Siirry sisältöön

Matka Höyhenplaneetalle

Tammi 1990
Ritva Toivola
GENRE
Romaani
FESTIVAALIVUOSI
2017
KOHDERYHMÄ
Lapset
NÄYTTELYTUOTANTO
Unikudelmia

Miten voi kesyttää painajaisen? Millaista koulua nukkumatit käyvät? Miten unia kalastetaan? Kuinka voi matkustaa Höyhenplaneetalletai Unihiekkakuuhun? Nämä ja monet muut seikat selviävät, kun lähtee nukkumatti Kerkkosen matkassa uniavaruuteen. Ritva Toivolan Unihiekkakuu-sarja onsamaan aikaan huikean hauska ja kantaa ottavan viisas lastenromaanitrilogia. Sen upea uninen fantasiamaailma ja mahtavan vetävä juoni koukuttavat kenet tahansa!

Kirjasarjan toisessa osassa Nikomatkaanukkumattien kotiin Höyhenplaneetalle, sillä keksijäksi ryhtynyt Kerkkonen tarvitsee aivan välttämättä maapalloltaerään osan uusimpaan vekottimeensa. Salamatkustajina luutakopteriin pujahtavat myös Nikon lelut: Pelle ja Riepureetta.Mitä tapahtuu,kun luutakopteri hajoaa, ja nuket ja Niko joutuvat eroon toisistaan?

Kenelle? Tarina sopii ääneen luettuna jo päiväkoti-ikäisille, mutta siitä riittää lukemisen riemua myösisoille alakoululaisille. Täysin iätön ja ajaton kertomus –todellinen klassikko!

ELÄVÄ KONE

Kerran viikossa keittiön isossa komerossa asuva Pönttömahahirviö pääsi ulos. Se kulki huoneesta toiseen ahmien suuhunsa kaiken, mitä eteen sattui. (s. 7.)

Pönttömahahirvö on oikeastivain pölynimuri, vaikka sitä Pellenja Reetan on miltei mahdoton uskoa. Millainen olento voisi olla leivänpaahdin, sähköhammasharja, ruohonleikkuri, hiustenkuivaaja tai vaikkapa kuivausrumpu? Valitse jokin tuttu kodinkone ja tee siitä elävä olento! Mikä olennon nimi on? Millainen se on luonteeltaan? Mitä se tekee työkseen, ja mitä se syö? Miten olennon voi pitää tyytyväisenä? Mitä se tekee hermostuessaan?

SANKARIN KRUUNUJA, TAIKURIN VIITTOJA

Kerkkonen kömpi esiin, vilkaisi synkästi Reettaan ja luovutti hameen hänelle takaisin.Reetta puki sen päälleen tyytyväisyydestä säteillen. ”Minun leveäraitainen pyhähameeni on kohta pelastanut niin paljon nukkumattien ja nukkien henkiä, että sille pitäisi myöntää ensimmäisen luokan hengenpelastusmitali”, se kehuskeli. (s. 102.)

Millainen olisi täydellinen asu supersankarille?Entäpä nukkumatille, erityisen aralle koululaiselle –tai juuri sinulle? Millaisia ainutlaatuisia erikoisominaisuuksia asuunvoisi liittyä? Keksi, piirräja kirjoita jokin ihmeellisen uniikkiasukokonaisuus mullistavine erikoisominaisuuksineen!

HOX! Jos oletjo keksinyt oman nukkumattikoululaisen(ks. Kaukana Unihiekkakuussa-kirjan sanataideharjoitukset), voit suunnitella täydellisen asunhänelle!

MYYNTIPUHE

Sambakaruutti on yksi tämän vuosisadan jos ei suurimmista niin kuitenkin hauskimmista keksinnöistä. Se on kone, joka on suunniteltu täällä Hämäräisen kaupungissa, huomatkaa: siis täysin kotimaista valmistetta. Sen kehittelijä on nerokas nuori keksijämme Kerkkonen.Hän on tehnyt sen kaikkien meidän iloksi. Ajatelkaa, miten mukavaa! Teidän ei enää tarvitsetanssia itse, vaan sambakaruutti tekee sen puolestanne. (s. 33–34.)

Kerkkonen on keksinyt melkoisenmuotikoneen, jonka avulla kuka vain osaa tanssia mitä tahansa. Lukekaa sambakaruutin myyntiesittelystä kirjan sivuilta 33–38. Jutelkaa mainoksista ja myyntipuheista: Miten mainostai myyjä pyrkii vakuuttamaan ostajaehdokkaan? Mitä mainoksia teillä on jäänyt mieleen? Millainen on hyvä mainos? Entä huono? Miksi?

Kirjoittakaa hulvattoman ylitsepursuaviamyyntipuheita, joissa kauppaatteedellisissä sanataideharjoituksissakeksittyjä asukokonaisuuksia, eläviä koneitatai jotain ihan muuta. Esittäkää myyntipuheita myös ääneen!

SAALISTA UNTEN MERESTÄ

Meriunet hyppiä loiskuttelivat isoissa vesitynnyreissä kuin kalat ja tynnyrien reunan yli vilahti joskus jotakin kullalta välkkyvää. Niko olisi mielellään kurkistanut, miltä meriunet näyttivät, mutta tynnyrin reuna oli liian korkea.

”Taatusti tuoreita meriunia! Oikein vilkkaita ja eläväisiä. Montako haluat ostaa?” kysyi myyjä, kun näki Nikon kiinnostuksen.(s. 32.)

Millaisiaolentoja meriunet oikein ovat? Muistuttavatko ne ollenkaan kaloja, merenneitoja, delfiinejä, meritähtiä, rapuja tai merileijonia?Vai ovatko ne outoja sekoituksia monista vedeneläjistä?Maalaa ihmeellinenmeriuni. Mieti myös, minkälaisissa olosuhteissa se viihtyy Untenmeressä. Minkä kokoiseksi meriuni voi kasvaa, ja kuinka vanhaksi se voi elää? Onko se harvinaisuus vai oikein tyypillinen tapaus? Mikä sen nimi on?

EXPRESS, UNIPIKAPOSTIA

Kun Niko aamulla heräsi, hän löysi tyynynsä päältä kirjeen. Siihen oli liimattu punainen paperiliuska, jossa luki: Express, Unipikapostia. (s. 109.)

Oletko jo keksinyt oman nukkumattikoululaisen (ks. Kaukana Unihiekkakuussa-kirjan sanataideharjoitukset)? Millaista unipikapostia Unihiekkakuussa kouluaan käyvä nukkumattivoisi lähettää Höyhenplaneetan kotiväelle, parhaalle kaverille tai vaikka isovanhemmille? Kirjoita uninen pikakirje.

©Valveen sanataidekoulu 2017
Lumotut Sanat