Saareen on näyttely vedestä, maasta, sanoista, tunteista ja tarinoista. Se on moniaistinen taideseikkailu, joka alkaa veneestä, vie veden alle, sukelluskelloon ja lopulta saareen. Näyttely tuo suomalaisten kirjailijoiden saarikertomukset ja tarinat vedestä elämyksellisesti koettaviksi.

Miksi maan pinnalle nousseet vedenneidot katoavat jälkiä jättämättä? Mitä tapahtuu, jos viheltää veneessä tai nauraa taikalähteessä? Miksi luodolla on kaappikello ja majakassa lehmä? Millainen on aarre, jonka luokse johdattaa Tähtiinkatsojan vanha kartta? Kuka on maalannut mökin seinään oudon maalauksen, ja mikä on unienvaihtaja – tai sukelluskello?

 

Lumotut sanat -festivaalin vuonna 2010 tuottama, suursuosion saanut Saareen-näyttely palasi huhti-kesäkuussa 2013 kiertueeltaan hetkeksi koti-Ouluun. Samalla näyttelyä uudistettiin ja Saareen rantautui uusia kirjoja ja taideteoksia uusine kertomuksineen. Uudistunut näyttelymaailma kätkee sisälleen 32 kotimaisen proosateoksen tarinoita: mukana on niin kuvakirjoja, satukokoelmia, romaaneja, novellikokoelmia kuin tarunomaista tietoa vedenalisen olennoista.


Saareen pääset tutustumaan myös kuvien ja videon kautta.

Näyttelyn kiertueaikataulua ja tilauksia voi tiedustella kulttuurituottaja Katri Tenetziltä (katri.tenetz@ouka.fi), puh. 044 703 7544

 


Kirjojen saaria

Suomalainen lasten- ja nuortenkirjallisuus on tulvillaan ikimuistoisia merimatkoja ja saariseikkailuja. Muumiperhe matkaa majakkasaareen, Uppo-Nalle seikkailee sukelluskellolla pitkin suurta merta, mutta Heinähatun ja Vilttitossun vene on pian airojakin vailla. Oskari ja vaari haaveilevat purjehtimisesta vanhalla puuveneellä, ja Topi Tarhakäärmeen purtena on Martsi Majavan rakentama Matka-Leena. Ruusumäen perheen veneen nimiehdotuksia ovat puolestaan Punanen makkalamaha, Kalju leipä ja Queen Rosehill.

Kirjojen saaret ovat ihmeellisiä: Voit kohdata suruja keräävän sinihevosen, salaperäisen punakenkäisen tytön tai öljynmustat Aavelinnut. Saarilta löytyvät myös taikojen timjaminiitty, unien taidenäyttely, perhosia pulppuava lähde ja Suomenlahden upeat Majakat, ohoi!  

Suomalaisessa kirjallisuudessa vesi on arvaamaton. Se välkehtii kesäisen kutsuvana, synnyttää uutta ja vie mukanaan, raivoaa, puhdistaa ja muuttaa muotoaan. Kirjallisuuden saari on toive ja pelastus, se on pakopaikka tai vankila, mielentila ja minuus. Tove Janssonin Kesäkirja kertoo tunteista, muistoista, ajasta ja yhteydestä, jotka ympäröivät vanhusta ja pientä tyttöä saarella. Sari Vuoriston novelleissa meri vie sunnuntaipurjehtijat kepeään kesäsaaristoon, upottaa sankkaan sumuunsa sekä erottaa ja yhdistää kaksi ihmistä. Sumuun kouriin joutuvat myös pikkupojat Joni Skiftesvikin novellissa Matkalla Maluriin.

Teoksessa Muumipappa ja meri majakkasaari on muumipapan toivo paremmasta. Maria Peuran Vedenalisissa myrskyisä saari on kalastajan koti: vesi kantaa myyttisiä muistoja, eristää ja turvaa. Suomalaisen mytologian veden valtakunnassa elää salaperäisiä olentoja, henkiä ja hirviöitä. Kansanrunoudesta tuttuja ovat vaikkapa oma merenneitomme Vellamo, veden tyttö, Iku-turso, Ahti ja näkki. Myyttinen tarustomme elää näyttelyssä kerroksena uusien, tuttujen ja tuntemattomien, jo kerrottujen ja vielä kertomista odottavien tarinoiden joukossa.

Löydä saaren ja veden tarinat, jotka kietoutuvat toisiinsa, pyrkivät pintaan ja muuttavat muotoaan.


Saareen-näyttelylle myönnettiin Onnimanni-palkinto 2013!

Suomen lastenkirjainstituutti myönsi 17.10.2013 vuoden 2013 Onnimanni-palkinnon Valveen sanataidekoulun Saareen-näyttelylle.

Lastenkirjainstituutin jakaman Onnimanni-palkinnon sai vuonna 2013 oululaisen Valveen sanataidekoulun Saareen-näyttely. Näyttelyn pohjana ovat 32 kotimaisen kirjailijan teokset ja se tarjoaa elämyksellisen matkan saareen ja veden tarinoihin. Näyttely oheistoimintoineen on taidokkaasti rakennettu monipuolinen kokonaisuus, joka tukee kirjallisuuteen tutustumista ja sanataidekasvatusta innovatiivisella tavalla.

Erityiskiitoksen palkintolautakunta haluaa antaa Saareen-näyttelylle runsaasta oheistoiminnasta: esittelyistä, työpajoista ja sanataideharjoituskokonaisuudesta. Luku- ja näyttelyelämyksen tueksi laaditut valmiit harjoitukset ovat tarjonneet virikkeitä koulujen ja päiväkotien taidekasvatustyölle. Näyttelyn ja sanataideharjoitus-kokonaisuuden avulla on voitu toteuttaa elämyksellistä oppimista yhdistettynä taiteen kokemiseen ja itse tekemiseen.

Palkintolautakunta haluaa kiinnittää huomiota myös siihen näkymättömään työhön, jota jokainen näyttely syntyäkseen vaatii. Laajaan kirjalliseen aineistoon perustuvan näyttelyn työstäminen ja teosten valinta on edellyttänyt näyttelyn suunnittelijoilta asiantuntemusta, huolellista taustatyötä, luovuutta ja ennen kaikkea näyttelystäkin välittyvää intohimoista suhtautumista asiaan. Saareen näyttelyn taiteelliseen ydintyöryhmään ovat kuuluneet Anna Anttonen, Kati Inkala, Antti Tenetz ja Petri Haapakoski.

Palkintolautakuntaan kuuluivat lastenkirjastonhoitaja Irmeli Holstein puheenjohtajana sekä tutkija Seija Haapakoski, tietopalvelusihteeri Matti Karjalainen, kustantaja Leena Reiman ja muusikko Hannu Sepponen.