Galleria Oskari Jauhiainen, Kiimingin Syke-talo

Gallerian vaihtuvien näyttelyiden tilassa:

12.4. – 6.5.2017 Sielusta siveltimeen - Kiimingin lukion sekä Jokirannan ja Laivakankaan koulujen oppilastöiden näyttely

Sielusta siveltimeen –näyttely esittelee Kiimingin koululaisten ja lukiolaisten töitä. Näyttelyyn on koottu kiinnostavia oppilastöitä lukuvuodelta 2017 kolmelta Kiimingin koululta: Laivakankaan koululta, Jokirannan koululta ja Kiimingin lukiosta.

Näyttelyn töiden tekniikat vaihtelevat perinteisistä öljyvärimaalauksista villeihin romutaideveistoksiin, joissa materiaalina ovat vanhat lelut, kierrätyskuntoiset tietokoneet ja erilaiset pakkausmateriaalit. Lukuvuoden aikana on tutustuttu moniin tekniikoihin ja tapoihin tehdä taidetta. Taidehistorian havinaan on sukellettu omilla muotoilukokeiluilla ja kultakauden maalauksista inspiroitumalla. Tärkeää on se, että oppilaan omalle ilmaisulle jää aina tilaa! Näyttelyn töihin onkin aina maalattu tai muotoiltu pieni pala oppilaan sielunmaisemaa. Oli se sitten kaipuu kauniisiin maisemiin, huoli maailmanpolitiikasta tai tarve rikkoa villisti rajoja, niin taide antaa kaikkeen siihen mahdollisuuden ja tässä näyttelyssä se varmasti välittyy katsojalle. Tietenkin näyttelyssä on esillä myös Kiimingin lukiolaisten upeat lukiodiplomityöt.

Kuva: Marianna Liukkonen

 


Kiimingin Syke-talossa sijaitseva Galleria Oskari Jauhiainen esittelee kiiminkiläissyntyisen kuvanveistäjä Oskari Jauhiaisen (1913–1990) elämäntyötä. Galleriassa on perusnäyttelyn lisäksi vaihtuvien näyttelyiden tila, jonka ohjelmistosta vastaa kulttuuritalo Valve.

Galleria Oskari Jauhiainen
Kirjastokuja 1
90900 Kiiminki 

Avoinna
ma-to 9-19
pe klo 9-17
la 9-15

Lisätietoja:
http://www.ouka.fi/galleria-oskari-jauhiainen


TULEVAT NÄYTTELYT:

10.5. – 3.6.2017 Kiimingin koululaisten näyttely

7.6. – 1.8.2017 Hilja Tolvanen - maalauksia Oulun taidemuseon ja Oulunsalon kokoelmista

5.8. – 2.9.2017 Unikudelmia - osia Unikudelmia-näyttelyn suuresta kokonaisuudesta

6.9. – 30.9.2017 Paula Saari

 

MENNEET NÄYTTELYT:

15.3. – 8.4.2017 Meeri Koutaniemi & Hanna Jensen: Ikinä en sano, että juurihan tuon kysyit

Ikinä en sano, että juurihan tuon kysyit -valokuvaprojekti on valokuvaaja Meeri Koutaniemen, toimittaja Hanna Jensenin ja Pihlajalinnan yhteinen valokuvanäyttely joka yhdistää muistisairaiden, omaisten ja Pihlajalinnan henkilökunnan valokuvia ja koskettavia tarinoita niiden takana.

Meeri Koutaniemi on palkittu valokuvaaja, joka on kuvannut kuvareportaaseja ympäri maailmaa. Koutaniemen teoksia on ollut esillä yli 40 näyttelyssä ympäri maailmaa. Hänet on valittu Vuoden lehtikuvaajaksi vuosina 2013 ja 2014. Koutaniemi on palkittu työstään kansainvälisesti Saksassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa.

Hanna Jensen on helsinkiläinen kirjoittaja, journalisti, kirjailija ja tarinankertoja, jolla on omakohtaista kokemusta muistisairaan läheisen kanssa. Kirja 940 päivää isäni muistina on Jensenin kirjoittama tietokirja ja kertomus muistisairaan elämästä ja tämän hoitamisesta 2,5 vuoden ajalta.

”Uusi päivä on aina uusi. Se avaa aina uuden ilon samasta asiasta.”

 

15.2. – 11.3.2017 Tuula Jurvelin: Avaruuden valoa. Runoesitykset Eira Saarela.
Avajaiset ke 15.2. klo 18. Tervetuloa!

'Kuulin lapsena radiokuunnelman Siruksen vieraat. Se herätti minut uskomaan,
että on olemassa muitakin sivilisaatioita kuin omamme.
Valittujen Palojen Kartastosta löysin Siruksen sijainnin. Löysin myös monta
muuta tähteä, tähdistöä, tähtikuvioita, planeettoja ja galakseja.
Päätin ottaa yhteyttä näihin toisiin sivilisaatioihin ja ihan omalla luvallani
suunnitella heille lippuja, kun he tulevat tapaamaan meitä
Intergalaktiseen Konferenssiin tänne Tellukselle.
Näiden lippujen avulla meistä tulisi universumin kansalaisia
ja silloin maapallon kultturelliset, kielelliset ja maantieteelliset erot
asettautuisivat omaan mittakaavaansa. Vaikkapa niin, että Euroopan ja Lähi-idän
erot kapenisivat olemattomiin verrattuna maapallon ja sanotaanko vaikka Betelgeusen olosuhteisiin.
Me olisimme osa Universumin Unionia.

Tekstiiliteokset ovat käsinpainettuja ja kirjailtuja

Tuula Jurvelin on syntynyt Vaalassa, asunut lapsuutensa Utajärvellä, käynyt lukion Muhoksella, Kotiteollisuuskoulun kudontalinjan Pikisaaressa Oulussa.
Opiskellut taidehistoriaa Jyväskylässä ja Helsingissä. Valmistunut Tekstiili-ja vaatetussuunnittelun osastolta Taideteollisesta korkeakoulusta.
Suunnitellut painettuja, kirjottuja ja neulottuja kankaita sekä paperileikkauksia.
Työskennellyt tekstiiliagentuurissa suunnittelijana ja ostajana.
Osallistunut ja pitänyt näyttelyitä Helsingissä, Tampereella, Oulussa, Kiimingissä, Utajärvellä ja Nötön saarella.

 

11.1. – 11.2.2017 Markus Still: Ensilento

Galleria Oskari Jauhiaisen vuoden avaa oululaisen nuoren polven kuvanveistäjän Markus Stillin keraamisten veistosten näyttely.

”Ensilennoksi kutsutaan sitä tapahtumaa, jossa lintu hyppää ensimmäistä kertaa ilmaan pesästään. Kovasta räpiköimisestä huolimatta ilmalento päättyy useimmiten mahalaskuun. Teko on kuitenkin merkittävä ylittäessään ne uskalluksen rajat, joita siivekkäällä on aikaisemmin ollut. Ajattelen, että jonkin rajan rikkominen voi yllättäen tehdä monien muidenkin vaikeana pidettyjen asioiden toteuttamisesta helpompaa. Ensilento on debyyttiyksityisnäyttelyni, jossa tutkin kehitystä, kasvua ja muutosta taidon näkökulmasta. Esillä olevat 10 veistosta ovat olleet taidollisia haasteita, joissa olen pyrkinyt murtamaan omia taitamisen rajojani.” Markus Still.

 

30.11.2016 – 7.1.2017 Turvattomat: Taidetta Kastellin hätämajoitusyksiköstä. Osa Kirjavaa kulttuuria -tapahtumasarjaa.

Kastellin hätämajoitusyksikön asukkaiden kuvallisista kokemuksista koostettu näyttely on osa Kirjavaa kulttuuria –tapahtumakokonaisuutta.

SPR:n Kastellin hätämajoitusyksikkö perustettiin syksyllä 2015. Kymmenisen kuukautta toimineessa yksikössä musiikki otettiin työvälineeksi jo alkumetreillä ja loppuvuodesta aloitettiin asukkaiden kanssa työskentely myös kuvallisen ilmaisun parissa. Aluksi yksittäiset kuvat kasvoivat suuriksi kokonaisuuksiksi seinille pienempien töiden ohessa.

”Kun aloimme ideoida yhteistä työskentelyä, sanoin tekijöille, että kertokaa ajatuksista ja unelmistanne, auttakaa meitä ymmärtämään. Syntyneiden töiden sanoma on hyvin selkeä; turvallinen maa jalkojen alla mahdollistaa viimein vapaan hengittämisen. Me olemme myös yhdessä tässä maailmassa, hauraana ihmisverkkona, josta jokainen osanen tarvitsee toistansa. Jätämme toisiimme jäljen. Kuinka syvän, satuttavan, ohimenevän tai lohdullisen, sen me päätämme aina itse.” kertoo, pakolaisohjaaja Sira Moksi, SPR:n Kastellin hätämajoitusyksiköstä.

Turvattomat –näyttely esittelee taidetta Kastellin hätämajoitusyksiköstä sekä irakilaisen valokuvaajan Raad Shayean pakomatkallaan ottamia kuvia.

 

26.10. – 26.11.2016 Kalle Hakkola ja Mari Ahokoivu: Sanni ja Joonas matkalla. Osa Oulun Sarjakuvafestivaalia.

Näyttely esittelee Sanni ja Joonas sarjan toista kirjaa Hugo-serkku, jossa sisarukset seikkailevat Barcelonassa. Barcelonan lisäksi näyttelyssä sisarukset seikkailevat myös muissa ihmeellisissä paikoissa ympäri maailman.

 

28.9. – 22.10.2016 Totti Korpua: Postiluukun ja kirjolohen välisestä suhteesta

Kiimingistä lähtöisin olevan nuoren taiteilijan Totti Korpuan toinen yksityisnäyttely esittelee taiteilijan mielenmaisemaa ja kypsyvän taiteilijan jonka ura on vasta alussa.

Totti Korpua on nuori Kiimingistä lähtöisin oleva, kuvataidetta jo lähes sivutyönään tekevä, Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiossa opiskeleva 18-vuotias. Hänen tyylinsä keikkuu sarjakuvamaisen surrealismin ja totisen naivismin välimaastossa. 

Totti Korpuan toinen yksityisnäyttely keskittyy Korpuan mielenmaisemiin ja päiväkirjallisiin teoksiin. Teosten päällimmäisenä tarkoituksena onkin olla eräänlaisina lapselliseen asuun puettuina kontemplatiivisina ja vapauttavina välineinä sekä tekijälle, että kokijalle. Korpuan ensisijaiset välineet ovat öljy-, akryyli- ja akvarellivärit kankaalle ja paperille. Näyttelyn tarkoituksena ei ole esitellä valmis, vaan pikemminkin kypsyvä taiteilija, jonka ura on vasta alussa.

Korpualla on ollut aiemmin yksityisnäyttely Bingon galleriassa, Oulussa, sekä installaatio Galleria Rännissä, Oulun asematunnelissa. Korpualla on myös tuleva näyttely Esensissä, Saksassa. Näyttelyn ajankohtaa ei ole vielä päätetty.

 

1.9. – 24.9.2016  Riikka Kontio: Pieninä palasina

Näyttelyssä on mukana akryyli- ja öljymaalauksia vuosilta 2015–2016 ja valokuvakooste Suojeltu salaisuus -teoksesta elokuulta 2016.

Tasapainottelen kaaoksessa, jossa miljoonat vivahteet muodostavat maailman. Ärsyketulva on valtava, aistimme hurjan määrän informaatiota jatkuvasti. Minkä huomioin ja mihin valitsen reagoida. On haastavaa pysytellä ytimessään kaiken kakofonian keskellä. Onko mahdollista edes ylläpitää tasapainoa muutoksen keskellä, voiko sen löytää aina uudelleen, ja miten? Ja mikä on yhteinen tekijä, joka sitoo muodot ja värit yhteen? Limittäiset kategoriat muodostavat kokonaisuuden.

Sävyhiukkasista, pienistä paloista alkaa muodostua tarinoita, lokeroita, valonpisaroita, juurakoita, veden pyörteitä, kiviä, luonnossa esiintyviä elementtejä. Yritän löytää maailmasta tarkoitusta palasteni avulla. Välillä paloja tuntuu puuttuvan, ja sekin kuuluu asiaan. Hämmennys.

SUOJELTU SALAISUUS – valokuvia
Elokuussa 2016  osallistuin "Kehä – monitaiteellinen festivaali  kahdelle" ohjelmaan teoksellani “Suojeltu salaisuus”. Valmistin teokseen erilaisia naamioita. Vieraani saivat tulla katselemaan ja sovittamaan naamioita yksi kerrallaan. Osallistuja tutki naamion vaikutuksia itsessään, peilasi itseään naamion takaa, ja etsi paikan lähiympäristöstä, jossa halusi tulla kuvatuksi. Hän sai kirjoittaa itselleen salaisuudestaan ja sai mahdollisuuden pitää sen kokonaan itsellään suljetussa kirjekuoressa, antaa sen tuhottavaksi tai luvan julkaista salaisuutensa valitsemansa naamiovalokuvan yhteydessä.

Suojeltu salaisuus -teoksesta valokuvista on esillä pieni kooste teoksen valokuvista. 

Pieninä palasina kuvantekijä kerää leipänsä maailmalta.

Riikka Kontio on oululainen graafinen suunnittelija ja kuvataideterapeutti.

 

3.6.–27.8.2016 Sata vuotta sitten - Kiiminki Paulaharjun kuvaamana

Oskari Jauhiaisen gallerian kesänäyttely esittelee Kiiminkiä ja sen lähialueita sata vuotta vanhoissa Samuli Paulaharjun ottamissa valokuvissa.

Samuli Paulaharju (s. 1875 Kurikka, k. 1944 Oulu) muistetaan parhaiten perinteen kerääjänä, jolla oli taito löytää ja kerätä aineistoa, joka muilta jäi huomaamatta. Yli neljän vuosikymmenen aikana tehdyt pitkät keruumatkat kartuttivat aineiston, joka on yhä määrällisesti ylittämätön.

Paulaharjulla oli 1910-luvulla kesäpaikka Kiimingissä, josta käsin hän teki kansanperinteen kuvaus- ja keruumatkoja lähiseuduille. Pohjois-Pohjanmaan museon omistukseen kuuluvassa Paulaharjun kokoelmassa on tuhansia hänen matkoiltaan ottamia valokuvia.

Näyttely antaa kurkistuksen sadan vuoden takaiseen elämään, sen ihmisiin, vanhoihin työtapoihin ja muuttuneisiin maisemiin. Näyttelyn tekstit kertovat jo osin historiaan jääneistä työmenetelmistä sekä paikallisista kansan parissa tunnetuista merkkihenkilöistä.

Näyttelyn on tuottanut Museo- ja tiedekeskus Luuppi.

 

27.4.–28.5.2016  KONSTikkaasti

KONSTikkaasti-näyttely esittelee Jokirannan ja Laivakankaan yläkoulujen sekä Kiimingin lukion kuvataideopetuksen satoa lukuvuodelta 2015-2016.

Kuvataideopettaja Aila Berg on jäämässä eläkkeelle. Hän on toiminut Kiimingissä vuodesta 1986 lähtien kuvataiteen lehtorina Jokirannan koulussa (ent. Kiimingin yläaste) ja Kiimingin lukiossa. Nina Kallunki opettaa Laivakankaalla kuvataidetta. Tämä on heidän oppilaidensa viimeinen yhteinen näyttely.

 

30.3.–23.4.2016  Luonnosta luonnosta

Oulu-opiston taidekoulun lasten ja nuorten Kiimingin kuvataideleikkikoulun ja kuvataidekoulun ryhmien kevätnäyttely.

Näyttelyn nimi Luonnosta luonnosta viittaa visuaalisten taiteiden tämän vuoden teemaan. Lapset ovat tutustuneet luontoon ja harjoitelleet myös taideteosten luonnostelua. Näyttelyssä on esillä eri tekniikoilla, kuten piirtäen, maalaten ja taidegrafiikan keinoin toteutettuja nuorten taiteilijoiden teoksia, jotka mukailevat vuoden teemaa.

Oulu-opiston taidekoulussa annetaan taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän mukaista opetusta. Opetus on tavoitteellista tasolta toiselle etenevää ensisijaisesti lapsille ja nuorille järjestettävää eri taiteenalojen opetusta.

 

17.2.–24.3.2016  Vesa Ranta: Haave

Valokuvaaja Vesa Rannan Haave-näyttely esittelee vuorovaikutteisen valokuvataideprojektin sadon ja kertoo kuuden Oulun seudulla asuvan erityislapsen ja -nuoren haaveesta.

Haave-näyttelyn taustalla on kesällä 2015 avoinna ollut etsintäkuulutus. Ilmoituksessa haettiin haaveilijoita, Oulun seudulla asuvia alle 18-vuotiaita erityislapsia ja -nuoria, joiden haaveista, niistä hurjimmistakin visioista, valokuvaaja Vesa Ranta työryhmineen halusi kuulla. Vastauksia saapui laidasta laitaan:

Minä haluan saada ison lohen! (poika 9-v.)
Haluan pelata jääkiekkoa Joonas Donskoin kanssa (poika 9-v.)
Haaveilen olevani räppiartisti Ihana Aurinko (tyttö 7-v.)
Haluaisin opiskella metsäinsinööriksi (poika 13-v.)

Osaa näistä haaveista Ranta oli samana syksynä toteuttamassa ja tallentamassa. Tuloksena on kuuden valokuvan sarja, jonka tekemisessä projektiin valitut lapset ja nuoret ovat olleet alusta asti mukana. Taideteokset on suunniteltu yhdessä kuvattavien kanssa, ja ne kertovat elävästi juuri heidän haaveistaan.

Haave-näyttely oli ensi kerran esillä Oulunsalon kirjaston galleriassa syys-lokakuussa 2015 osana Kirjavaa kulttuuria – erityisryhmien taidetta -tapahtuma- ja näyttelykokonaisuutta.

Valokuvaaja Vesa Ranta työskentelee pääasiassa suomalaisille sanoma- ja aikakauslehdille, ja hänet tunnetaan myös valokuvataidekentän puolelta. Rannan taiteessa keskeisessä roolissa ovat usein ihmiset.

 

13.1.–13.2.2016  Mainio herra Iloinen ja ystävät - Linda Bondestamin kirjakuvituksia

Näyttely Mainio herra Iloinen ja ystävät on Linda Bondestamin kirjakuvitusten väri-ilottelua. Näyttelyssä heräävät henkiin niin itse herra Iloinen, Gekko ja Puupponen kuin monet muut hurmaavat hahmot ja oudot ötökät. Bondestamin kuvat huokuvat elämänmyönteisyyttä ja iloa, eikä niistä puutu symboliikkaa ja syvyyttä. Kuvat piilottavat sisäänsä loputtomasti kiehtovia yksityiskohtia.

Lisätietoa näyttelytuotannosta Valveen sanataidekoulun sivuilta.

 

Katariina Hämäläinen, 14.10.2015 – 9.1.2016 (Galleria on suljettuna 21.12.2015 – 6.1.2016)

Galleria Oskari Jauhiaisen loppuvuoden näyttelynä avautuu 14.10. Katariina Hämäläisen kuvataidenäyttely. Hämäläinen valittiin vuoden viimeiseen näyttelyyn ”nuori kiiminkiläinen taiteilija” -teemalla.

Kyseessä on Hämäläisen ensimmäinen oma näyttely. Näyttelyn maalaukset ovat valmistuneet vuosina 2013–2015, ja ne on toteutettu pääasiassa vaneripohjille akryyli- ja öljyväritekniikoita yhdistelemällä.

”Kaikki teokset kiinnittyvät samaan aiheeseen: todellisuuteen egoistisen ihmisen arkipäiväisen kokemusmaailman takana. Osassa maalauksista on käytetty perinteisen symbolistista lähestymistapaa, mutta joitakin olen tarkoituksellisesti kuljettanut kohti geometrisempaa, käsitteetöntä kuvaamista. Niistä kuvista ei ole tarkoitus löytää nimettävissä olevia asioita, vaan tarjota tietoisuudelle järjestelmällinen visuaalinen ärsyke, joka voi auttaa hiljentämään ajatukset”, Hämäläinen kertoo:

”Mielestäni taide on hyvä keino käsitellä todellisuutta, koska kuvassa, kuten maailmassakin, kaikki on yhtä. Maalauksen tekoprosessista nautin etenkin siksi, että se on samaan aikaan rauhoittavaa ja dynaamista.”

 

Juha-Matti Sassi: Väriä elämään 5.9.–10.10.2015

Juha-Matti Sassin Väriä elämään -kuvataidenäyttelyn avajaisia vietetään Galleria Oskari Jauhiaisessa lauantaina 5.9. klo 14.

Oululainen Sassi, 32, on pitkän linjan kuvataideharrastaja ja Nuorten Ystävien Klubitalo Pönkän jäsen. Hän on opiskellut mm. Limingan Taidekoulun kuvataidelinjalla sekä Oulunsalon Taidekoulussa. Sassin teoksia on ollut aiemmin esillä mm. Karjasillan kirjastossa. Väriä elämään -näyttelyssä on esillä 30 työtä vaihtelevista aiheista. Useissa töissä merkittäviä ovat värit, jotka ovat Sassille keino ilmentää luovuuttaan.

Näyttely on osa syys- ja lokakuussa Ouluun levittäytyvää Kirjavaa kulttuuria – erityisryhmien taidetta -tapahtuma- ja näyttelykokonaisuutta.

 

Mari Jäälinoja - Kaksi ulottuvuutta 10.6.–31.8.2015

Näyttelyn teokset ovat asetelmia ja tutkielmia arjesta ja elämästä. Jäälinojan maalaamisessa abstraktio ja realismi kohtaavat toisensa. Suuret väripinnat yhdistettynä yksityiskohtaiseen sivellintyöskentelyyn sekä kollaasimaista ilmaisua lähestyvä tekotapa ovat työskentelylle luonteenomaista. Maalaukset ovat eräänlaisia still-kuvia, pysäytettyjä tuokioita toden ja epätoden maailmasta, ja symboliikalla on niissä vahva rooli.

Mari Jäälinoja on valmistunut EVTEK-muotoiluinstituutista ja Pekka Halosen akatemiasta. Hänen debyytti-yksityisnäyttelynsä oli Oulussa 2012, jonka jälkeen hän on toiminut päätoimisena kuvataiteilijana. Jäälinojan töitä on ollut esillä useissa valtakunnallisissa näyttelyissä kuten Lumipalloefekti 2 – Pohjois-Suomen biennaali Rovaniemen Taidemuseossa (2014) ja Nuoret 2011 -nuortennäyttely Helsingin Taidehallissa (2011).

Näyttely on tuotettu yhteistyössä Valveen alueellisten kulttuuripalveluiden ja Oulun taidemuseon kanssa.

 

Ajattoman ajankohtaista - Pilapiirroksia Kari Suomalaisen kynästä 14.3.–30.5.2015

Professori Kari Suomalainen (1920–1999) on edelleen maamme tunnetuin poliittisten pilapiirrosten tekijä. Hän piirsi Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulle vuoden 1950 lopusta kevääseen 1991 saakka. Armoitettu pilapiirtäjä tunnettiin hyvin pelkällä etunimellä ja hänen kokoelmansa olivat suosittuja isänpäivälahjoja. Galleria Oskari Jauhiaisessa on esillä Päivälehden museon Oi aikoja, oi tapoja! -näyttelyssä olleita piirroksia. Näyttelyn on tuottanut Oulun Sarjakuvakeskus.