07.01.2011-30.01.2011
Daniel Nagy: Kadotetut
Valvegalleria

7. - 30.1.

Avoinna joka päivä klo 10 - 20, vapaa pääsy

Daniel Nagy (s. 1981) on Romanian Transilvaniasta kotoisin oleva kuvataiteilija, joka on asunut Oulussa vuodesta 2006. Hän on opiskellut maalaustaidetta Taiteen ja muotoilun yliopistossa Cluj-Napocassa ja valmistunut sieltä maisteriksi vuonna 2006. Romaniassa hän on pitänyt sekä henkilökohtaisia näyttelyitä että osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin. Kadotetut on hänen ensimmäinen näyttelynsä Suomessa.

Kadotetut on ensimmäinen osa laajempaa projektia, jossa Nagy kuvaa ammatinharjoittajia keskiajalta nykypäivään - heidän asennettaan työhönsä eri aikoina erilaisissa kulttuuriympäristöissä  sekä työn luonteen ja työntekijän roolin ja hänen taitojensa merkityksen muuttumista historian kulun myötä. Keskeinen teema on se, miten ihminen saavuttaa asemansa eri aikakausina riippuen hänen sosiaalisesta statuksestaan, älyllisestä kapasiteetistaan, vilpittömyydestään tai kyvystään huijata ja laskelmoida.

Kadotetuissa Nagy kuvaa esimerkiksi taikureita ja taikatemppuja eri merkitysten tasolla. Viihdyttämisen lisäksi läsnä ovat mm. uskonto ja kuolema. Temppujen taika on väljehtynyt ihmisten ”tiedon” myötä: illuusio ja ilmiöt yleensä ovat aina selitettävissä. Näyttelyssä on myös muotokuvia merkittävistä edesmenneistä henkilöistä, mm. arkkitehdistä, taiteilijasta, kuningattaresta, säveltäjästä, tiedemiehestä ja poliitikosta. Heidät on kuvattu anonyymeinä uuden identiteetin saaneina hahmoina, esimerkiksi klovnina, sairaanhoitajana tai likinäköisenä virkamiehenä.

Näyttelyn maalaukset on tehty tempera- ja öljyväritekniikalla. Mukana on myös piirustuksia.