Eteisestä aukeaa käytäviä kolmeen suuntiin

 

Olemme käyneet huhti- ja toukokuun aikana käyneet vaihtelevilla kokoonpanoilla tutustumiskäynneillä paikoissa, joihin aiomme Taiteilijat ja kulttuurikuriirit -hankkeen aikana tuoda taidetta ja tehdä sitä yhdessä ihmisten kanssa. Välttämättä kaikissa paikoissa emme päädy työskentelemään, mutta tuntuu kyllä että melkein kaikissa päädymme.

Joissain lyhyesti, joissain pidempään. Itse olen käynyt useissa vanhusten hoivakodeissa, mielenterveyskuntoutujien ja kehitysvammaisten toimintakeskus Kipinässä, Maahanmuuttajanuorten ohjaushankkeen aamukahvipöydässä sekä Ensi ja -turvakodilla. Muut kokoonpanot ovat käyneet päihdeklinikalla, Taito-Pohjois-Pohjanmaalla ja syömishäiriökuntoutujille palveluja tarjoavan uuden Mindfood oy:n vieraina. Unohdan nimet, mutta se ei ole kovin vakavaa. Heidän silmänsä ja sanansa ovat toistaiseksi tärkeämpiä. Kaikissa paikoissa päällimmäiseksi on jäänyt ilo. Keskustelussa on noussut heti ideoita siitä, mitä voisimme yhdessä alkaa tehdä. Kaikkia ideoita ei ole otettu vastaan, mikä on ollut hyvä, koska tilalle on voinut etsiä sopivampia.

Meitä on selvästi kaivattu näihin paikkoihin. Vaikka emme väitä olevamme suuria viihdyttäjiä tai taideterapeutteja tai mitään! Haluamme vain olla lämpimästi yhdessä taiteen äärellä, kurottaa tuntematonta kohti. Aika epämääräistä siis. Mutta työntekijät ovat innoissaan ihan vain siitä, että heidän asiakkaansa pääsisivät tekemään taidetta. Se on itsessään tärkeää, kuuluu hyvään elämään. Taide vaatii kuitenkin sysäyksen, tilaa, aikaa, turvallisuutta.

Kastelukannuja tarvitaan. Olen mielelläni sellainen. Itse asiassa olen ollut vilpittömästi yllättynyt positiivisesta vastaanotosta, jonka olemme saaneet. Ei minun kai pitäisi olla, koska olen tehnyt yhteisö- ja soveltavaa taidetta ammattilaisena Turussa joitakin vuosia ja tiedän, kuinka ihmeellistä se voi olla. Mutta kyllä, olen yllättynyt. Tuntuu, että soveltavalle taiteelle on erityinen hetki nyt. Puolitoista kuukautta on hujahtanut tutustuessa yhteistyöpaikkoihin ja suunnitellessa ja valmistellessa viemisiä niihin. Ensi maanantaista eteenpäin kalenteri onkin sitten juhannukseen asti täpötäynnä tiukkaa taiteen tekemistä. Jee!

-Timo Harju