12.11.2016
Toisin silmin –yhteisötaidetapahtuma
Kulttuuritalo Valve


Toisin silmin –yhteisötaidetapahtuma 12.11.2016 tuo esille taidetta, jossa on tuulahduksia monilta eri mantereilta.
Ohjelmassa on Toisin silmin -lyhytelokuvan ensi-ilta Elokuvateatteri Studiolla, kaikille avoimia taidetyöpajoja, esityksiä ja taidenäyttely. Koko tapahtuman teemana on yhteinen ihmisyys, ja sen kautta halutaan edistää kulttuurien välistä kohtaamista taiteen keinoin. Tapahtumassa voi osallistua yhteisötaideteoksen “Kivi” tekoon, saada itselleen aidon hennatatuoinnin tai vain nauttia ohjelmasta.


OHJELMA:

12.00-12.30 TAPAHTUMAN AVAUS – VALVEEN KAHVILA KONST O. DELI
Seppo Tauriainen alias Klovni Sebastian esiintyy Valveella miimisellä “Kauko Kaipuu” –hahmollaan, jossa yhdistyy mykkäfilmien miimisyys ja sirkus.
Avaussanat, Sanna-Maija Karjalainen (projektikoordinaattori)
Yhteisötaideteoksen “Kivi” esittely. Tervetulokahvit.

12:30-13.20 TOISIN SILMIN LYHYTELOKUVAN ENSI-ILTA - ELOKUVATEATTERI STUDIO
Valveen Elokuvateatteri Studiolla (2.krs)
Elokuvassa taiteentekijät ja maahanmuuttajat pohtivat sitä, miten taide voi edistää kulttuurien välistä kohtaamista.
Studiolla on paikalla Toisin silmin -elokuvan tekijä ja mediataiteilija Sami Hänninen sekä elokuvassa haastateltu Mika Kiviniemi (Kulttuuriosuuskunta Ilme). Myös elokuvassa mukana oleva Kauko Kaipuu esittäytyy. Keskustelu elokuvan teemoista jatkuu Valveen kahvilassa.
(Elokuvan kesto 30 min. Vapaa pääsy.)

13.20-14.10 TOISIN SILMIN -lyhytelokuvan toinen näytös -  ELOKUVATEATTERI STUDIO
(Elokuvan kesto 30 min. Vapaa pääsy.)

13.30- 14.15 KAUKO KAIPUU ESIINTYY - KAHVILA

14.15-14.45 RYTMIRYHMÄ UH AH FEATURING KAMEL JA KAAKINEN – VALVEEN KAHVILA KONST O. DELI
Taidenäyttelyn ”Kulkijoiden kuvat” avaus.
Rytmiryhmä Uh ja Ah featuring Kamel ja Kaakinen esittävät eksoottisia rytmejä pohjoismaisin maustein - tällä kertaa mukana esityksessä on Kamel Bahgat, jonka laulun myötä pääsemme nauttimaan egyptiläisestä rytmimusiikista Kaakisen säestyksellä.
Taidenäyttelyssä on esillä valokuvia ja videohaastatteluita sekä esitellään Kulttuurinen pop up -olohuone ”Kotoilukolo” ja kohtaamista edistävä taidepaja ”Kotoilupaja”.


14.45-15.45 YHTEINEN IHMISYYS – KAIKILLE AVOIN KESKUSTELUTILAISUUS - KAHVILA
Kauko Kaipuun miiminen osallistava esitys.
Keskustelun taiteen kautta vaikuttamisesta ja kulttuurisesta maahanmuuttotyöstä alustaa Pirjo Roponen-Lunnas Kulttuuurivoimalasta (Oulu). Paikalla myös Pohjois-Suomen Somalialainen tukiyhdistys (pj Abdishakur Hassan, Oulu), Arktiset maahanmuuttajat (Nafisa Yeasmin, Rovaniemi), Riitta Kemppainen Lappilainen –lehti, (Roi), Kulttuuriosuuskunta Ilme: (Oulu)

15.45-16.00 ELOKUVAMUSIIKKIA – VALVEEN KAHVILA KONST O. DELI
Trubaduuri-säveltäjä Jarmo Kantola esittää Toisin silmin -elokuvan musiikkia sekä omia suomenkielisiä kappaleitaan.

klo 12-14 ”PULLOPOSTIA” Sarjakuvatyöpaja. Sarjakuva kohtaamisen välineenä – KONSTILA
Konstilassa on kaikille avoin sarjakuvatyöpaja, jota vetää sarjakuvataiteilija Tiia Veijola. Pajassa esitellään eri sarjakuvamenetelmiä, joilla voi tuoda tarinoita esille visuaalisesti ja ei-kielellisesti.

klo 12-16 ”KIVI ” Yhteisötaidetyöpaja - KONSTILA
Maalaa oma unelmasi kiveen! Maalaus voi olla vaikkapa mandala, kuva tai teksti omalla kielelläsi. Yhteisötaideteostyöpajassa maalattuja kiviä käytetään myöhemmin yhteisötaideteoksessa, jonka sijoituspaikka sovitaan myöhemmin. Voit maalata myös kiven mukaasi.

klo 13-16 HENNATATUOINTI – hennatatuointipisteessä sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus saada hennatatuointi, jonka valmistaa somalialainen hennataiteilija aidoin perinteisin menetelmin. Yleisölle maksuton!

 

TUOTANTO JA YHTEISTYÖ:

Toisin silmin -yhteisötaidetapahtuma on osa Kansalaisfoorumin Taidelähtöinen vaikuttaminen -kehittämishanketta Toisin silmin 2016, jossa etsitään keinoja taiteen kautta tapahtuvaan vaikuttamiseen ja osallistuvuuden lisäämiseen. Tapahtuman järjestelyt on tehty yhteistyössä mm. Kulttuurivoimalan, Kulttuurikeskus Valveen, Oulun somalialaisen tukiyhdistyksen, Oulun Elokuvakeskuksen ja Kahvila Konst O’ Delin kanssa.Info: 0505217155/Toisin silmin-