02.11.2019-08.12.2019
Susanna Majuri: VEDENTUNTO
Pohjoisen valokuvakeskuksen galleria

Uneksia

 

odotan sinua

järvessä

 

kääntelen hopeisia kiviä sinisten

sormieni välissä

katselen kasvojani uhmaamassa

aaltojen aikaa

 

tule ja käy makaamaan vierelleni

sivele vartaloani niin kuin

muinoin

 

olen valkea lumme ja ruusu

odotan sinua

järvessä

 

Vigdís Grimsdóttir, käännös Tapio Koivukari

 

Veden tuntu –näyttelykokonaisuus rakentuu osin Susanna Majurin aiemmalle teossarjalle Odotan sinua vedessä. Näyttelyssä nähdään myös Veden tuntu ja Sense of Earth –sarjojen kuvia. Uudet kuvat ovat kasvaneet muistiinpanoista, harjoittelusta, omaelämäkerrallisuudesta ja kohtaamisista ihmisten kanssa. Majuri käsittelee teoksissaan luottamista, turvallisuutta, kontaktia ja kehollisuutta. Hän tutkii perhettä ja ihmisten välisiä yhteyksiä. Nyt nähtävässä näyttelykokonaisuudessa Susanna Majuri on löytänyt vahvuutensa tarinankertojana. Hän leikkii valokuvallisella fiktiolla ja sen mahdollisuudella toimia tunteiden kohtaamispaikkana.

Majuri käsittelee omaelämänkerrallisia aiheita fiktiivisen valokuvakerronnan keinoin. Hänen työskentelytapansa on päiväkirjamainen ja elokuvallinen. Majuri antaa sanojen synnyttää kuvia, joilla hän kirjoittaa ihmissuhteista ja elämästä, ihastumisesta, rakastamisesta ja menettämisestä. Toivosta ja ilosta. Kaikkea kannattelevasta valosta ja vedestä.  Vesi on teoksissa toistuva elementti, joka toisinaan paljastaa ja toisinaan kätkee tukahdutettuja tunteita. Majuri kuvaa veden läpi kuin maalaten. Vesi kannattelee hahmoa ja sulauttaa sen yhteen ympäristönsä kanssa.

”Näen suomalaisen luonnon valokuvieni tarinoiden tapahtumapaikkana. Maisemassa on minulle vahva nostalginen vetovoima. Etsin yhä alkuperääni. Seuraan vettä. Joskus siitä näkyy vain aavistus. Vesi on kulkureitti, tuntu kodista, alkumme. Luonto on erityinen. Muinaisranta, jokilaakso, siirtolohkareet, joet, vesiputoukset, lähteet. Maan sisältä pintaan purkautuva vesi. Ja muita vesiä. Lukemattomat jääkaudet ovat muovanneet maisemasta ainutlaatuisen. Se herättää kysymyksen millaista oli ennen meitä ja millaista on meidän jälkeemme. Maisema saattaa muuttua, mutta tarinat toistuvat läpi aikojen.”

Näyttelyn valokuvateokset on painettu lasille. Lasi pysäyttää veden liikkeen ja muodostaa jäisen pinnan kuvan ylle. Aika on säilössä, pysähdyksissä. Muisto tallennettuna ja esillä. Valokuvallisissa videoteoksissa liikutaan toden ja kuvitellun kerroksellisuudessa. Kerran pysäytetty vesi saa nyt liikkua ja liikuttaa sinua, muuttua ja muuttaa sinua. Kuvaa katsoessaan saa jättää painonsa veteen, olla kannateltavana, syleilyssä,  turvassa. Kuitenkin myös maanpäällä voi olla turvallista, ilman veden suojaavaa piilopaikkaa.

 

Lisää taiteilijasta: susannamajuri.com

Näyttely esitellään kulttuuritalo Valveen Kiertelemättä –näyttelyopastuksella 7.11.2019 klo 17.

http://www.photonorth.fi/