01.11.2014-02.11.2014
Leevi Lehtinen: Mortal Sin -animaatioinstallaatiokokonaisuus
Valvegalleria

"Animaatioinstallaatiokokonaisuus 'Mortal Sin' on temaattisesti jatkoa vuonna 2011 valmistuneelle animaatiolleni (EGO):lle. Siinä missä (EGO) keskittyi yhden ihmisen synnintuntoon, niin 'Mortal Sin' käsittelee häpeää ja syntiä yhteiskunnallisena, kollektiivisena tunteena ja painostuksena. Teoksella kyseenalaistan kroonisen synnintunnon sekä häpeän tarpeellisuutta. Me ihmiset olemme usein valmiita tuomitsemaan sääntöjä rikkonutta vaikka emme itse ole sen kummoisempia, ja samalla podemme ahdistusta omista synneistämme.

Mielestäni häpeä on perisuomalainen tunne, mikä voi johtaa turhaan ahdistukseen ja pelkoon yhteisön ulkopuolelle joutumisesta.

Installaatiokokonaisuudella haluan tutkia yhteisön tarvetta tuomita erilaisuutta, ja synnyttää syntisissä häpeän tunnetta. Pitääkö hävetä vaikka olisi sisäisesti häpeämätön? Onko häpeän tunne perusteltua? Eli suljetaanko häpeämätön ihminen ulkopuolelle? Onko erilaisuus hävettävää? Tekeekö häpeä ja synnintunto meistä parempia yhteiskunnan osia, vai vain ahdistuneita, harmaita ja sulkeutuneita?

Luon teoksen tilaan missä installaatioelokuva heijastetaan useaa projektoria käyttäen eri pinnoille. Katsoja on ikään kuin itse sisällä animoidussa maailmassa. Lisäksi installaatiokokonaisuudessa on animoituja zoetrooppeja, optisia lieriönmuotoista laitteita, joiden pyöriessä katsoja näkee animoituja hahmoja.

Haluan yleisön kokevan olevan itse osa installaatiota, ja tuntevan mitä animoidut hahmoni tuntevat. Ehkä joku tuntee sympatiaa hahmojani kohtaan, ja ehkä joku toinen haluaa tuomita."

Avoinna 17.10. - 2.11. joka päivä klo 10 - 20, vapaa pääsy.