voisit löytää jonkun runoilijan, kujersi metsäkyyhky viereisestä puusta. –Ne niin usein kirjoittavat ikävästä sulkakynillään.
-Sinä olet ajasta jäljessä, tiuskaisi talitintti. –Eivät runoilijat enää kirjoita sulkakynällä. (s. 76.)

Minkälaisella kynällä sinä mieluiten kirjoitat? Miksi? Kokeile kirjoittamista erilaisilla kynillä. Miltä kirjoittaminen tuntuu lyijykynällä? Entä tussilla, kuulakärkikynällä tai puuvärikynällä? Jos mahdollista, kokeile kirjoittamista myös perinteisellä täytekynällä ja nestemäisellä musteella.

Pidä itsellesi erilaisten kirjoitustapojen viikko!
Kirjoita maanantaina tajunnanvirtaa tussilla,
tiistaina paikankuvaus tietokoneella,
keskiviikkona erivärisiä ajatuksia puuväreillä,
torstaina salaperäinen viesti kännykällä,
perjantaina kummallinen kauppalista kuulakärkikynällä,
lauantaina paikankuvaus lyijykynällä ja
sunnuntaina muutama runonsäe täytekynällä tai hopeatussilla.

©Valveen sanataidekoulu 2017
Lumotut Sanat