Galleria Oskari Jauhiainen, Kiimingin Syke-talo

Gallerian vaihtuvien näyttelyiden tilassa:

7.1. – 8.2. Marianne Littow: Mieleen merkityt

Vaihtuvien näyttelyiden tilan näyttelyvuoden avaa Marianne Littowin Mieleen merkityt -näyttely. Näytteillä olevat teokset kuvaavat Marianne Littowin tapaa havainnoida ja tallentaa luonnossa värejä, kontrasteja, valojen ja varjojen vaihteluita.

”Maalaukseni ovat syntyneet spontaanisti. Veden ja värin luomat sattumat muotoilevat maisemia, jotka antavat viitteitä aiemmin koetusta. Nykyisyys yhdistyy menneisyyteen”, kertoo Littow. Marianne Littow tasapainottelee maisemissaan esittävyyden ja abstraktin välimaastossa. Tilan tuntu, luonnoksenomaiset siveltimen vedot ja värikontrastit ovat maalauksissa tärkeitä elementtejä.

Marianne Littow on oululainen taiteilija. Hän työskentelee päätoimisesti graafisena suunnittelijana. Näyttelyn avajaiset järjestetään ti 7.1. klo 18.

 


Kiimingin Syke-talossa sijaitseva Galleria Oskari Jauhiainen esittelee kiiminkiläissyntyisen kuvanveistäjä Oskari Jauhiaisen (1913–1990) elämäntyötä. Galleriassa on perusnäyttelyn lisäksi vaihtuvien näyttelyiden tila, jonka ohjelmistosta vastaa kulttuuritalo Valve.

Galleria Oskari Jauhiainen
Kirjastokuja 1
90900 Kiiminki 

Avoinna
ma-to 8.30-19
pe klo 8.30-17
la 9-15
Kirjaston omatoimiaika ma - pe klo 8.30 - 10

Lisätietoja:
http://www.ouka.fi/galleria-oskari-jauhiainen


TULEVAT NÄYTTELYT:

12.2. – 14.3. Kari Holma

18.3. – 25.4. Ilona Kivijärvi ja Heidi Toivainen

29.4. – 23.5. Jokirannan koulu ja Kiimingin lukio 

 

MENNEET NÄYTTELYT:

29.8. – 22.9.     Markus Still: Lintu vai kala

Oululainen nuoren polven kuvanveistäjä Markus Still palaa Galleria Oskari Jauhiaiseen kun hänen uusi veistosnäyttelynsä Lintu vai kala avautuu 29.8.2018.

”Näyttelyidea sai alkunsa tutkimustiedosta, jossa todettiin kykymme empatiaan heikentyneen: meille tuottaa yhä enemmän vaikeuksia tulkita, miltä läheisestämme aidosti tuntuu ja millaisia vaikutuksia omalla toiminnallamme on muihin ihmisiin ja ympäristöömme. Empatiakykyä on kuitenkin mahdollista harjoitella ja kehittää.” Markus Still kertoo. ”Tätä taustaa vasten syntyi näyttelyni ”Lintu vai kala?”, joka on saanut nimensä vanhasta sananlaskusta. Se kuvastaa pohdintaa yksilöstä, josta muut eivät oikein ota selvää – mutta haastaa kuitenkin yrittämään! Merkillisestä voi syn­tyä merkityksellinen, kun uskaltaa kohdata, samaistua ja myötäelää.” hän jatkaa.

”Näyttely pitää sisällään 11 inhimillistä eläinveistosta. Uskon eläinhahmon tarjoavan ihmishahmoa helpommin samaistuttavan kohteen ja pidän ajatuk­sesta, että työt kertovat katsojalleen sanatonta tarinaa. Sen syntyä voi edesaut­taa kysymällä itseltään kuka hahmo on, mistä se on tullut ja minne menossa? Mitä se sanoisi, jos osaisi puhua?” Markus Still toteaa ja jatkaa, ”Näyttelyn tematiikan avulla olen pohtinut myös omaa taiteilijaidentiteettiäni: millaiset teemat puhututtavat ja askarruttavat minua, ja herättävät niin syvän tunteen ja ajatuksen, että saavat konkreettisen muodon savesta veistettynä.”

Näyttelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahasto. Lintu vai kala esillä Galleria Oskari Jauhiaisessa 29.8.-22.9.2018.

1.8. – 25.8.      Helena Helisten: Kesällä kerran
Avajaiset ti 31.7. klo 16.30-18.30. Tervetuloa!

Vanhan valokuva-albumin selailu keskitalven pimeinä iltoina johdatti tekemään tussimaalauksia, joita nähdään nyt Kesällä kerran -näyttelyssä. Pienen pieniä, osin repaleisiakin, kuusikymmenluvun valokuvia piti katsella läheltä ja tarkasti jotta niistä erotti yhtään mitään. Tuli halu piirtää ja maalata katselun herättämiä tunnelmia suurempaan kokoon tarkasteltavaksi. Tekniikaksi valikoitui muste paperille sen keveyden takia.

Oma äiti nuorena, elämä edessään, näyttikin teoksessa jotenkin ajattomalta, toi mieleen oman tyttäreni ja muita tämän päivän nuoria naisia. Itsensä näkeminen iloisesti nauravana pikkutyttönä sai hymyn huulille. Kesäpäivän lämmön nurmella mummon kainalossa pystyi aivan aistimaan maalatessa. Isä lähdössä salkkuineen opiskelemaan, voi kuinka kovasti olinkaan toivonut pääseväni mukaan.

Näyttelyn teokset sisältävät sekä muistikuvia että kuviteltuja muistoja ja tuovat häivähdyksen menneistä kesäisistä hetkistä.

Helena Helisten

6.6. – 28.7.       Museo- ja tiedekeskus Luupin kesänäyttely - Ville Tanhuala: Minä

Oulun taidemuseo esittelee nuoremman polven lupaavia taiteilijoita Oskari Jauhiaisen gallerian kolmannessa kesänäyttelyssä.

Kesäsarja nostaa esille alueen vastavalmistuneita tai uran alkuvaiheessa olevia kuvataiteilijoita.  Tänä kesänä vuorossa on Oulun taiteilijaseuran Ville Tanhuala (s. 1978 Kalajoki).

Yksityiskohdiltaan rikkaita kynäruiskumaalauksia tekevä Tanhuala hämmästyttää teknisellä osaamisella ja surrealistisilla trikkikuvilla, joista ei puutu myöskään huumoria. Tarkkaavainen katsoja voi löytää teoksista lukuisia viitteitä esimerkiksi kirjallisuuteen, rockmusiikkiin ja populaarikulttuuriin. Tyylitellyt rantamaisemat puolestaan antavat vihjeitä taiteilijan surffausharrastuksesta.

Sarjakuvamaisissa teoksissaan Tanhuala kertoo maailman tapahtumista ja tunteista, joita ne hänessä herättävät. Huoli maailman ekologisesta tilasta tulee esille tarinallisissa maalauksissa. Tarpeen tullen teosten mielikuvitusmaailma tuottaa pakopaikan huolitaakan kasvaessa liian painavaksi.

Ihmiskunnan kulutustottumukset ovat Tanhualan jatkuvan kritiikin alla. Viime aikoina kovasti puhututtanut muoviroska ja rannoille kasaantuva kertakäyttötavara saavat omat kommenttinsa taiteilijan käsittelyssä. Näyttelyn nimi on sopivasti monimerkityksellinen. Näyttely sisältää muutaman taiteilijan omakuvan, mutta kertoo myös länsimaisen ihmisen itsekkäästä suhteesta planeettaamme kohtaan.

Ville Tanhuala on Limingan taidekoulun käynyt, pitkälti itseoppinut taiteilija. Töissään Tanhuala käyttää monipuolisesti kynäruiskua ja öljyvärejä sekä erilaisia maalauspohjia ja pintaviimeistelyjä. Tanhuala on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä pääasiassa Etelä-Suomessa vuodesta 1998 lähtien ja hänen töitään on useissa yksityisissä kokoelmissa.

 

9.5. – 2.6.          Susanna Karvonen: A thousand different lines

Teoksissani tutkin piirretyn ja maalatun viivan ilmaisuvoimaa. Näyttelyn nimi "a thousand different lines" kuvaa tapaani lähestyä viivalla piirtämistä, välillä annan viivan soljua vapaasti ja välillä rajaan sen tiukasti haluamaani muotoon. Teosten teemana on vapaus, niin itse piirtämiseen liittyvänä toimintana kuin yksilön vapautena, mahdollisuutena toteuttaa itseään. Toivon teoksista välittyvän pysähtyneen hetken ja minimaalisen ilmaisun jättävän riittävästi katsojan ajattelulle, Susanna Karvonen kertoo.

 

11.4. – 5.5.       Polkuja luovuuteen - Kiimingin lukion ja Jokirannan koulun oppilastöiden näyttely

 

14.3. – 7.4.       Katso ja koe - Janne Erkkilä ja Linnea Lindholm

Galleria Jauhiaisen alkukevääseen avautuu Janne Erkkilän ja Linnea Lindholmin Katso ja koe –näyttely.

”Katso ja koe on maalausten sarja, jonka yhdistävänä teemana toimii luonnon mystiikka ja voima, jonka haltioitsevuutta tulkitsemme omin tavoimme. Koemme tällaiselle syviä ulottuvuuksia luotaavalle taiteelle olevan tarvetta, koska länsimaisessa yhteiskunnassamme ihmisiä riivaa henkinen tyhjiö, jota pyritään täyttämään kalliilla kosmetiikalla, pornografialla, life coaching -kursseilla, älypuhelimilla, peleillä, somella ja muilla sijaistoiminnoilla sekä henkisillä proteeseilla. Meidät on kasvatettu sekä yksilöinä että eläinlajina irralliseksi luonnollisesta järjestyksestä ja todellisesta olemuksestamme. Olemme jättäytyneet kasvottomien markkinavoimien armoille. Olemme jatkuvassa vaarassa vajota yhä syvemmälle sen kurimukseen, ellemme herää ja vastusta tätä nurinkurista kehitystä. Luonnon mystiikkaa kuvaavalla taiteella on voima nyrjäyttää spektaattorin aivot irti totutuista arjen ajatusmalleista. Nyrjähdys luo suuntaa perspektiivin muutokseen, joka auttaa yksilöä näkemään elämänsä ja arkiset valintansa uudessa valossa. Kuluttajien arjenvalinnoilla ja ostokäyttäytymisellä on suuri vaikutus planeettamme hyvinvointiin ja tulevaisuuteen, ja näin ollen myös taide voi edesauttaa yksilöitä löytämään kestävän kehityksen elämäntapoja suuntaan, missä slogan “Osta ja tule onnelliseksi” muuttuukin “Katso ja koe”. Taide voi kannustaa etsimään ilon ja onnen lähteitä ei-kulutuskeskeisiltä kentiltä mm. luonnosta, musiikista ja omasta mielikuvituksesta, muistuttaen, että usein kokemuksien parhaat mausteet tulevat omasta itsestä,” Janne Erkkilä ja Linnea Lindholm kertovat näyttelystä.

 

14.2. – 10.3.     HETKET – Oulun aluetaidemuseon kiertonäyttely 2017-18
Kirsi Autio, Anna-Maija Joensuu, Marjaana Kojo-Eskola

Hetket on Suomi100 -juhlavuoden näyttely, jonka kautta haetaan näkökulmia menneisyyteen ja etsitään linkkejä tähän päivään. Pääpaino on kuitenkin pienen ihmisen arkisessa elämässä.

Näyttelyvieras saa lisätä oman merkityksellisen hetkensä Aikajana -teokseen. Siihen toivotaan laajaa näkökulmaa ja eri-ikäisten ihmisten kokemuksia tarinoiden ja piirrosten muodossa. Näyttely on koettavissa eri aistein, esillä on myös kuunneltavaa ja kosketeltavaa.  Teoksien mukana on QR-koodeja, joista löytyy lisätietoa teoksista ja niiden taustoista.  Koodien sisältö on löydettävissä näyttelyn Facebook-sivulta, jonka kautta muutkin kuin näyttelyvieraat voivat osallistua.

Taiteilijat käyttävät erilaisia materiaaleja sadan vuoden ajalta sekä inspiraationa että konkreettisesti teosten osina. Anna-Maija Joensuu hyödyntää isoäitinsä ja äitinsä ajan tekstiilejä, saa inspiraatiota lapsuuden peleistä ja käyttää muun muassa tekstiilin polttokuviointia. Marjaana Kojo-Eskola työstää tekstiiliteoksiinsa oman perheensä säilynyttä materiaalia ja vertaa omien vanhempiensa elämänkokemuksia omiinsa. Kirsi Autio yhdistää teoksissaan muun muassa vanhoja valokuvia, pehmeitä materiaaleja ja akryylimaalausta.

Taiteilijoiden toiveena on, että mahdollisimman monet koululaiset tutustuisivat näyttelyyn joko luokkansa kanssa tai itsekseen, jolloin se saavuttaisi laajalti maakunnan lapsia ja nuoria. Parhaimmillaan näyttelyn myötä lapset kuulevat sukujen omia tarinoita aiemmilta sukupolvilta ja historia alkaa elää.

https://www.facebook.com/hetketkiertonayttely/

 

17.1. – 10.2.     Nuori100–valokuvanäyttely

Nuori100-valokuvanäyttely esittelee muotokuvatyöpajojen satoa

“Onnistunut muotokuva menee pintaa syvemmälle, se kertoo jotain sellaista, mitä sanoin olisi mahdotonta tavoittaa.” Nuori100-valokuvanäyttely esittelee oululaisten nuorten muotokuvatyöpajojen satoa.

Oulun alueen nuorisotaloissa järjestettiin vuoden 2017 aikana lukuisia valokuvaustyöpajoja ammattivalokuvaaja Harri Tarvaisen johdolla. Muotokuvausteemaisten valokuvauskurssien aikana nuoret oppivat valokuvausta järjestelmäkameralla, sommittelun perussääntöjä sekä studiotyöskentelyä. Kameran edessä ja takana vietetyn ajan lomassa työpajoissa keskusteltiin mediasta ja medialukutaidosta mm. kuvankäsittelyesimerkkien ja mainosten analysoinnin muodossa.

"Itsetunto rakentuu sekä ulkoa, että sisältä tulevista palautteista, valokuvaus on mahtavasti näissä molemmissa rajapinnoissa. Kameran edessä ollessa henkilö näkee itsensä ulkopuolisin silmin, hyvä omakuva sitoo ihmisen osaksi muuta maailmaa. Kuvatessa ihminen on taas subjekti, tekijä, joka omilla luovilla ratkaisuilla pystyy luomaan kauneutta." kurssin vetäjä, valokuvaaja Harri Tarvainen kertoo. “Onnistunut muotokuva menee pintaa syvemmälle, se kertoo jotain sellaista, mitä sanoin olisi mahdotonta tavoittaa,” Tarvainen jatkaa.  Valokuvatessa oppiminen on nopeaa ja konkreettista, tavoitteena on ollut tarjota onnistumisen elämysten lisäksi myös työkaluja median hahmottamiseen. Sisällöntuotantoon ja viestintään liittyvistä taidoista on tulevaisuudessa hyötyä enenevissä määrin myös muilla kuin media-aloilla.

Nuori100 -valokuvaustyöpajat huipentuvat kiertävään valokuvanäyttelyyn, joka on nähtävillä Kiimingin Syke-talon galleria Oskari Jauhiaisessa 17.1.-10.2.

 

8.12.2017 – 13.1.2018 Kirjavaa kulttuuria -näyttely: Toiveretki

Suomalais-arabialainen Toiveretki-lastennäyttely avaa kaikki aistit

Tee retki hyvää tekevien tarinoiden maailmaan! Kuuntele aavikon ääniä, tunnustele aarrearkun luonnonmateriaaleja, tutki peilikäytävällä tunteita ja toiveita, tarinoi itämaisella matolla… Mitä sinä eniten toivot retkeltäsi?

Lapsille ja lapsiperheille suunnattu Toiveretki-näyttely aukeaa Kiimingin galleria Oskari Jauhiaisessa perjantaina 8.12. Näyttelyssä kirja astuu ulos kansistaan ja näyttelyvieras saa astua sisään kirjailija Katri Tapolan ja kuvittaja Sanna Pelliccionin Toiveretki-kirjaan (Myllylahti 2016). Näyttely koostuu kirjankuvituksista ja neljästä tilasta, joita ovat tuoksuva ruusutarha, soliseva metsälampihuone, aito beduiiniteltta astioineen sekä lukunurkka suomen- ja arabiankielisine kirjoineen.

Näyttely korostaa kulttuurien toisiaan rikastuttavaa vaikutusta, oman äidinkielen ja ilmaisun merkitystä sekä tunteiden tunnistamisen, uuden oppimisen ja hyvää tekevien tarinoiden tärkeyttä. Jokaisessa näyttelyn tiloista on suomen- ja arabiankielinen opastaulu tehtävineen. Näyttelyyn sisältyy myös pedagoginen opas lisätehtävineen ja -tietoineen.

Toiveretki-näyttely on suunniteltu kiertonäyttelyksi  Vantaalla ja se on ollut ennen Kiiminkiä koettavissa Sodankylässä ja jatkaa tammikuussa matkaansa Hyvinkäälle. Moniaistisen ja elämyksellisen näyttelyn äänipolun suunnittelijoina ovat muusikot Anna Kuoppamäki ja Hans Andersson. Käännös- ja kulttuuritulkkina on toiminut FM Maria Pakkala. Visuaalinen maailma on kuvittaja ja tuottaja Sanna Pelliccionin käsialaa. Kirjailija Katri Tapola on toiminut tuottajana.

Toiveretki - moniaistillinen työpaja ja tarinamatka lapsille

Suomalais-arabialaisessa Toiveretki-näyttelyssä järjestetään lauantaina 16.12. työpajoja ja tarinamatkoja kello 10 – 13 osana Lasten kulttuurikaupunki Oulu –ohjelmaa. Lauantaina näyttelyn maailmaan näyttelyvieraat ohjaa ja opastaa Toiveretki-kirjan tarinan siivittämä tarinamatka. Ennen tarinamatkaa tai tarinamatkan päätteeksi voi pysähtyä Toivepaikka-työpajaan, jossa paperille saa luoda oman valaistavan toive- tai mielipaikkansa. Toiveretki-näyttelyn tarinamatkat ja työpajat ovat osallistujille maksuttomia. Työpajat järjestää Valveen Sanataidekoulu sekä Valveen alueelliset kulttuuripalvelut. Toiveretki-näyttely on avoinna galleria Oskari Jauhiaisessa 8.12.2017-13.1.2018.

Työpajoja toteutetaan päiväkoti- ja kouluryhmille jo perjantain 8.12. SykeJoulu-tapahtumassa kello 9.30 – 13.30. Avajaispäivän työpajoihin on ennakkoilmoittautuminen Kiimingin kirjastolle, kiiminki.kirjasto@ouka.fi, p. 0400 240 641.

https://www.facebook.com/toiveretkinayttely/
https://www.facebook.com/events/2045888455634933/

 

17.11. – 2.12.2017 Oulun Sarjakuvafestivaali: Lasten sarjakuvapajojen syyssatoa -näyttely

Näyttelyssä on esillä Oulun Sarjakuvakeskuksen sarjakuvapajoissa syntyneitä teoksia. Näyttelyn taiteilijat ovat ala-asteikäisiä lapsia ja näyttelyn teokset edustavat monimuotoisuudellaan Oulun Sarjakuvakeskuksen sarjakuvatyöpajatoiminnan kirjoa. Esillä on muun muassa kerholaisten toteuttamia sarjakuvastrippejä, sarjakuvien kansia, yhteistyönä tehtyjä sarjakuvia, lautapelejä, värikuvia, julisteita ja luonnoksia. Tämän lisäksi esillä on lasten toteuttaman Kaatopaikkaperhe ja pihatonttu (Oulun Sarjakuvakeskus, 2017) -kirjan töitä.

To 30.11. klo 17 Oskari Jauhiaisen galleriassa vietetään lasten iltapäivää, jonka yhteydessä pidetään Kaatopaikkaperhe ja pihatonttu -teoksen julkistustilaisuus. Lasten iltapäivässä sarjakuvantekijät Harri Filppa ja Veli-Matti Ural opastavat kävijät sarjakuvan maailmaan. Tarjolla pientä purtavaa ja iloista mieltä. Tervetuloa!

27.10. – 13.11.2017 Tuntureilla tuulee ja pohjoinen puhuu - Aarno Ahtajan maalauksia
Avajaiset pe 27.10. klo 15
Vapaa pääsy

Lappi Lähelläsi. Tuntureilla tuulee ja Pohjoinen puhuu –näyttely esittelee taidemaalari Aarno Ahtajan maalauksia. Pro Finlandia-palkitun taidemaalarin (1898-1978) maalauksissa Yli-Torniolta Pallakselle ja Utsjoelle on vahvoja tunnelmia, värejä ja muotoja Lapin luonnosta ja tuntureilta. Erämaan puhdas luonto, lumo ja voima tulevat lähelle. Lapin maisemat ovat arvokas osa suomalaista identiteettiä ja itsenäistä Suomea. Näissä maalausten maisemissa myös puolustettiin Suomen itsenäisyyttä. Maalausten yhteydessä on esillä tietoa tapahtumista, joiden ansiosta voimme edelleen nauttia Suomen Lapista.

AARNO VELI AHTAJA

Aarno Veli Ahtaja (ent. Ahlgrén) oli mukana 1930-luvun puolivälissä perustamassa ”Maalariryhmä”-nimistä 10 taiteilijan ryhmää, jossa mukana olivat myös mm. Sam Vanni, Olli Miettinen, Yrjö Verho ym.  Vuonna 1939 Suomalainen Suomi –lehden taidekriitikko arvioi Ahtajaa taiteilijana: ”Ahtaja on hyvin tyypillinen suomalainen maalari, ylen rehellinen ja vähään tyytyvä, joka perusolemukseltaan on ennen kaikkea lyyrikko ja joka työskentelyssään lähtee lujalta ja varmalta (…) pohjalta.”

Ahtajan katsotaan saaneen vaikutteita A. W. Finchiltä, mutta hän kehitti omintakeisen, impressionismia lähellä olleen maalaustyylin. Hänen teoksissaan olivat keskeisessä osassa maisemat ja kaupunkikuvat, joista tunnettuja ovat muun muassa Loviisan kaupunkia ja Ruoveden järvimaisemia kuvaavat aiheet.  Hän oli tinkimätön tutkija, jolle maisemat oli jatkuvana innoittajana. Ahtajan aihepiirin rajat ulottuivat laajalle. Vuosi toisensa jälkeen hän palasi maalaamaan ihailemiansa Lapin maisemia. Hän teki maalausmatkoja välimeren maihin Turkkiin, Espanjaan ja Kreikan saarille. Näillä matkoillaan hän työskenteli ahkerasti vielä viimeisinä elinvuosinaankin tuntemallaan taiteen palolla.

 

4.10. – 25.10.2017 Inkeri Jäntti: Ämmien saari -valokuvateos

Ämmien Saari on valokuvateos aivan tavallisista mutta silti niin ainutlaatuisista suomalaisista naisista. Oululainen valokuvaaja Inkeri Jäntti on halunnut lähestyä ajatusta perhealbumista ammattilaiskuvaajan näkökulmasta ja taltioinut muoto- ja tilannekuvia kainuulaislähtöisen sukunsa naisista. Teos kertoo eri-ikäisten naisten jokapäiväisestä elämästä ja on samalla kunnianosoitus kaikille niille naisille, jotka ovat muokanneet satavuotiasta Suomea tavalla tai toisella. Ämmien Saari on osa Suomi100-ohjelmistoa ja sen voi nähdä galleria Oskari Jauhiaisessa Kiimingissä 4.-25.10.2017. Marraskuussa näyttely on nähtävissä Hyrynsalmella ja joulukuussa Suomussalmella.

 

6.9. – 30.9.2017 Paula Saari: Spectrum approach

Paula Saaren näyttely Spectrum Approach avautuu Galleria Oskari Jauhiaisessa Kiimingissä 6.9.2017.

Saari on vuonna 1991 syntynyt oululaislähtöinen taidegraafikko, joka valmistui kuvataiteilijaksi Saimaan Ammattikorkeakoulusta vuonna 2016. Hän asuu ja työskentelee  Imatralla Etelä-Karjalassa.

Näyttelyn pääteos Spectrum Approach on ImageOn-nimisellä grafiikan valotustekniikalla toteutettu installaatio. Taiteilijan työskentelyn tavoitteena on ollut kehittää sattumanvaraisuuteen perustuva prosessi, jonka avulla hän muodostaisi yhteyden omaan tiedostamattomaansa. Syntynyt kuvamaailma muistuttaa mielikuvia orgaanisista elementeistä, luonnon muodostelmista ja aineen osasista. Teoksen sisällä katsoja siirtyy loputtomasti mikrotasolta makrotasolle ja yksityisestä yleiseen. Oman tiedostamattoman kautta avautuu yhteys kollektiiviseen alitajuntaan, ja teoksen avulla taiteilija tavoittelee kokemusta kaiken ykseydestä.

 

5.8. – 2.9.2017 Osia Unikudelmia-näyttelyn suuresta kokonaisuudesta

Nukahtaisitko mieluummin huijarisänkykauppiaan antiikkisänkyyn vai Uppiksen talviunipesään? Onko unessasi turvallista, vai istuuko rintasi päällä painaja? Onneksi uniin ei tarvitse uskaltaa yksin, vaan sinne on monta saattelijaa: lämpöisiin talviuniin johdattaa Unenkuiskaaja hohtavine viittoineen, päivätorkkuja tarjoilee Nunnun haukotushuiska ja unien avaruuksissa voi kulkea nukkumatti Kerkkosen luutakopterilla tai Unikon syntymäpäiväreellä.

Galleria Oskari Jauhiaisen syyskauden ensimmäisessä näyttelyssä on osia Unikudelmia-näyttelyn suuresta kokonaisuudesta. Unikudelmia on elämyksellinen näyttelymaailma, joka kertoo yli kolmenkymmenen suomalaisen kirjan tarinoita. Kirjoista vanhin on Marjatta Kurenniemen vuonna 1947 julkaistu Unikon satuja ja kaikkein uusin oululaisen Satu Alajoen keväällä 2017 ilmestynyt Valon sankari. Näyttelyn kirjallinen kudelma kurkottelee 70 vuoden taakse, ja mukana on teoksia ihan jokaiselle: on kuvakirjoja, satuja, kuvakertomuksia, novelleja, romaaneja ja tietoa. Pääpaino on lasten- ja nuortenkirjallisuudessa, mutta mukana on myös unista aikuisten proosaa.

Unikudelmia on erityisesti lapsille ja nuorille suunniteltu elämyksellinen näyttelymaailma sekä aikuisiakin ihastuttava taidekokemus. Näyttelyssä on esillä myös mielenkiintoinen kattaus suomalaisten nykytaiteilijoiden teoksia – sen maailmassa kaikenikäiset voivat astua kirjojen kansien sisäpuolelle, unien toiseen todellisuuteen. (Anna Anttonen ja Kati Inkala, Lumotut sanat - sanataideviikkojen taiteelliset johtajat)

Unikudelmia on kevään 2017 Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikkojen päätuotanto ja näyttely on ollut kevään ja kesän ajan esillä kulttuuritalo Valveen Valvegalleriassa. Osa näyttelykokonaisuudesta on esillä Galleria Oskari Jauhiaisessa Kiimingin Syke-talolla 5.8.–2.9. ja sen jälkeen näyttely lähtee kiertämään Suomea. Syyskaudeksi Unikudelmia siirtyy Helsinkiin Annantalolle ja sieltä Kotkaan Merikeskus Wellamoon, jossa se on nähtävissä alkuvuodesta 2018. Unikudelmia-näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa. Valveen sanataidekoulu on tuottanut jokaiseen näyttelyn 31 kirjaan sanataideharjoitusmateriaalin, joka on vapaasti kaikkien käytettävissä Lumottujen sanojen ja Unikudelmien verkkosivuilla.

Lauantaina 5.8. Galleria Oskari Jauhiaisessa järjestetään Unikudelmia-avajaiset osana Kiiminkipäiviä.

Unikudelmia-avajaisten ohjelma la 5.8.

NUNNU - TARINATUOKIOT UNIKUDELMIA-NÄYTTELYSSÄ KLO 11:30, 12:30 ja 13:30
kesto n. 15 min

Nunnu nukuttaa, Hoppu herättää ja Möksö möksöttää. He ovat tärkeitä ja kiireisiä henkilöitä, sillä kaikki haluavat joskus nukkua, herätä ja möksöttää. Ja kiire heillä on tänäänkin, sillä Nunnu on unohtanut professori Prillin päivänokoset. Matkalle kohti Prillin torkkuja mahtuu niin kadonnut haukotushuiska, ystävällisiä Hepsunkepsuja kuin huima hulihopperilentokin. Tarinatuokio perustuu Oili Tannisen iki-ihanaan klassikkokirjaan Nunnu.

Tarinatuokion jälkeen on mahdollisuus osallistua myös pieneen näyttelyopastukseen, jonka kesto on n. 10–15 min.

SANATAITEELLISIA TYÖPAJOJA KLO 10–14

Piipahda juhlahumun lomassa Syke-talon sanataidepajoihin! Voit valmistaa unilinnun sulkakynän, laatia unitoivomuksia, keksiä unien reseptejä ja punoa unilankakudelmaa. Pistäytymispajat ovat avoinna klo 10–14, ja niissä voi käydä juuri silloin, kun omalle porukalle sopii.

www.unikudelmia.fi
www.facebook.com/unikudelmia/

 

7.6. – 1.8.2017 Hilja Tolvanen - maalauksia Oulun taidemuseon ja Oulunsalon kokoelmista

Oskari Jauhiaisen galleria esittelee kesänäyttelyssään alueellamme syntyneen, varhaisen naismaalarin. Jo sata vuotta sitten Euroopassa taidetta opiskellut Hilja Tolvanen on tekemässä uutta tuloaan taidehistorian löytäessä yhä uusia, jo lähes unohtuneita taidemaalareitamme.

Hilja Katariina Tolvanen syntyi 12.4.1879 Muhoksella Elisabet (o.s. Laitinen) ja Erik Edvard Tolvasen perheeseen. Hän kävi kansakoulun Oulunsalossa ja sai päättötodistuksen Oulun tyttölyseosta vuonna 1896. Kuvataidetta Hilja Tolvanen opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa, Helsingin yliopiston piirustussalissa ja ulkomaisissa akatemioissa Ranskassa, Saksassa ja Italiassa eri opettajien johdolla. Hänen teoksiaan oli ensi kerran esillä Helsingissä vuonna 1909. Oulussa ensimmäinen näyttely oli vuonna 1921.  Hän oli Taidemaalariliiton ja Pohjalaisen taiteilijaliiton jäsen sekä Suomen Piirustuksenopettajayhdistyksen kunniajäsen vuodesta 1946 lähtien.

Vapaan tuotantonsa ja aktiivisen näyttelytoiminnan ohella Hilja Tolvanen teki pääasiallisen uransa kuvataideopettajana. Hän opetti piirustusta vuodesta 1901 lähtien Vaasassa, Tampereella ja yliopettajana vuoteen 1946 asti Helsingin Tyttönormaalilyseossa. Näistä jälkimmäisessä hän opetti muun muassa keraamikko Rut Brykiä. Tolvanen julkaisi myös oppikirjoja, runoja ja artikkeleita eri lehdissä. Eläkkeelle siirtymisen jälkeen hän keskittyi vapaan taiteilijan tuotantoonsa ja järjesti jopa yksityisnäyttelyitä Helsingin kodissaan.

Kuvataiteilijana Hilja Tolvanen tunnetaan parhaiten tunnelmallisista ja impressionismista vaikutteita saaneista henkilökuvista, maisemista ja kukka-asetelmista. Varhaisissa teoksissa on nähtävissä myös kubistista tyyliä. Kukka-asetelmissa hän usein käytti voimakkaita värejä ja niistä välittyy kodikas vaikutelma. Maisemien ja henkilösommitelmien kuvauskohteet ovat taiteilijan lähipiiristä, tuttuja Oulunsalon seutuja ja sukulaisia. Erityisesti henkilökuvissa tulee esiin Tolvasen kyky taltioida kuvatun hetken tunnelma.

Persoonallinen ja seurallinen helsinkiläistaiteilija vietti kesänsä pääasiassa Oulunsalossa, jossa tuli tunnetuksi myös kulttuurielämän vaikuttajana. Hän toimi paikallisen kuoron johtajana, runonlausujana ja piti esitelmiä taiteesta. Kuoltuaan Helsingissä 11.11.1959 hänen tuhkauurnansa haudattiin Oulunsalon kirkkomaahan sukuhautaan. Taiteellisen tuotantonsa ja henkisen kulttuuriperinnön ohella, hän jätti jälkeensä kirjeitä, vieraskirjoja ja muuta kirjallista arkistomateriaalia jälkipolvien tutkittavaksi.

Näyttelyn on tuottanut Oulun taidemuseo.

 

10.5. – 31.5.2017 Inside Out! – Jokirannan koulun oppilaiden taidenäyttely

Inside Out! –taidenäyttely esittelee Kiimingin Jokirannan koulun taidetta.

Lukuvuoden aikana kuvataiteessa on opeteltu useita tekniikoita ja monenlaista ilmaisua, mutta tärkeimpänä on ollut oppilaan luovuuden ja oman ilmaisun tukeminen. Teosten aiheet ja tarinat ovat täysin oppilailta itseltään. Näyttelyssä kuuluukin voimakkaimpana nuorten ääni ja heidän maailma esiintyy koko kirjavuudessaan!

Näyttely nostaa varmasti hymyn huulille kaiken ikäisille kävijöille - vauvasta vaariin!

”Inside out”- näyttely on jatkoa virastotalon ikkunanäyttelyille (Lempiniementie 2.b.) Tällä hetkellä virastotalon 15 ikkunassa on noin 200 seitsemäsluokkalaisen sarjakuvia. Julkisella tilalla toivotaan että mahdollisimman moni kiiminkiläinen käy lukemassa nuorten sarjakuvia ja näin tutustuisi nuorten maailmaan. Näyttely toimii koulun dialogina perheisiin ja ympäröivään yhteisöön. 

 

12.4. – 6.5.2017 Sielusta siveltimeen - Kiimingin lukion sekä Jokirannan ja Laivakankaan koulujen oppilastöiden näyttely

Sielusta siveltimeen –näyttely esittelee Kiimingin koululaisten ja lukiolaisten töitä. Näyttelyyn on koottu kiinnostavia oppilastöitä lukuvuodelta 2017 kolmelta Kiimingin koululta: Laivakankaan koululta, Jokirannan koululta ja Kiimingin lukiosta.

Näyttelyn töiden tekniikat vaihtelevat perinteisistä öljyvärimaalauksista villeihin romutaideveistoksiin, joissa materiaalina ovat vanhat lelut, kierrätyskuntoiset tietokoneet ja erilaiset pakkausmateriaalit. Lukuvuoden aikana on tutustuttu moniin tekniikoihin ja tapoihin tehdä taidetta. Taidehistorian havinaan on sukellettu omilla muotoilukokeiluilla ja kultakauden maalauksista inspiroitumalla. Tärkeää on se, että oppilaan omalle ilmaisulle jää aina tilaa! Näyttelyn töihin onkin aina maalattu tai muotoiltu pieni pala oppilaan sielunmaisemaa. Oli se sitten kaipuu kauniisiin maisemiin, huoli maailmanpolitiikasta tai tarve rikkoa villisti rajoja, niin taide antaa kaikkeen siihen mahdollisuuden ja tässä näyttelyssä se varmasti välittyy katsojalle. Tietenkin näyttelyssä on esillä myös Kiimingin lukiolaisten upeat lukiodiplomityöt.

 

15.3. – 8.4.2017 Meeri Koutaniemi & Hanna Jensen: Ikinä en sano, että juurihan tuon kysyit

Ikinä en sano, että juurihan tuon kysyit -valokuvaprojekti on valokuvaaja Meeri Koutaniemen, toimittaja Hanna Jensenin ja Pihlajalinnan yhteinen valokuvanäyttely joka yhdistää muistisairaiden, omaisten ja Pihlajalinnan henkilökunnan valokuvia ja koskettavia tarinoita niiden takana.

Meeri Koutaniemi on palkittu valokuvaaja, joka on kuvannut kuvareportaaseja ympäri maailmaa. Koutaniemen teoksia on ollut esillä yli 40 näyttelyssä ympäri maailmaa. Hänet on valittu Vuoden lehtikuvaajaksi vuosina 2013 ja 2014. Koutaniemi on palkittu työstään kansainvälisesti Saksassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa.

Hanna Jensen on helsinkiläinen kirjoittaja, journalisti, kirjailija ja tarinankertoja, jolla on omakohtaista kokemusta muistisairaan läheisen kanssa. Kirja 940 päivää isäni muistina on Jensenin kirjoittama tietokirja ja kertomus muistisairaan elämästä ja tämän hoitamisesta 2,5 vuoden ajalta.

”Uusi päivä on aina uusi. Se avaa aina uuden ilon samasta asiasta.”

 

15.2. – 11.3.2017 Tuula Jurvelin: Avaruuden valoa. Runoesitykset Eira Saarela.
Avajaiset ke 15.2. klo 18. Tervetuloa!

'Kuulin lapsena radiokuunnelman Siruksen vieraat. Se herätti minut uskomaan,
että on olemassa muitakin sivilisaatioita kuin omamme.
Valittujen Palojen Kartastosta löysin Siruksen sijainnin. Löysin myös monta
muuta tähteä, tähdistöä, tähtikuvioita, planeettoja ja galakseja.
Päätin ottaa yhteyttä näihin toisiin sivilisaatioihin ja ihan omalla luvallani
suunnitella heille lippuja, kun he tulevat tapaamaan meitä
Intergalaktiseen Konferenssiin tänne Tellukselle.
Näiden lippujen avulla meistä tulisi universumin kansalaisia
ja silloin maapallon kultturelliset, kielelliset ja maantieteelliset erot
asettautuisivat omaan mittakaavaansa. Vaikkapa niin, että Euroopan ja Lähi-idän
erot kapenisivat olemattomiin verrattuna maapallon ja sanotaanko vaikka Betelgeusen olosuhteisiin.
Me olisimme osa Universumin Unionia.

Tekstiiliteokset ovat käsinpainettuja ja kirjailtuja

Tuula Jurvelin on syntynyt Vaalassa, asunut lapsuutensa Utajärvellä, käynyt lukion Muhoksella, Kotiteollisuuskoulun kudontalinjan Pikisaaressa Oulussa.
Opiskellut taidehistoriaa Jyväskylässä ja Helsingissä. Valmistunut Tekstiili-ja vaatetussuunnittelun osastolta Taideteollisesta korkeakoulusta.
Suunnitellut painettuja, kirjottuja ja neulottuja kankaita sekä paperileikkauksia.
Työskennellyt tekstiiliagentuurissa suunnittelijana ja ostajana.
Osallistunut ja pitänyt näyttelyitä Helsingissä, Tampereella, Oulussa, Kiimingissä, Utajärvellä ja Nötön saarella.

 

11.1. – 11.2.2017 Markus Still: Ensilento

Galleria Oskari Jauhiaisen vuoden avaa oululaisen nuoren polven kuvanveistäjän Markus Stillin keraamisten veistosten näyttely.

”Ensilennoksi kutsutaan sitä tapahtumaa, jossa lintu hyppää ensimmäistä kertaa ilmaan pesästään. Kovasta räpiköimisestä huolimatta ilmalento päättyy useimmiten mahalaskuun. Teko on kuitenkin merkittävä ylittäessään ne uskalluksen rajat, joita siivekkäällä on aikaisemmin ollut. Ajattelen, että jonkin rajan rikkominen voi yllättäen tehdä monien muidenkin vaikeana pidettyjen asioiden toteuttamisesta helpompaa. Ensilento on debyyttiyksityisnäyttelyni, jossa tutkin kehitystä, kasvua ja muutosta taidon näkökulmasta. Esillä olevat 10 veistosta ovat olleet taidollisia haasteita, joissa olen pyrkinyt murtamaan omia taitamisen rajojani.” Markus Still.

 

30.11.2016 – 7.1.2017 Turvattomat: Taidetta Kastellin hätämajoitusyksiköstä. Osa Kirjavaa kulttuuria -tapahtumasarjaa.

Kastellin hätämajoitusyksikön asukkaiden kuvallisista kokemuksista koostettu näyttely on osa Kirjavaa kulttuuria –tapahtumakokonaisuutta.

SPR:n Kastellin hätämajoitusyksikkö perustettiin syksyllä 2015. Kymmenisen kuukautta toimineessa yksikössä musiikki otettiin työvälineeksi jo alkumetreillä ja loppuvuodesta aloitettiin asukkaiden kanssa työskentely myös kuvallisen ilmaisun parissa. Aluksi yksittäiset kuvat kasvoivat suuriksi kokonaisuuksiksi seinille pienempien töiden ohessa.

”Kun aloimme ideoida yhteistä työskentelyä, sanoin tekijöille, että kertokaa ajatuksista ja unelmistanne, auttakaa meitä ymmärtämään. Syntyneiden töiden sanoma on hyvin selkeä; turvallinen maa jalkojen alla mahdollistaa viimein vapaan hengittämisen. Me olemme myös yhdessä tässä maailmassa, hauraana ihmisverkkona, josta jokainen osanen tarvitsee toistansa. Jätämme toisiimme jäljen. Kuinka syvän, satuttavan, ohimenevän tai lohdullisen, sen me päätämme aina itse.” kertoo, pakolaisohjaaja Sira Moksi, SPR:n Kastellin hätämajoitusyksiköstä.

Turvattomat –näyttely esittelee taidetta Kastellin hätämajoitusyksiköstä sekä irakilaisen valokuvaajan Raad Shayean pakomatkallaan ottamia kuvia.

 

26.10. – 26.11.2016 Kalle Hakkola ja Mari Ahokoivu: Sanni ja Joonas matkalla. Osa Oulun Sarjakuvafestivaalia.

Näyttely esittelee Sanni ja Joonas sarjan toista kirjaa Hugo-serkku, jossa sisarukset seikkailevat Barcelonassa. Barcelonan lisäksi näyttelyssä sisarukset seikkailevat myös muissa ihmeellisissä paikoissa ympäri maailman.

 

28.9. – 22.10.2016 Totti Korpua: Postiluukun ja kirjolohen välisestä suhteesta

Kiimingistä lähtöisin olevan nuoren taiteilijan Totti Korpuan toinen yksityisnäyttely esittelee taiteilijan mielenmaisemaa ja kypsyvän taiteilijan jonka ura on vasta alussa.

Totti Korpua on nuori Kiimingistä lähtöisin oleva, kuvataidetta jo lähes sivutyönään tekevä, Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiossa opiskeleva 18-vuotias. Hänen tyylinsä keikkuu sarjakuvamaisen surrealismin ja totisen naivismin välimaastossa. 

Totti Korpuan toinen yksityisnäyttely keskittyy Korpuan mielenmaisemiin ja päiväkirjallisiin teoksiin. Teosten päällimmäisenä tarkoituksena onkin olla eräänlaisina lapselliseen asuun puettuina kontemplatiivisina ja vapauttavina välineinä sekä tekijälle, että kokijalle. Korpuan ensisijaiset välineet ovat öljy-, akryyli- ja akvarellivärit kankaalle ja paperille. Näyttelyn tarkoituksena ei ole esitellä valmis, vaan pikemminkin kypsyvä taiteilija, jonka ura on vasta alussa.

Korpualla on ollut aiemmin yksityisnäyttely Bingon galleriassa, Oulussa, sekä installaatio Galleria Rännissä, Oulun asematunnelissa. Korpualla on myös tuleva näyttely Esensissä, Saksassa. Näyttelyn ajankohtaa ei ole vielä päätetty.

 

1.9. – 24.9.2016  Riikka Kontio: Pieninä palasina

Näyttelyssä on mukana akryyli- ja öljymaalauksia vuosilta 2015–2016 ja valokuvakooste Suojeltu salaisuus -teoksesta elokuulta 2016.

Tasapainottelen kaaoksessa, jossa miljoonat vivahteet muodostavat maailman. Ärsyketulva on valtava, aistimme hurjan määrän informaatiota jatkuvasti. Minkä huomioin ja mihin valitsen reagoida. On haastavaa pysytellä ytimessään kaiken kakofonian keskellä. Onko mahdollista edes ylläpitää tasapainoa muutoksen keskellä, voiko sen löytää aina uudelleen, ja miten? Ja mikä on yhteinen tekijä, joka sitoo muodot ja värit yhteen? Limittäiset kategoriat muodostavat kokonaisuuden.

Sävyhiukkasista, pienistä paloista alkaa muodostua tarinoita, lokeroita, valonpisaroita, juurakoita, veden pyörteitä, kiviä, luonnossa esiintyviä elementtejä. Yritän löytää maailmasta tarkoitusta palasteni avulla. Välillä paloja tuntuu puuttuvan, ja sekin kuuluu asiaan. Hämmennys.

SUOJELTU SALAISUUS – valokuvia
Elokuussa 2016  osallistuin "Kehä – monitaiteellinen festivaali  kahdelle" ohjelmaan teoksellani “Suojeltu salaisuus”. Valmistin teokseen erilaisia naamioita. Vieraani saivat tulla katselemaan ja sovittamaan naamioita yksi kerrallaan. Osallistuja tutki naamion vaikutuksia itsessään, peilasi itseään naamion takaa, ja etsi paikan lähiympäristöstä, jossa halusi tulla kuvatuksi. Hän sai kirjoittaa itselleen salaisuudestaan ja sai mahdollisuuden pitää sen kokonaan itsellään suljetussa kirjekuoressa, antaa sen tuhottavaksi tai luvan julkaista salaisuutensa valitsemansa naamiovalokuvan yhteydessä.

Suojeltu salaisuus -teoksesta valokuvista on esillä pieni kooste teoksen valokuvista. 

Pieninä palasina kuvantekijä kerää leipänsä maailmalta.

Riikka Kontio on oululainen graafinen suunnittelija ja kuvataideterapeutti.

 

3.6.–27.8.2016 Sata vuotta sitten - Kiiminki Paulaharjun kuvaamana

Oskari Jauhiaisen gallerian kesänäyttely esittelee Kiiminkiä ja sen lähialueita sata vuotta vanhoissa Samuli Paulaharjun ottamissa valokuvissa.

Samuli Paulaharju (s. 1875 Kurikka, k. 1944 Oulu) muistetaan parhaiten perinteen kerääjänä, jolla oli taito löytää ja kerätä aineistoa, joka muilta jäi huomaamatta. Yli neljän vuosikymmenen aikana tehdyt pitkät keruumatkat kartuttivat aineiston, joka on yhä määrällisesti ylittämätön.

Paulaharjulla oli 1910-luvulla kesäpaikka Kiimingissä, josta käsin hän teki kansanperinteen kuvaus- ja keruumatkoja lähiseuduille. Pohjois-Pohjanmaan museon omistukseen kuuluvassa Paulaharjun kokoelmassa on tuhansia hänen matkoiltaan ottamia valokuvia.

Näyttely antaa kurkistuksen sadan vuoden takaiseen elämään, sen ihmisiin, vanhoihin työtapoihin ja muuttuneisiin maisemiin. Näyttelyn tekstit kertovat jo osin historiaan jääneistä työmenetelmistä sekä paikallisista kansan parissa tunnetuista merkkihenkilöistä.

Näyttelyn on tuottanut Museo- ja tiedekeskus Luuppi.

 

27.4.–28.5.2016  KONSTikkaasti

KONSTikkaasti-näyttely esittelee Jokirannan ja Laivakankaan yläkoulujen sekä Kiimingin lukion kuvataideopetuksen satoa lukuvuodelta 2015-2016.

Kuvataideopettaja Aila Berg on jäämässä eläkkeelle. Hän on toiminut Kiimingissä vuodesta 1986 lähtien kuvataiteen lehtorina Jokirannan koulussa (ent. Kiimingin yläaste) ja Kiimingin lukiossa. Nina Kallunki opettaa Laivakankaalla kuvataidetta. Tämä on heidän oppilaidensa viimeinen yhteinen näyttely.

 

30.3.–23.4.2016  Luonnosta luonnosta

Oulu-opiston taidekoulun lasten ja nuorten Kiimingin kuvataideleikkikoulun ja kuvataidekoulun ryhmien kevätnäyttely.

Näyttelyn nimi Luonnosta luonnosta viittaa visuaalisten taiteiden tämän vuoden teemaan. Lapset ovat tutustuneet luontoon ja harjoitelleet myös taideteosten luonnostelua. Näyttelyssä on esillä eri tekniikoilla, kuten piirtäen, maalaten ja taidegrafiikan keinoin toteutettuja nuorten taiteilijoiden teoksia, jotka mukailevat vuoden teemaa.

Oulu-opiston taidekoulussa annetaan taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän mukaista opetusta. Opetus on tavoitteellista tasolta toiselle etenevää ensisijaisesti lapsille ja nuorille järjestettävää eri taiteenalojen opetusta.

 

17.2.–24.3.2016  Vesa Ranta: Haave

Valokuvaaja Vesa Rannan Haave-näyttely esittelee vuorovaikutteisen valokuvataideprojektin sadon ja kertoo kuuden Oulun seudulla asuvan erityislapsen ja -nuoren haaveesta.

Haave-näyttelyn taustalla on kesällä 2015 avoinna ollut etsintäkuulutus. Ilmoituksessa haettiin haaveilijoita, Oulun seudulla asuvia alle 18-vuotiaita erityislapsia ja -nuoria, joiden haaveista, niistä hurjimmistakin visioista, valokuvaaja Vesa Ranta työryhmineen halusi kuulla. Vastauksia saapui laidasta laitaan:

Minä haluan saada ison lohen! (poika 9-v.)
Haluan pelata jääkiekkoa Joonas Donskoin kanssa (poika 9-v.)
Haaveilen olevani räppiartisti Ihana Aurinko (tyttö 7-v.)
Haluaisin opiskella metsäinsinööriksi (poika 13-v.)

Osaa näistä haaveista Ranta oli samana syksynä toteuttamassa ja tallentamassa. Tuloksena on kuuden valokuvan sarja, jonka tekemisessä projektiin valitut lapset ja nuoret ovat olleet alusta asti mukana. Taideteokset on suunniteltu yhdessä kuvattavien kanssa, ja ne kertovat elävästi juuri heidän haaveistaan.

Haave-näyttely oli ensi kerran esillä Oulunsalon kirjaston galleriassa syys-lokakuussa 2015 osana Kirjavaa kulttuuria – erityisryhmien taidetta -tapahtuma- ja näyttelykokonaisuutta.

Valokuvaaja Vesa Ranta työskentelee pääasiassa suomalaisille sanoma- ja aikakauslehdille, ja hänet tunnetaan myös valokuvataidekentän puolelta. Rannan taiteessa keskeisessä roolissa ovat usein ihmiset.

 

13.1.–13.2.2016  Mainio herra Iloinen ja ystävät - Linda Bondestamin kirjakuvituksia

Näyttely Mainio herra Iloinen ja ystävät on Linda Bondestamin kirjakuvitusten väri-ilottelua. Näyttelyssä heräävät henkiin niin itse herra Iloinen, Gekko ja Puupponen kuin monet muut hurmaavat hahmot ja oudot ötökät. Bondestamin kuvat huokuvat elämänmyönteisyyttä ja iloa, eikä niistä puutu symboliikkaa ja syvyyttä. Kuvat piilottavat sisäänsä loputtomasti kiehtovia yksityiskohtia.

Lisätietoa näyttelytuotannosta Valveen sanataidekoulun sivuilta.

 

Katariina Hämäläinen, 14.10.2015 – 9.1.2016 (Galleria on suljettuna 21.12.2015 – 6.1.2016)

Galleria Oskari Jauhiaisen loppuvuoden näyttelynä avautuu 14.10. Katariina Hämäläisen kuvataidenäyttely. Hämäläinen valittiin vuoden viimeiseen näyttelyyn ”nuori kiiminkiläinen taiteilija” -teemalla.

Kyseessä on Hämäläisen ensimmäinen oma näyttely. Näyttelyn maalaukset ovat valmistuneet vuosina 2013–2015, ja ne on toteutettu pääasiassa vaneripohjille akryyli- ja öljyväritekniikoita yhdistelemällä.

”Kaikki teokset kiinnittyvät samaan aiheeseen: todellisuuteen egoistisen ihmisen arkipäiväisen kokemusmaailman takana. Osassa maalauksista on käytetty perinteisen symbolistista lähestymistapaa, mutta joitakin olen tarkoituksellisesti kuljettanut kohti geometrisempaa, käsitteetöntä kuvaamista. Niistä kuvista ei ole tarkoitus löytää nimettävissä olevia asioita, vaan tarjota tietoisuudelle järjestelmällinen visuaalinen ärsyke, joka voi auttaa hiljentämään ajatukset”, Hämäläinen kertoo:

”Mielestäni taide on hyvä keino käsitellä todellisuutta, koska kuvassa, kuten maailmassakin, kaikki on yhtä. Maalauksen tekoprosessista nautin etenkin siksi, että se on samaan aikaan rauhoittavaa ja dynaamista.”

 

Juha-Matti Sassi: Väriä elämään 5.9.–10.10.2015

Juha-Matti Sassin Väriä elämään -kuvataidenäyttelyn avajaisia vietetään Galleria Oskari Jauhiaisessa lauantaina 5.9. klo 14.

Oululainen Sassi, 32, on pitkän linjan kuvataideharrastaja ja Nuorten Ystävien Klubitalo Pönkän jäsen. Hän on opiskellut mm. Limingan Taidekoulun kuvataidelinjalla sekä Oulunsalon Taidekoulussa. Sassin teoksia on ollut aiemmin esillä mm. Karjasillan kirjastossa. Väriä elämään -näyttelyssä on esillä 30 työtä vaihtelevista aiheista. Useissa töissä merkittäviä ovat värit, jotka ovat Sassille keino ilmentää luovuuttaan.

Näyttely on osa syys- ja lokakuussa Ouluun levittäytyvää Kirjavaa kulttuuria – erityisryhmien taidetta -tapahtuma- ja näyttelykokonaisuutta.

 

Mari Jäälinoja - Kaksi ulottuvuutta 10.6.–31.8.2015

Näyttelyn teokset ovat asetelmia ja tutkielmia arjesta ja elämästä. Jäälinojan maalaamisessa abstraktio ja realismi kohtaavat toisensa. Suuret väripinnat yhdistettynä yksityiskohtaiseen sivellintyöskentelyyn sekä kollaasimaista ilmaisua lähestyvä tekotapa ovat työskentelylle luonteenomaista. Maalaukset ovat eräänlaisia still-kuvia, pysäytettyjä tuokioita toden ja epätoden maailmasta, ja symboliikalla on niissä vahva rooli.

Mari Jäälinoja on valmistunut EVTEK-muotoiluinstituutista ja Pekka Halosen akatemiasta. Hänen debyytti-yksityisnäyttelynsä oli Oulussa 2012, jonka jälkeen hän on toiminut päätoimisena kuvataiteilijana. Jäälinojan töitä on ollut esillä useissa valtakunnallisissa näyttelyissä kuten Lumipalloefekti 2 – Pohjois-Suomen biennaali Rovaniemen Taidemuseossa (2014) ja Nuoret 2011 -nuortennäyttely Helsingin Taidehallissa (2011).

Näyttely on tuotettu yhteistyössä Valveen alueellisten kulttuuripalveluiden ja Oulun taidemuseon kanssa.

 

Ajattoman ajankohtaista - Pilapiirroksia Kari Suomalaisen kynästä 14.3.–30.5.2015

Professori Kari Suomalainen (1920–1999) on edelleen maamme tunnetuin poliittisten pilapiirrosten tekijä. Hän piirsi Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulle vuoden 1950 lopusta kevääseen 1991 saakka. Armoitettu pilapiirtäjä tunnettiin hyvin pelkällä etunimellä ja hänen kokoelmansa olivat suosittuja isänpäivälahjoja. Galleria Oskari Jauhiaisessa on esillä Päivälehden museon Oi aikoja, oi tapoja! -näyttelyssä olleita piirroksia. Näyttelyn on tuottanut Oulun Sarjakuvakeskus.