Siirry sisältöön

Unilintu ja Uljas Sankari

Teos 2010
Katri Tapola ja Virpi Talvitie (kuv.)
GENRE
Kuvakirja
FESTIVAALIVUOSI
2017
KOHDERYHMÄ
Lapset
PROJEKTI, JOHON KIRJA LIITTYY
Unikudelmia

Yön maan valtakunnansalin avain on kadonnut ja paha uni uhkaa saada vallan. Vain kaksi pientä unennäkijää, Uljas Sankari ja Aatos Soturi, voivat pelastaa yön maan pahan unen kaaokselta. Katri Tapolan Unilintu ja Uljas Sankari on seikkailukertomus,jonka tapahtumapaikkana on outo ja ihmeellinen yön maa Kuorsaavine kuninkaineen, pahanunenlintuineen japuhuvine patsaineen. Virpi Talvitien upean värikäs kuvitus tavoittaa lumoavalla tavalla unien mahdottomat maisemat!

Kenelle? Unilintu ja Uljas Sankari tempaa mukaansaseikkailunnälkäiset viskarit, eskaritja pienet koululaiset,mutta sen surrealistinenunimaailmakiinnostaa isompiakin. Niinpä kirjaan liittyvistä sanataideharjoituksistakin osa on erityisesti pienille suunnattuja, osa parhaimmillaan nuorten ja aikuisten kanssa.

YÖN MAAN RITAREITA

Uljas Sankari ja Aatos Soturi ottavat tehtävänvastaan silloin kuin seikkailu kutsuu. Meidät on lyöty yön maan ritareiksi, ja siksi jokainen patsas, joka ainoa eläin vahtileijonasta ampuhaukkaan ja lisäksi koko Kuorsaavan kuninkaan hovi,tuntee meidät.

Liity yön maan ritareiden urheaan joukkoon! Mikävoisi olla sinun ritarinimesi yön maassa? Millainen onkypäräsi, kilpesi ja ritarinvaakunasi? Millaisin asein taistelet pelottavia painajaisolentoja vastaan? Keksi yön maan ritareille aivan uusi seikkailu, jossa olet itse mukana: kuka on kiipelissä, ja miten ritarit voivat auttaa? Muista, että unimaailmassa kaikki on mahdollista: pinkki hattara voi olla vaarallinentäsmäase ja terävin miekka sulaa käsiin kuin jääpuikko auringonpaisteessa.

HOX! Seuraavassa harjoituksessa voit keksiä ritarillesi myös omanratsun eli unilinnun.

UNILINTU

Unilintu on minun tuttuni. Unilintu tulee yön maasta ja minä nousen sen selkään. Minä valitsen mitä unta katson, sen taidon olen osannut pienestä pitäen, sillä tiedän miten unilintua ohjataan.

Uljas matkaa yön maahan oman unilintunsa selässä. Linnulla on yön maassa monta siivekästä toveria. Mikä niistä voisi olla sinun oma unilintusi? Millainen se on? Piirrä, maalaa, muovaile tai askartele oma unilintu. Miltä se näyttää? Miten voit kutsua linnun luoksesi? Miten unilintua ohjataan? Millaisiin uniin se sinut kuljettaa? Mitä unilintu tekee päivisin? Mitä se syö? Keitä sen perheeseen kuuluu? Missä sen koti on?

KUORSAAVAN KUNINKAAN AVAIN

Valtakunnansalin avain tippui kuninkaan taskusta, kun Hänen Kuorsaava Korkeutensa käveliunissaan ja löysi itsensä hummailemasta hattarakojulla.

Leikitään avaimenpiilotusta! Yksi leikkijöistä on pahanunenlintu ja saa piilottahuoneeseenKuorsaavan kuninkaan avaimen. Muut leikkijät ovat yön maan ritareita ja etsivät avainta. Pahanunenlintu antaa etsijöille vihjeen, joka on joko linnanpiha, puhuva patsas tai kellotorni riippuen siitä, onkoavain piilossa matalalla, keskitasolla vai korkealla.

Ritarit alkavat etsiä ja pahanunenlintu ohjaa heitä sanoen painajainen, jos etsijä on kaukana kohteesta tai hyvä uni, jos etsijä on lähellä. Ritareita voi ohjata myös sanomalla paranee, jos he lähestyvät avainta, tai pahenee, jos he kulkevat siitä poispäin. Avaimen löytänyt ritari saa olla seuraava pahanunenlintu.

TEKSTIN PALOJA, OMIA JA LAINATTUJA

silloin on tyyntä ja sileää
unet ovat kevyitä kuvia
saattelen unet kankaalle
silloin alkaa väärä valta
unilintu vie minut yön maahan
katselen vain hauskoja unia
pikinen ja kammottava kurkistaa
kaikki on toisin
vaikka minä kuinka yritän katsoa hyvää unta
yö muuttuu päiväksi ja päivä yöksi
on odotettava
uni kääntyy nurinpäin
unta ohjaan nyt minä
leijun yön halki
minä menen minne sattuu
uni on karannut
aamu saapuu pian
yritän katsoa hyvää unta
se tulee jostain kaukaa

Unilintu ja Uljas Sankari on täynnä upeaa unitekstiä. Lue kirjasta poimitut katkelmat läpi ja ala kirjoittaa omaa unista proosaa tai runoa niiden avulla. Voit valita yhden katkelman tekstisi aloitukseksi, keskelle tai loppuunja kirjoittaa omaa tekstiäsenympärille. Jos haluat, voit toki käyttäätekstissäsi useampaakuin yhtä katkelmaa.

UNIHÖYHENIÄ

Unet ovat kevyitä kuvia. Puhallan kuviin hengen ja ne leijuvat höyheninä sisälläni.

Hanki käsiisi erivärisiä höyheniä. Mieti, millaisia unia eri höyhenet kantavat sisällään. Voisiko vaaleansininen höyhen tuoda poutapilven pehmeän päiväunen ja myrkynvihreä painajaisen myrkkyliskoista? Kirjoita erilaisia unia pienille lappusille. Pujota neulan avulla höyhenistä ja unilappusista ohueen lankaan tai siimaan unienketju, jonka voit ripustaa vaikka ikkunalle tai sänkysi yläpuolelle.

©Valveen sanataidekoulu 2017
Lumotut Sanat