03.03.2018-04.03.2018
Valtakunnallinen monologikilpailu 2018
Valvesali Valvenäyttämö

Aikaisemmin 20 kertaa Pieksämäellä järjestetty Monologikilpailu siirtyy kahden välivuoden jälkeen Ouluun yhdessä Teatterimaraton-festivaalin kanssa. Järjestämisvastuun ottavat ensimmäisen monologikilpailun perustaja Janne Kuustie, Teatteri Akseli Klonk sekä viimeiset 11 vuotta tapahtumaa järjestänyt Saku Heinonen.

Kilpailun ohjelmassa:

LAUANTAI 3.3.2018

Markus Kaarto (Ylivieska): SIKAMAKEETA

Valvenäyttämö klo 12.20 – 13.20

Sikamakeeta on viiltävä tragikomedia tavallisesta tuotantosiasta pohdiskelemassa omaa elämäänsä ja kuolemaansa 2x2 metriä mittaisen neliön sisässä. Tämä ikuinen optimisti, joka hyväksyy kohtalonsa, pohtii oman elämänsä tärkeyttä luennoimalla innokkaasti sen vaiheista. Teurastus on ennen kaikkea juhlapäivä. Hän myös säälii sianhoitajan yksinäistä ja tarkoituksetonta elämää, jolla ei koskaan tule olemaan mahdollisuutta kuoleman jälkeiseen ostoon ja kulutukseen.

Käsikirjoitus: Raymond Cousse
Ohjaus ja dramatisointi: Heikki Knuutila
Roolissa: Markus Kaarto
Esityksen kesto: 60 min
Ikäsuositus: Ei sovellu lapsille

 

Topi Mikkola (Kuhmo): LAPIN PUNAISET HANGET

Valvesali klo 13.40 – 15.00

Lapin punaiset hanget on näyttämömuotokuva Annikki Kariniemen näköisestä pohjoisen kirjailijasta. Monologi kuvaa kirjailijan viimeisen illan, jossa hän käy läpi vaiherikasta elämäänsä, josta ei dramatiikkaa puutu. Kirjailijan eletyn elämän vaiheissa nousevat esiin sota-ajan äärimmäiset olosuhteet sekä naiseksi ja arvostetuksi kirjailijaksi kasvamisen tuskat ja ilot. Samalla tarinan keskiöön nousee kirjailijan rakkaus kahteen erilaiseen mieheen, joista toinen on sotilas ja toinen rauhan mies.

Lapin punaiset hanget sai ensiesityksensä Kemin kaupunginteatterissa 18.2.2014 ja se on Topi Mikkolan 65-vuotisjuhlamonologi, joka juhlistaa samalla myös hänen 25 vuotta kestänyttä Rosa Liksomin kirjoittamien tekstien esittämistä suomalaisilla teatterilavoilla.

Teksti: Rosa Liksom
Sovitus ja ohjaus: Jani Manninen
Roolissa: Topi Mikkola
Esityksen kesto: 80 min

 

Otto Rokka (Helsinki): ESKAPISTI

Valvenäyttämö klo 15.20 – 15.50

Eskapisti on musiikillinen esitys ihmisestä, joka manipuloi muita saadakseen haluamansa, ja joka on riippuvainen kaikesta mielihyvästä, jotta hänen ei tarvitsisi kohdata itseään.
Karskin leuhkan huumorin omaava, hengästyttävä ja hämmentävä Eskapisti on kirjoitettu haastattelumateriaalien, tutkimuskirjallisuuden ja yhteisten keskustelujen pohjalta.

Eskapisti-monologissa Taideyliopiston näyttelijäntyön koulutusohjelmassa opiskeleva Otto Rokka venyy
taidokkaasti monipuoliseen ilmaisuun. Eskapistin on ohjannut helsinkiläinen näyttelijä, ohjaaja ja teatteriopettaja Misa Palander, joka näyttelee mm. tv-sarjassa Ex-onnelliset.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Misa Palander
Musiikki: Otto Rokka
Tekniikka: Riikka Koskinen
Roolissa: Otto Rokka
Esityksen kesto: 30 min

 

Irene Tikka (Rovaniemi): LAHJA

Valvesali klo 16.10 – 17.25

Tommi Kinnusen romaaniin Neljäntienristeys pohjautuva monologi Lahja piirtää koskettavasti kuvan naisesta, joka jää ulkopuoliseksi omassa elämässään. Esityksen kuvaamalle aikakaudelle on tyypillistä ahtaat käsitykset naisen asemasta sekä puhumattomuus, joka patoaa pinnan alle kipeitä asioita. Millaisiin tekoihin ihminen ajautuu epätoivossaan, ja onko sovinnon tekeminen itsensä kanssa lopulta mahdollista?

Lahja on Teatteri Aurore B:n Suomi 100-vuoden teemateos, joka muistuttaa, miten viimeisen sadan vuoden aikana on tapahtunut iso muutos naisen asemassa sekä asenteissa mm. homoseksuaalisuutta kohtaan. Rovaniemeläinen esittävän taiteen ammattilaisista koostuva vapaa ryhmä Teatteri Aurore B on aiemmissa kansallisesti palkituissa ja kritiikeissä kiitetyissä esityksissä Helene ja Vera käsitellyt naisia erityisissä elämäntilanteissa.

Dramatisointi ja ohjaus: Sinikka Sanelma
Roolissa: Irene Tikka
Valosuunnittelu: Riikka Vuorenmaa

 

Manoel Pinto (Turku): MAAHANMUUTTAJAN POIKA

Valvenäyttämö klo 18.00 - 18.40

Kuka olet, jos suvun toinen puoli on Lieksan oikeistolaisia ja toinen taas bororo-alkuperäiskansaa? Millaista on olla TPS:n ainoa tummaihoinen pelaaja? Maahanmuuttajan poika on tarina perheestä, nuoruudesta ja oman polun etsimisestä. Räppiä sisältävä omaelämänkerrallinen monologi kertoo kasvutarinan, kuvauksen muuttuvasta Suomesta ja tasapainottelusta kahden kovin erilaisen identiteetin välillä.

Manoel Pinto on puoliksi brasilialainen näyttelijä ja hip hop -artisti. Hän toimii Mundo Ensemblen taiteellisena
johtajana. Pinto on vaikuttanut mm. yhtyeissä Kärkäs & Vaiheilijat, RCM-House Band, sekä Mano & Aitoaho.

Käsikirjoitus: Manoel Pinto
Ohjaus Misa Palander
Valot ja äänet Lari Palander
Rooleissa: Manoel Pinto
Esityksen kesto: n. 40 minuuttia

 

Annina Rokka (Oulu): SOTALAPSI

Valvesali klo 19.00 - 20.45

Sotalapsi on koskettava teatteriesitys Oulun sotalasten omista kokemuksista. Oulun seudun sotalapset ry julkaisi vuonna 2010 kirjan Suuri matka vieraalle maalle, johon lähes 70 yhdistyksen jäsentä kirjoitti kertomuksia omista kokemuksistaan. Tästä kirjasta ja kymmenestä henkilöhaastattelusta on TariNoita-tuotanto muokannut esityksen, joka tuo aiheen myös nuorempien sukupolvien tietoisuuteen, jotta nyt sotien takia monet maahanmuuttajat ymmärrettäisiin oikein, ja että heitä tuettaisiin perheittäin kaikissa vastaanottavissa maissa.

Ohjaus: Mikko Korsulainen
Sävellys ja muusikko: Erkki Lampén
Rooleissa: Annina Rokka
Kesto: 1h40 min

 

Kímmo Hirvenmäki: MILJOONA HYVÄÄ SYYTÄ

Valvenäyttämö klo 21.10 - 22.20

Äiti on sairaalassa. Isä sanoo, että hän on tehnyt jotain tosi tyhmää. Äiti on surullinen. Joten seitsenvuotias alkaa tehdä listaa. Kaikista mahtavista asioista maailmassa. Kaikista elämisen arvoisista.

1. Jäätelö
2. Lumisodat
3. Se kun saa valvoa pitkään ja katsoa telkkaria
4. Raidalliset jutut...

Asioista, jotka pikkupojasta ovat tosi siistejä. Äiti ei välttämättä ole samaa mieltä. Aika kuluu, vuodet vierivät, pojasta tulee mies. Lista elää omaa elämäänsä.

Miljoona hyvää syytä on näytelmä masennuksesta ja rakkaudenteoista. Lavalla on yksi näyttelijä ja kaikki mahtavat asiat.

Miljoona Hyvää syytä on Duncan Macmillanin kirjoittama, Kimmo Hirvenmäen suomentama ja esittämä monologi, joka on työstetty kasaan yhdessä ohjaaja Riku Innamaan kanssa. Ensi-ilta oli huhtikuussa 2017 Kemin kaupunginteatterilla, ja esitykset jatkuvat yhä.

"Minulle MHS on ollut teatteriurani ehdottomia huippukokemuksia. Esityksen luonteenkin vuoksi jokainen veto on itsellenikin yllättävä, ainaisesti elävä ja palkitseva." (Kimmo Hirvenmäki)

Työryhmä: Kimmo Hirvenmäki & Riku Innamaa
Esityksen kesto n. 1 h 15 min. Ei väliaikaa

 

SUNNUNTAI 4.3.2018

Pirkko Uitto: KUKA LOHDUTTAISI NYYTIÄ

Valvesali klo 11.00 - 11.40

Kuka lohduttaisi Nyytiä -esitys osallistuu keskusteluun yksinäisyydestä - lasten, nuorten, vanhojen, kenen tahansa yksinäisyydestä. Rakastetun Tove Janssonin klassikkokirja Kuka lohduttaisi Nyytiä vuodelta 1960 käsittelee yksinäisyyden, ujouden, ulkopuolisuuden, rohkeuden löytämisen ja rakkauden teemoja. Tämä lohtua ja toivoa antava viisas tarina kertoo siitä miten pelon voi voittaa unohtamalla itsensä ja antautumalla seikkailuun.

Kuka lohduttaisi Nyytiä -esitys on läpisävelletty lauluiksi ja säveltäjä Kaj Kangas on ottanut inspiraation alkuperäisen kirjan kuvituksesta ja musiikin sovitusten tyylilajit vaihtelevat laulelmasta, rock’n rolliin, bluesiin, reggaehin, bossa novaan, jazziin ja oopperaan.

Kuka lohduttaisi Nyytiä -esityksen erityispiirre on se, että viittomakieli on integroitu esitykseen sisään. Esitys sisältää myös vuorovaikutteista kanssakäymistä yleisön kanssa. Tove Janssonin ainutlaatuinen visuaalinen maailma on toteutettu suoraan kirjan kuvituksesta tehtyjen projisointien avulla. Esityksessä hyödynnetään myös nukketeatterin ilmaisukeinoja

Solistikertoja: Pirkko Uitto
Ohjaus: Eero Enqvist
Musiikki: Kaj Kangas
Projisoinnit: Otto Laakso
Ikäsuositus 3-103 v.
Kesto n. 40 min

Huom! Tämä esitys on kilpailun ainoa koko perheelle soveltuva esitys. Esitysaika on su 4.3. klo 11.00-11.40 ja esityksen jälkeen Valveen kahviossa on keikalla Soiva Siili -yhtye.

 

Regina Launivuo: KOLME

Valvenäyttämö klo 12.00 - 12.35

"Mä en kerro tätä koska mä haluan. Mä kerron koska pyydettiin."

Monologinäytelmä Kolme on monitaiteellinen projekti, jossa yhdistyy elementtejä dokumenttiteatterista, fyysisestä teatterista sekä multimediateatterista. Yhden naisen tarina, joka on eri elämänvaiheissa kohdannut kolme miestä. Tämä työ kertoo fyysisestä ja henkisestä väkivallasta, kivun ylipääsemisestä, naisen voimasta, siitä että pelottavimmatkaan hetket elämässämme eivät määrittele meidän olemusta. Tämä näytelmä on hymni kaikille naisille, kauniille, vahvoille ja upeille, kaikesta huolimatta.

"Monologinäytelmä Kolmen teksti syntyi kun pyysin Veera Tyhtilää kirjoittamaan minulle monologin joka käsittelee naisiin kohdistuvaa väkivaltaa esitettäväksi Eve's Ribs festivaalilla Pietarissa. Silloin teksti esitettiin lukudraaman muodossa. Viime keväänä pyysin Tanya Weinsteinia ohjaamaan minulle tämän hienon tekstin ja Mikko Lampisen suunnittelemaan audiovisuaalista puolta. Yhteistyömme toimi saumattomasti, näkemykset kohtasivat ja tuntui että olemme tärkeän asian äärellä. Esitys sai ensi-iltansa Helsingissä, Valtimonteatterissa 6.8, sittemmin se on esitetty Irkutskin draamateatterissa, Pietarissa Leghkije Ljudi art-space tilassa, sekä kulttuurikeskus Caisassa."

Teksti: Veera Tyhtilä
Ohjaus: Tanya Weinstein
Valo-, ääni- ja videosuunnittelu: Mikko Lampinen
Näyttelijä : Regina Launivuo
Kesto: 40 min

 

Jussi Lankoski (Helsinki): KOSTAJA

Valvesali klo 13.00 - 13.50

Kostaja on Jouko Turkan kirjallisista töistä koostettu lausuntaesitys. Kuumeenomaisia näkyjä sisältävässä karnevalistisessa näyttämöteoksessa kuullaan lainauksia Finlandia-ehdokkaana olleesta teoksesta Häpeä (1994), sekä Turkan aiemmista kirjoista Aiheita (1982) ja Selvitys oikeuskanslerille (1984).

Jussi Lankoski on kolmekymppinen kankaanpääläisjuurinen näyttelijä ja ohjaaja, joka valittiin Veikko Sinisalo -kilpailussa Vuoden nuoreksi lausujaksi vuonna 2016. Kostaja on Kajaanin Runoviikon tilaama teos, jonka ensi-ilta oli Kajaanissa 9.7.2017

Käsikirjoitus: Jouko Turkka
Ohjaus ja Rooleissa: Jussi Lankoski
Kesto: 50 min
Ikäsuositus: 12+

 

Laura Sillanpää (Turku): RAPU

Valvenäyttämö klo 14.30 – 15.15

Rapu kertoo naisen ja ravun kohtaamisesta. Rapu etsii turvapaikkaa naisen ruumiista. Esitys kertoo siitä, mitä tapahtuu silloin, kun jokin odottamaton valtaa elintilaa elämässämme. Rapu on traaginen, absurdi ja koominen tarina naisen ja ravun yhteiselosta. Rapu on metaforinen mutta fyysinen esitys, jossa naisen arjen keskeyttää merellinen maailma, joka valtaa hänen asuntonsa. Veden pinta nousee, vettä on pian kaikkialla. Naisen on taisteltava, jotta hän voi löytää hätäuloskäynnin. Rapu on selviytymistarina täynnä toivoa.

Laura Sillanpää on turkulaisessa Aura of Puppetsissa vaikuttava nukketeatteritaiteilija, joka lopettelee luovan kirjoittamisen ja kirjallisuuden opintoja Turun yliopistossa. Hän on tehnyt töitä niin nukenrakentajana kuin näyttelijänä ja nukettajanakin eri ryhmien ja taiteilijoiden kanssa mm. Edouard Baerin, Le Théatre de Jarnisyn, Strasbourgissa Tohu Bohu Théâtre’n, Pariisissa Eric de Sarrian ja Normandiassa Le Théâtre de l’Illusian ja Yngvild Aspelin Cie Plexus Polaire -teatteriryhmän kanssa.

Esitys, konsepti, käsikirjoitus: Laura Sillanpää
Ohjaus: Yngvild Aspeli
Nukenrakennus: Polina Borisova
Nuketusohjaus: Pierre Tual
Musiikin sävellys: Roosa Halme
Esityksen kesto 55 min
Ikäsuositus: 12+

 

Kati Keskihannu (Turku): KIRJEITÄ KUOLEMALLE

Valvesali klo 15.40 - 16.35

Kirjeitä kuolemalle on monologi lapsen kuolemasta. Se lähestyy vaikeana pidettyä teemaa pitkäaikaissairaan lapsen sairaalakokemusten ja kuolemanpelon kautta. Esityksessä ääni annetaan kymmenvuotiaalle tytölle, joka kirjoittaa kirjeitä keksimälleen Kuolema-hahmolle. Kuoleman antamia vastauksia tärkeämpiä ovat kuitenkin esiin nostetut kysymykset. Vaikka tarinan lähtökohdat ovat dokumentaarisia, pohjautuen myös Keskihannun omiin lapsuudenkokemuksiin sairaaloista, ei käsikirjoitus sellaisenaan ole tositarina. Se ei ole suora toisinto yhdenkään todellisen perheen kokemuksista, vaan fiktiivinen näyttämö- käsikirjoitus.
Esitys toteutetaan projisointikankaasta valmistetussa kupolikatoksessa. Kollaasitekniikkaa, piirrosta, valokuvaa ja videota yhdistelevä tausta-animointi sekä teosta varten sävelletty musiikki tukevat näyttämötyöskentelyä ja saavat yhdessä aikaan moninaisia kerronnan keinoja hyödyntävän kokonaisuuden.

Kati Keskihannu on lastenkulttuuriin ja perhetyöhön erikoistunut teatteri-ilmaisunohjaaja, joka toimii myös Turun Yliopistollisessa sairaalassa Sairaalaklovnina

Käsikirjoitus ja roolissa, Kati Keskihannu
​Ohjaus ja käsikirjoitus: Reetta Vehkalahti
Tausta-animaatiot Jussi Virkkumaa
Sävellys, äänisuunnittelu: Kari Mäkiranta
Teknikko ja valosuunnittelu Henri Kivistö
Koreografinen apu: Kaisa Koulu
Esityksen kesto: 55 min
Ikäsuositus: 8+

 

Eeva Putro (Helsinki): MIRKKA

Valvenäyttämö klo 17.00 - 18.00

Mirkka on monologi elokuvantekijästä, joka aikoo tehdä elokuvan Mirkka Rekolasta. Näytelmä pohjautuu mm. teoksiin Tyhjä pöytä on tilattu (Katja Seutu) sekä Virran molemmin puolin (Mirkka Rekola).

Eeva Putro on Pietarin Teatteritaiteen akatemiasta valmistunut freelancer-näyttelijä, joka on näytellyt lukuisissa tv- ja elokuvatuotannoissa (Sorjonen, Varasto 2, Tuntematon sotilas, Pää edellä, Tulen morsian, Kohtuuttomuuksia, Onnenonkija, Ei kiitos, Ainoat oikeat, Roba, Sirocco, Klikkaa mua, Kotikatu)

Käsikirjoitus ja ohjaus: Heikki Huttu-Hiltunen
Rooleissa: Eeva Putro
Esityksen kesto: 60 min
Ikäsuositus: 13+


Liput: 16 €, 13 € eläkeläiset, 10 € opiskelija ja työttömät, 6 € lapset alle 12 v. Valveen lippumyymälä ja www.ticketmaster.fi

Myynnissä myös kilpailupassi, jolla sisäänpääsy kaikkiin kilpailuesityksiin. Passin hinta: 100 €, 80 € eläkeläiset, 60 € opiskelijat ja työttömät.

Valveen lippumyymälä palvelee lauantaina 3.3. klo 12-21.10 ja sunnuntaina 4.3. klo 10.30-20.00

Lisätietoja: www.akseliklonk.fi